KUNNE TRENGT LITT HVILE: Kristoffer Skjerping skulle nok gjerne fått en hjelpende hånd fra lagets ledelse. Han har nemlig hatt en meget tøff sesongstart. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Fire tanker og én spådom

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 2.02.15 09:31

Del på    

Slik gambler Cannondale-Garmin med Skjerping.

Spalten oppsto under Tour de France da vi ga dere «Fire tanker og én spådom» hver dag fra starten i England til og med den siste etappen og dens avslutning opp Champs-Élysées.

Nå er bloggen et fast ukentlig innslag. I off-season valgte vi å gi den navnet «Fire tanker og ett tilbakeblikk», men nå som sykkelsesongen er i gang, serverer vi nå en ny spådom per uke.

I bunn kan du klikke deg videre på tidligere utgaver.

1. (Dum)dristige Garmin
Sykkelsesongen har knapt startet, men Kristoffer Skjerping har allerede rukket ti konkurransedager på to kontinenter.

Tour de San Luis var ikke planlagt, men 21-åringen ble kastet inn som reserve. Deretter rakk han knapt å trekke pusten før han satte kurs for Mallorca og tre endagsritt i helga som gikk.

Etter lørdagens ritt var Skjerping klar på at han kunne hatt godt av noen dager fri istedenfor å tyne kroppen på Mallorca en siste gang på søndag.

Skjerpings tøffe sesongstart er overraskende om man tar signalene Garmin-ledelsen ga i julen. Da var Andreas Klier, som har særlig ansvar for brosteinslaget i Cannondale-Garmin, tydelig på at 21-åringen skulle ha en forsiktig sesongstart for å gi ham best mulig forutsetninger til å vise seg fram i klassikerne.

Derfor var det aldri planlagt at han skulle sykle Tour of Qatar eller andre ritt i Midtøsten, fordi de ikke ville at kreftene hans skulle bli lagt igjen i de rittene. Da gambler laget når de nå har sendt ham halvveis ned i kjelleren i heten i Argentina og gjennom tunge ritt på Mallorca.

Foto: Bøe, Torstein (NTB Scanpix)

RØFT KJØR: Kristoffer Skjerping har fått en røff start på proffkarrieren. Bare i januar ble det ni starter for unggutten. Foto: Bøe, Torstein (NTB Scanpix)

Det er illevarslende at et ungt talent blir forespeilet et annet program enn det han faktisk kjører, særlig når det er en så markant forskjell. Likevel skal vi ikke svartmale bildet.

Skjerping var selv fornøyd med jobben han fikk gjort både i Argentina og på Mallorca, og om han nå etter noen rolige dager kjenner at kroppen har respondert bra på det tøffe programmet, så har Tour de San Luis kombinert med Mallorca vært en god investering for 21-åringen.

Men hva fasit blir etter Cannondale-Garmins sjansespill, er umulig å si før om tidligst et par uker. Vi krysser fingrene for at det gir flere plusser enn minuser.

2. Valverdes herlige kjøring
Alejandro Valverde har ofte fått pes for å være en defensiv syklist som lar andre gjøre drajobben. Ofte er da også betegnelsen «wheel sucker» passende for spanjolen.

Men lørdag viste han seg fra sin beste side. Etter 40 av 165 kilometer i Trofeo Serra de Tramuntana kom nemlig nådestøtet mot de andre favorittene, da han ble med i et 26-manns stort brudd.

Han så seg aldri tilbake, distanserte bruddkameratene og vant til slutt solo med nesten halvannet minutt. De siste 125 kilometerne var det ingen favoritter som så spanjolens bakhjul. De siste 30 kilometerne var det ingen som så Valverde. Han var totalt overlegen.

Valverde viste at han også i år kommer til å være å regne med, og han gjorde det på en mesterlig måte. Mens resten av stjernene sykler rundt i ferietåka, har spanjolen stått opp for jobb allerede før vekkerklokka har ringt.

Om man kritiserer Valverde når han kjører defensivt, må man også hylle ham når han kjører slik han gjorde på lørdag. For det veteranen gjorde på lørdag, var bare helt vilt.

Foto: JAIME REINA (Scanpix/Afp)

KONGEN AV MALLORCA: Alejandro Valverdes maktdemonstrasjon på Mallorca fortjener å bli hyllet. Foto: JAIME REINA (Scanpix/Afp)

Alle rittene på Mallorca har egentlig vært bra. Det eneste virkelige ankepunktet er dekningen av rittene. Eller «dekningen», som vi burde kalle den.

Det er en synd at det ikke finnes LIVE-bilder fra åpningen av den europeiske sykkelsesongen. Enda verre blir det når oppdateringene fra arrangøren er dårligere enn de man finner fra et bakgårdsritt i Romania. Det holder rett og slett ikke mål.

For det er godt mulig vi har gått glipp av et av sesongens største mesterstykker allerede. Vi tar på oss hatten, bare for å ta den av igjen for det Valverde presterte på lørdag.

3. De deiligste dramaene
Verdensmesterskapet i sykkelkross leverte fra øverste hylle i helga. Damenes eliteritt på lørdag var en thriller du sjelden ser i sykkelsporten. Marianne Vos, verdensmesteren fra Ponferrada Pauline Ferrand-Prevot og europamester i sykkelkross Sanne Cant hamret løs på hverandre i finalen.

Ferrand-Prevot tok kommandoen midtveis på den siste runden i snøværet i Tsjekkia, men Cant nektet å gi seg. Det gikk hele veien til spurten, hvor Ferrand-Prevot sto imot Cant og sikret nok en gullmedalje. Sykkeldronningen Vos endte på tredjeplass til tross for skadetrøbbel i oppkjøringen.

Foto: LC (©TDWSport.com)

VIDUNDERLIG RITT: Kvinnens verdensmesterskap i sykkelcross sto for et av de beste VM-rittene noen sinne. Foto: LC (©TDWSport.com)

I herrenes ritt skrev fenomenet Mathieu van der Poel sykkelhistorie. Han gjorde som pappa Adri i 1996 og ble verdensmester. Gutten er 20 år gammel, født i 1995. Det er nesten for vilt.

Sølvmedaljen sikret Wout Van Aert etter en enorm prestasjon. Belgieren, som fikk en håpløs start med velt og masse problemer, så ut til å være hektet av medaljekampen, men leverte en eventyrlig siste halvdel der han var i en helt egen klasse. Dermed hentet han Lars van der Haar like før mål og spurtet hjem sølvet.

Det var to fantastiske ritt som bød på sykkelkrossdrama av sitt fineste. Drama som gjør at man må elske sporten. Heldigvis kan du som ikke fikk sett rittene direkte se reprisene i sin helhet. UCIs Youtube-kanal gir deg alt av høydepunkter og komplette ritt.

4. Tinkoff vil vinne alt
Oleg Tinkoff og Bjarne Riis’ storlag ønsker å vise seg som verdens beste sykkellag. 2015 bør derfor bli suksessfullt.

Klatringene: Alberto Contador er kanskje verdens beste klatrer når han er i toppform. Spanjolen er rett og slett herlig å se på der han danser opp fjellsidene. Rafal Majka fikk sitt definitive gjennombrudd i fjor og er kapabel til å tukte de beste.

Ivan Basso er erfaring, mens Jesus Hernandez er Contadors mest lojale hjelper. Nyervervelsen Robert Kiserlovski kan vise seg å bli en joker, mens Sergio Paulinho, Michael Rogers og Chris Anker Sørensen er andre ryttere som vet hvordan man sykler fjell. Glem heller ikke Roman Kreuziger, om tsjekkeren får sykle i 2015. Alt i alt et råsterkt klatrelag.

Klassikerne: Peter Sagan er hentet som enerådende kaptein. Mangler fortsatt seieren i et monument, men alle vet hva slovaken kan. Riis og Sagan kan vise seg å bli et radarpar i år. På sitt beste er også Matti Breschel en meget habil rytter i et ritt som Flandern rundt. Også Michael Valgren Andersen har et stort potensiale i klassikerne.

I de kuperte klassikerne er nok Contador det sterkeste kortet, men Kreuziger vant Amstel Gold Race i 2013. Peter Sagan har også vært god i det nederlandske rittet tidligere.

Spurtene: Uten tvil det russiske lagets svakeste punkt. Peter Sagan og Daniele Bennati er begge raske i mindre grupper, men når verdens beste spurtere er til stede, holder det sjeldent.

Talentet: Michael Valgren Andersen ble kåret til Danmarks beste syklist i år, og 22-åringen har potensial til å bli det i mange år fremover. Unggutten er gjennomsterk og en fremtidig klassikerstjerne. Kjørte alle unntatt Sylvain Chavanel av hjul i sidevinden i 4 Jours de Dunkerque og vant Danmark rundt. Her har Tinkoff-Saxo en juvel.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STORTALENT: Michael Valgren Andersen har etter alt å dømme en strålende sykkelkarriere foran seg. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Jokeren: Da Alberto Contador veltet ut av fjorårets Tour de France, var Michael Rogers en av de som tok tak. Den triple tempoverdensmesteren vant den 16. etappen og bidro til å redde lagets tour. Australieren vant også på toppen av Monte Zoncolan i fjorårets Giro d’Italia. 35-åringen er i utgangspunktet tiltenkt en hjellperrytterrolle i fjellene, men om han får sjansen, kommer han til å ta den.

Stallen: Med Alberto Contador og Peter Sagan er det liten tvil om at dette er et av verdens aller beste sykkellag. Har strålende dekning i bakkene, men Sagan kan fort bli litt alene i klassikerne. Likevel er det umulig å komme utenom laget når man ramser opp verdens beste lag. Med maks klaff vinner de både Tour de France og et monument neste sesong. Det eneste som mangler er en skikkelig storspurter, men med Sagan er de greit dekket også i massespurter. Karakter: 6.

Spådommen: Seiermarsjen fortsetter ikke
Både MTN-Qhubeka og IAM Cycling har fått en strålende sesongstart. Førstnevnte vant det andre rittet på Mallorca takket være Stephen Cummings, mens sveitserne har vunnet det australske mesterskapet og to av rittene på Mallorca.

En herlig, og ikke minst viktig, sesongåpning for begge lagene. Begge disse lagene trenger nemlig å levere.

Sjelden har et lag på nest høyeste nivå gått så hardt ut i media som det MTN har gjort. De har signert tidligere stjerner som ikke har levert på toppnivå de siste sesongene. Tyler Farrar, Matt Goss og Edvald Boasson Hagen er store navn, men navnene kan fort være større enn resultatene de bringer inn for laget.

IAM Cycling skuffet monumentalt i fjor og fikk sjelden til noe som helst i de store rittene. I år er de blitt et World Tour-lag, og det er på tide å levere.

Foto: JAIME REINA (Scanpix/Afp)

GOD SESONGSTART: Matteo Pelucchi og IAM har hatt en strålende start på sesongen, men vi tror ikke det fortsetter. Foto: JAIME REINA (Scanpix/Afp)

Begge lagene har da også levert i starten av sesongen. Men vi spår at det ikke kommer til å fortsette. Hittil har de dratt nytte av at stjernene ikke er i form. Når de store rittene dras i gang, kommer MTN og IAM igjen til å glimre med sitt fravær.

For når vi kommer til april, mai og juli kommer ikke Matteo Pelucchi til å spurte fra André Greipel. Og Stephen Cummings kommer utvilsomt til å slite med å slå Alejandro Valverde i bakkene.

Når de store rittene står for tur, tror vi det igjen kommer til å gå skeis for lagene som har startet sesongen så flott. Det er nemlig ikke i januar og februar det handler om å være best, og å være best her gir som regel liten innsikt i hva som skjer videre i sesongen.

Jonas, Anders og Even

Utgavene etter Tour de France:
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 26. januar.
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 19. januar.

«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 12. januar.

«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 4. januar.
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 22. desember.
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 15. desember.
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 8. desember.

«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 1. desember.

«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 24. november.

«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 17. november.
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 10. november.
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 3. november.
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 27. oktober.
«Fire tanker og ett tilbakeblikk» fra 20. oktober.
«Fire tanker og én spådom» fra 13. oktober.
«Fire tanker og én spådom» fra 6. oktober.
«Fire tanker og én spådom» fra 29. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 22. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 15. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 8. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 1. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 25. august.
«Fire tanker og én spådom» fra 18. august.

Har du lyst til å å lese enkelte av bloggene vi hadde under årets Tour de France? De finner du her:
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 27. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 26. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 25. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 24. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 23. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 22. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 21. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 20. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 19. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 18. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 17. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 16. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 15. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 14. juli.

Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 13. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 12. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 11. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 10. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 9. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 8. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 7. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 6. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 5. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 4. juli.

Siste i Blogger

«Klatreprins, folkehelt og en avrevet tå på sprit» fra 14. august
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger