Velkommen tilbake til denne ganske selvforklarende spalten.
Spalten oppsto under Tour de France da vi ga dere «Fire tanker og én spådom» hver dag fra starten i England til og med den siste etappen og dens avslutning opp Champs-Élysées.
Nå har vi gjort det til tradisjon. Hver søndag eller mandag gir vi dere «Fire tanker og én spådom» fra uka som gikk.
Vi går ikke av veien for å mene litt annerledes enn folk flest, og vi setter med glede fingeren på skjulte skatter i den profesjonelle sykkelverdenen.
En panda, en mislykket kinesisk satsing, en ordentlig gladnyhet og Valverdes sesong uten ordentlige høydepunkter blir tatt opp i ukens blogg. får mesteparten av oppmerksomheten denne uken.
I bunn av saken finner du tidligere utgaver.
Spådommen handler om årets seiersrekord og en fransk utfordrer.
Les ukens blogg og kom med dine synspunkter i bunn av artikkelen. Vi diskuterer alt fra sykkelverdenen med glede!
1. En siste lidelse
Det er selvsagt Tour of Beijing mellomtittelen sikter til.
World Tour-rittet som på ingen måter er statusen verdig, setter strek for sesongen 10.-14. oktober.
I år har de sågar kastet inn en fjelletappe bare for å gjøre de fem dagene i Beijings høye luftfuktighet og tykke smog enda mer krevende.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Det skulle være en grande finale for kampen om å bli World Tourens beste rytter, men den kampen mister sannsynligvis tilskuerne (det fåtallet som finnes langs veiene i Kina) etter at Contador veltet i avslutningen i Il Lombardia.
Det er kanskje en viss symbolikk i det og skjebnens ironi om spanjolen ikke kommer til start i Kina. Rittet som nok aldri ble det UCI håpet det egentlig skulle bli, mister den potensielt beste duellen det kunne fått i sin fire år lange levetid.
For årets Tour of Beijing er den siste. Det blir ikke flere utgaver «i denne omgang», for å sitere UCI.
Det hyller vi!
Neste år er det tradisjonsrike Il Lombardia som avslutter sesongen. Det fallende løvs ritt var en trofast sesongavslutter før UCI begynte å rote med kalenderen i 2012. Neste år er det duket for den 109. utgaven av monumentet.
En virkelig godbit av en sesongavslutning som har vært sårt savnet.
2. It’s Panda time!
La det være klart først som sist. Vi er svake for Dan Martin. Fryktelig svake.
Derfor var det så befriende deilig å se ham ta sjansen, kaste alt over bord og la det stå til i avslutningen av Il Lombardia.
Ofte blir det med forsøket og man forspiller muligheten til en pallplassering, men en gang iblant maler man et mesterverk. På søndag malte Martin med den fineste penselen.
Han var ikke den sterkeste der han kastet ut snøret og klamret seg fast som åttendemann over toppen med 3 200 meter igjen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Samuel Sánchez trykket pedalen i bånn nedover, men da han ikke fikk luke og samtlige trillet forsiktig inn på de siste 650 meterne, grep Martin muligheten.
Som én av de beste spurterne i gruppa gamblet han pallplassen for en monumentseier. Og det ble full valuta da Valverde nølte for lenge og så på de andre for å tette luka Martin umiddelbart skaffet.
Da får han bare tåle at han selv er erstattet med en panda på flere bilder som sirkulerer på Twitter fra da han krysset målstreken. Det var nemlig en tilskuer utkledd som en panda som krydret hans første monumentseier i Liège-Bastogne-Liège i fjor.
3. Verdens beste Rogaland
Joda, det er noen fantastiske syklister fylket sørvest i landet har, men denne tanken skal verken handle om verdensmester Bystrøm, Kristoff eller andre individer.
Den skal handle om samarbeidet procycling.no skrev om onsdag.
Uansett hvordan samarbeidet mellom Øster Hus-Ridley og Cult Energy blir, er det fantastiske nyheter for norsk sykkelsport, og kanskje særlig for Rogaland. Fra 2016 vil det etter alle solemerker være to skandinaviske prokontinentallag, Cult Energy og Team Joker.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Dermed får norske ryttere muligheter i fleng. Så langt har norske kontinentalryttere måttet utvikle seg gode nok for World Touren i sitt norske kontinentallag.
Unntakene er Stake Laengen og Wilmann som passerte nåløyet og fikk plass hos et prokontinentallag. Vi tar ikke med Holst Enger her da han hadde flere tilbud fra WT-lag, men valgte selv å signere for IAM Cycling.
Skandinaviske prokontinentallag vil gjøre det enklere for nordmennene som er i vannskorpen å ta steget opp og ut og bli profesjonelle. Derfor er det strålende at Hegreberg og Øster Hus-Ridley-apparatet får på plass et samarbeid med det som vil være Danmarks flaggskip fra og med 2015.
Det gir rytterne ei naturlig gulrot, et naturlig delmål på veien mot å bli sterk nok til å prege World Tour-ritt. Rogaland har aldri hatt bedre forutsetninger for å eksportere ryttere på rekke og rad de neste årene, kanskje i enda større grad enn andre landsdeler.
4. Den fantastiske sesongen uten høydepunktet
På samme tid i fjor ble Alejandro Valverde sett på som for gammel til å være én av verdens beste i 2014.
Den yngre garde anført av lagkamerat Nairo Quintana ville ta over, og Valverde ville stille finne sin plass i skyggen.
Så skjedde ikke. Den grønne kulen har vært akkurat så god som han har vært de siste fire-fem årene og radet opp triumf etter triumf. Han vil også etter all sannsynlighet vinne den individuelle World Tour-rankingen.
Likevel mangler han noe stort i år. Noe man ikke kan glemme.
Fjerdeplassen i Tour de France og tredjeplassen i vueltaen understreker Valverde sesong. Gjennomsterk og alltid med der oppe, men aldri god nok til å sette eliten på plass på den største scenen.
Derfor mangler han den største seieren i år. Et monument eller VM.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Han var nær i Liège-Bastogne-Liège, men Gerrans og Kwiatkowski var sterkere. I VM satt han også der han skulle sitte, men Kwiatkowskis angrep gikk de fleste hus forbi og vips, gullet var utenfor rekkevidde. Gerrans ble også for sterk i spurten om sølvet.
Søndagens Il Lombardia var 34-åringens beste sjanse. Og hvilken sjanse!
Ni mann sammen inn på de siste 650 meterne med Valverde som den sterkeste avslutteren da Albasini var blytung etter å ha hengt med de beste. Men han våget ikke å ta opp jakten på Martin, og vips, seieren utenfor rekkevidde.
Vi har skrevet det før, og vi skriver det igjen. Valverde har alltid vært en svært kalkulerende rytter som alltid forsøker å få maksimalt ut av andre før han bruker egne krefter, men i årets Tour de France og i Il Lombardia slo det tilbake på ham selv.
Da ser det bare ut som en taktisk helbom som kostet ham dyrt, og det i sesongen han er verdens beste rytter, ifølge UCI.
Spådommen: Han tangerer årsrekorden
Arnaud Démares show i Tour de l’Eurométropole ga ham pene fire triumfer etter fire dagers arbeid. Tre etappeseirer og sammenlagten reiste han hjem med, i tillegg til bonuspremiene poeng- og ungdomstrøya.
23-åringen har faktisk 15 seirer i år. Ikke én av dem er fra World Touren. Det er i 1.1- 2.1-ritt (à la Tour des Fjords og Arctic Race) franskmannen har gjort vei i vellingen.
Dermed er spurteren bare én triumf unna André Greipel som topper seierslista med 16. Kristoff holdt lenge stand som årets mestvinnende, men i september sa Greipel takk og farvel. Kristoff blir stående på 14 da han nyter fortjente fridager på bryllupsreise i Maldivene.
Démare har to muligheter til å tangere «Gorillaen». Torsdagens Paris-Bourges og søndagens tradisjonsrike Paris-Tours. Muligheten er størst i førstnevnte.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Litt på grunn av startlistene, men vel så mye på grunn av rittene i seg selv. I fjor ble han andremann i Bourges, kun slått av Degenkolb, og Paris-Bourges har forutsetninger for å bli en massespurt.
Paris-Tours er alltid vidåpent hva gjelder spurt vs. angrep som holder inn. I fjor vant Degenkolb, dog var både Van Avermaets 2013- og Marcatos 2012-seier resultater av herlig offensiv sykling.
Vi tror Démare vinner på torsdag og tangerer Greipel. På søndag vinner han ikke. Men selv med 16 triumfer tror vi ikke Démare synes det har vært en strålende sesong. Til det mangler de store seirene. De som særlig Kristoff har.
Har du innspill eller kommentarer? Ikke nøl med å legge inn en melding.
Jonas, Anders og Even
Utgavene etter Tour de France:
«Fire tanker og én spådom» fra 29. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 22. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 15. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 8. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 1. september.
«Fire tanker og én spådom» fra 25. august.
«Fire tanker og én spådom» fra 18. august.
Har du lyst til å å lese enkelte av bloggene vi hadde under årets Tour de France? De finner du her:
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 27. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 26. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 25. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 24. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 23. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 22. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 21. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 20. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 19. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 18. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 17. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 16. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 15. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 14. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 13. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 12. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 11. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 10. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 9. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 8. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 7. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 6. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 5. juli.
Her finner du «Fire tanker og én spådom» fra 4. juli.