MEDALJENE: Dennis Gråsvold, Sakarias Løland og Embret Svestad-Bårdseng tok medaljene i juniorrittet i NM 2019. Foto: Simon Zetlitz Nessler/procycling.no

Halve gullgruppa kjørte feil med 350 meter igjen

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 29.06.19 19:29

Del på    

Sakarias Løland fant riktig vei til mål og ble norgesmester i herrenes juniorritt.

SVENDSRUDMOEN (procycling.no): Syv ryttere skilte seg ut inn mot de to siste rundene på Røyse i herrenes juniorritt.

Det var Vegard Stokke og Embret Svestad-Bårdseng (begge Glåmdal SK), Tord Gudmestad (Stavanger SK), Dennis Gråsvold (Grenland SK), Fredrik Gjesteland Finnesand (Sandnes SK), Johannes Staune-Mittet (Lillehammer CK) og Sakarias Koller Løland (Ringerike SK) som kjempet om NM-gullet i juniorklassen.

De kom sammen ut på den siste 13,6 kilometer lange runden. Alle syv klarte dog ikke å holde følge helt til siste kilometer. Først måtte Finnesand gi tapt i bakkene før Gråsvold og Svestad-Bårdseng møtte samme skjebne. Men det stoppet opp i teten og de to klarte å kjempe seg tilbake.

Seks mann kom inn i den siste målbakken opp mot Svendsrudmoen men med 350 meter igjen syklet Staune-Mittet, Stokke og Gudmestad feil da de tok til venstre inn mot parkeringa. 

Det gjorde ikke Sakarias Koller Løland som tråkket inn til NM-gull like foran Dennis Gråsvold. Bronsemedaljen gikk til Embret Svestad-Bårdseng.

– Det var et ganske hardt ritt hele veien egentlig. Så endte jeg i en gruppe på syv mann til slutt. Det ble litt støting og sånt mot slutten slik det alltid blir. Så det var egentlig samlet ved 500-metersmerket. Så begynte vaktene å veive på bilene som kom bak oss. De skulle inn rett før. Jeg lå i fjerde posisjon, så kjørte de fire første inn der og begynte å bremse. Men det så helt feil ut. Så jeg kjørte til neste sving. Det var heldigvis riktig da. Så spurtet jeg bare derfra. Det er en bismak. Men man må jo kunne løypene også. Det er ikke min feil at de sykler feil, sier Løland til procycling.no like etter målgang.

– Jeg forstår at de syklet feil. Men man må løfte blikket og. Men det er jævla surt for dem. Det skjønner jeg. Man kan ikke si hvordan det hadde blitt om de ikke hadde kjørt der. Det får vi aldri vite. Jeg skulle gjerne vunnet på en annen måte. Men jeg får ikke gjort noe med det. Jeg visste hvilken sving som var rett og kjørte i den, beretter Ringerike-syklisten.

– Blir vanskelig når vakten står og vinker oss inn der

Tord Gudmestad fra Stavanger SK var blant dem som syklet inn i feil sving. Han var frustrert over måten finalen endte.

– Johannes (Staune-Mittet) hadde rykket. Så da var planen min å komme først av gutta inn i siste sving og spurte opp til mål. Så jeg la meg inn bak. Så sto de og vinket oss inn. Så Johannes kjørte først og jeg fulgte etter. Det så ut som vi skulle inn der for vakten sto og vinket. Da var det en sving for tidlig. Jeg satt perfekt i det men det blir jo helt feil. Jeg vet ikke. Jeg synes ikke det er fair og jeg tror ikke Sakarias synes det er en hyggelig måte å vinne på. Men det blir som det blir. Jeg er selvfølgelig veldig skuffet. Men jeg får ikke gjort noe med det nå, sier en oppgitt Gudmestad til procycling.no.

Som Løland poengterer er det rytterne sitt ansvar å kjenne løypa. Men den aktive vakten gjorde det litt mer utfordrende for de første gutta i gruppa.

–  Han svinge jo før så det er jo en naturlig reaksjon å følge etter. Men jeg så med en gang vi hadde svingt at det ikke er her vi skal. Men da er det jo litt sent å prøve å hente det inn igjen. Som rytter føler jeg det blir vanskelig når vakten står og vinker oss inn der. Hva skal jeg si. Sakarias var sterk, men det blir ikke oppgjøret man kunne fått opp til mål når det blir sånn. Det er veldig kjipt. Jeg hadde veldig lyst til å vinne.

– Jeg visste egentlig hvor jeg skulle. Men du er sliten og det koker. Adrenalinet pumper. Det blir vanskelig. Sånne misforståelser kan fort skje mot slutten av et sånt ritt. Jeg synes det er lit skuffende. Jeg mener de bare burde gjerdet det inn. Det at de står der med åpen vei der vi bare kan svinge rett inn. Hadde det gjerdet foran så hadde de ikke trengt en vakt der som sto og vinket.

Området som vakten vinket inn til var der følgebilene skulle svinge inn, mens rytterne altså skulle rett fram et stykke til før de svingte til venstre inn på oppløpet.

Slik gikk det til:

86 ryttere var påmeldt i herrenes juniorklasse så det var et felt av brukbar størrelse som trillet ut på første runde etter start ved Svendsrumoen på Røyse.

Første klatring opp Gomnesbakken ble det satt fart og to mann stakk av gårde. Men da de passerte målstreken igjen etter den første runden var et stort felt samlet igjen.

Dog hadde det vært kraftig avskalling allerede og kun 30 mann satt igjen i teten.

Tord Gudmestad (Stavanger), Andreas Østensen (Lillehammer) og Fredrik Gjesteland Finnesand (Sandnes) prøvde seg i et nytt brudd men også dette forsøket ble raskt kjørt inn.

Offensive favoritter

Martin Tjøtta (Bærum), Oskar Myrestøl Johansson (Grimstad) og Fredrik Gjesteland Finnesand (Sandnes) angrep som neste trio og de fikk en brukbar ledelse på 18 sekunder.

Men heller ikke dette forsøket hadde så lang levetid. Tord Gudmestad (Stavanger), Martin Tjøtta (Bærum) og Thristan Engebø Ullebø (Sogn) slet seg løs kort tid etter i et brudd som fikk leve en stund.

Etter tre runder hadde trioen fått over minuttet. Ledelsen smeltet bort gjennom neste runde, og etter fem runder satt en ny konstellasjon i teten. Gudmestad var der fremdeles men hadde nå med seg Dennis Gråsvold (Grenland). Sakarias Koller Løland (Ringerike) satt i et ensomt mellombrudd 25 sekunder bak med feltet 15 sekunder bak der igjen.

Syv ryttere kjemper om gull

Fire ryttere kjørte seg til slutt opp til Løland. Vegard Stokke (Glåmdal), Fredrik Gjesteland Finnesand (Sandnes), Embret Svestad-Bårdseng (Glåmdal), Johannes Staune-Mittet (Lillehammer) var de fire som tok opp jakten sammen med Løland. Med to runder igjen hadde de 21 sekunder opp til Gudmestad og Gråsvold.

Gjennom den nest siste runden samlet de syv seg og la sammen ut på gullkampen da klokkene ringte med 13,6 kilometer igjen.

Glåmdal var eneste klubb med to mann i teten, og Svestad-Bårdseng trakk på gruppa for Stokke på siste runde.

Gråsvold angrep først men klarte kun å kvitte seg med Finnesand. De andre fem fulgte på hjulet til Grenland-syklisten. Støtingen fortsatte før Svestad-Bårdseng igjen tok teten og satt et jevnt tempo. Tre av de seks syklet feil med 350 meter igjen. Av de tre som husket riktig vei til mål var det Løland som spurtet best.

Resultater – NM Fellesstart 2019 – Junior menn

  1. Sakarias Koller Løland (Ringerike SK)
  2. Dennis Gråsvold (Grenland SK)
  3. Embret Svestad-Bårdseng (Glåmdal SK)
  4. Johannes Staune-Mittet (Lillehammer CK)
  5. Vegard Stokke (Glåmdal SK)
  6. Tord Gudmestad (Stavanger SK)
  7. Fredrik Gjesteland Finnestad (Sandnes SK)
  8. Marcus Korsnes (Bærum OCK)
  9. Oskar Myrestøl Johansson (Grimstad SK)
  10. Tomas Sundlisæter (Gauldal SK)

Full resultatliste her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse