Prøv Procycling Pluss idag

SUPERTALENT: Det er få talenter som gir oss den samme godfølelsen som Stefan Küng. Han kan vise seg å være en verdig arvtager for Sveits' store sykkelsønn, Fabian Cancellara. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Han skal ta opp arven etter Fabian Cancellara

Anders Lindstrøm
Tips meg
Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 4.01.17 12:19

Del på    

BLOGG: Sveitserne trenger ikke frykte fremtiden. Dette er deres nye stjerne.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

For åttende år på rad presenterer vi listen over de ti rytterne vi spår får sitt gjennombrudd neste sesong. Vi håper å gi dere muligheten til å bli kjent med noen fantastiske talent, rett før de står for prestasjoner som gjør at hele verden får øynene opp for dem.

PS: Alle nordmenn er utelukket fra listen, først og fremst fordi vi ønsker å presentere ryttere dere ikke har hørt så mye om tidligere. Ryttere som har vært på tidligere lister er også utelukket, selv om de ikke har fått sitt gjennombrudd ennå.

Vi har allerede presentert det tyske tempotalentet Maximilian Schachmann, Wiggins’ læregutt Owain Doull, den belgiske outsideren Xandro Meurisse, John Degenkolbs erstatter Max Walscheid, den belgiske klatreren Laurens De Plus, Australias wonderboy Robert Power, den angrepsvillige Matvey Mamykin og det franske spurttalentet Thomas Boudat.

2.plass – Stefan Küng
Når Fabian Cancellara nå legger vekk sykkelen, trenger trolig ikke sveitserne fortvile for lenge. Stefan Küng har nemlig alle ferdigheter til gjøre savnet av klassikerlegenden så lite som mulig.

23-åringen har imponert i mange år, både på banen og landeveien. Det er på førstnevnte arena han har levert aller best. Som junior i 2011 ble han både europamester og sveitsisk mester. I 2013 tok han to U23-gull i EM på bane, før han året etter tok både sølv og bronse i VM, i tillegg til to nye U23-gull i europamesterskapet.

Forfølgelse og Madison var øvelsene der Küng herjet. 2015 skulle bli hans store år. I VM slo han tidenes raskeste på øvelsen, Jack Bobridge, i finalen i forfølgelse. Senere på året, da han vant EM, satt han den syvende beste tiden på øvelsen gjennom tidene, som 21-åring. Talentet var udiskuterbart.

I 2016 var OL det store målet, men en stygg krasj i det nasjonale tempomesterskapet gjorde at sveitseren aldri kom seg til Rio.

KLASSIKERFREMTID: Det er på brosteinen Stefan Küng har sine største mål i tiden som kommer. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Til BMC
Samtidig som han har herjet på velodromen, har han også levert solide resultater på landeveissykkelen. Det har han gjort helt siden junioralderen.

I sitt første år, 2010, ble det syvendeplass sammenlagt i Pays De Vaud og tredjeplass på en tempoetappen i GP Rüebliland. Tempoegenskapene viste han også frem i Ankara. I junior-EM ble han nummer åtte.

Det siste året som junior leverte han enda bedre. Tredjeplass i Driedaagse van Axel og Pays De Vaud (med én etappeseier) samt tiendeplass i GP Rüebliland viste at Küng kunne sykle fort også på asfalt. I tillegg herjet han hjemme i Sveits, der han blant annet vant tempomesterskapet og Berner Rundfahrt.

2012 ble hans første år som U23-rytter, og som de fleste andre gikk det uten særlige resultater. Året ble hovedsakelig brukt som en bro mellom junior- og U23-klassen, med noen få resultater til å holde sulten ved like. Før 2013 sikret han kontrakt med BMC Development Team. Året skulle vise at han hadde lagt ned et solid stykke arbeid.

Utfordret Cancellara på tempo
I Giro del Belvedere tok han en strålende seier, foran det daværende supertalentet Silvio Herklotz. I konkurranse mot flere av datidens store talenter, viste han taktisk kløkt samt klatre- og avslutningsferdigheter. På våren fikk han også god erfaring gjennom Nationscup-ritt, før han dro hjem til Sveits. Der vant han U23-tempoen i det nasjonale mesterskapet og ble nummer tre i landeveisrittet.

I Tour de l’Avenir ble han nummer ni på prologen, før han viste skikkelig styrke på temposykkelen. I Chrono Champenois ble han bare slått av australierne Campbell Flakemore og Damien Howson. I VM en uke senere, ble han nummer seks. 36 sekunder skilte opp til medalje.

Der 2013 ble brukt til å vise at han hadde noe å fare med, ble 2014 året der han etablerte seg som et av verdens største talenter. Det startet da han og lagkameratene inntok Normandie. På prologen var det ingen som kunne gjøre noe med den svære sveitseren. Det ble dog bare én dag i ledertrøyen, og før den siste etappen lå han på femteplass, 18 sekunder bak Lukasz Wisniowski. Den avsluttende etappen skulle egentlig ende i spurt, men BMC ønsker det annerledes. De angrep fra start og så seg aldri tilbake. En uhyre imponerende sammenlagtseier var sikret.

Triumf ble det også i meget kuperte Flèche Ardennaise, før sesongens kanskje mest imponerende prestasjon. Den kom i det nasjonale tempomesterskapet, der han skulle måle krefter med selveste Fabian Cancellara.

Det begynte forferdelig. Tekniske problemer gjorde at han måtte stoppe to ganger i løpet av de første 500 meterne. Et sykkelbytte måtte til før han fikk fart på sakene. Og da fikk han skikkelig fart. Ved første passering lå han 56 sekunder bak «Spartacus». I mål viste klokka 49 sekunder. Selv om Cancellara var et stykke unna toppformen, hadde Küng fått en bekreftelse på at han holdt særdeles høyt nivå. Det var deilig for sveitseren som noen dager tidligere hadde skrevet under sin første proffkontrakt med BMC.

TEMPOSTERK: BMC var tidlig ute med å kapre Küng, som besitter strålende ferdigheter i kampen mot klokka. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Europamester ganger to
Sølvet på tempoen var kanskje årets prestasjon på landeveien for Küng, men det store høydepunktet kom et par uker senere. På hjemmebane i det europeiske mesterskapet tok han nemlig storeslem. På tempoen var bare Davide Martinelli i nærheten, men italieneren måtte se seg slått med 24 sekunder.

To dager senere angrep Küng i siste stigning. Inn på oppløpet var han del av en trio, men hovedfeltet jaktet rett bak. Med 500 meter igjen satte Küng inn det avgjørende støtet, og tok sitt andre gull i mesterskapet.

Høsten ble brukt til å komme meget nærme en verdensmestertittel. Fjerdeplassen i Chrono Champenois bekreftet Küng som en av de store til U23-tempoen i Ponferrada. Sveitseren syklet også godt, men kunne ikke hamle opp med Campbell Flakemore og Ryan Mullen. Ni sekunder skilte opp til duoen for bronsemedaljøren.

En vanvittig U23-sesong gjorde at alle sykkelinteresserte holdt et ekstra øye på ham i 2015. Hans første sesong blant proffene, og Küng satt lista høyt. Han skulle som alle andre lære, men var fast bestemt på å kjøre inn egne resultater i tillegg.

To flotte solostunt
Det startet ikke særlig bra. For etter å ha tatt VM-sølv på bane, ble han satt ut av sykdom. Da han endelig var tilbake, gjorde han det med et smell. Etter et anonymt Dwars Door Vlaanderen, klinket han til med fjerdeplass i De Panne. På tempoen var kun Bradley Wiggins sterkere. Men det var to dager senere beistet Küng virkelig skulle slippes løs.

I Volta Limburg sto han bak en prestasjon som nesten ga oss gåsehud. I det kuperte rittet angrep han fra en gruppe med 22 kilometer igjen. Bert-Jan Lindeman og Dimitri Claeys, begge meget habile ryttere, holdt følge en stund, men ble etter hvert blåst rett av hjul og sveitseren syklet solo til mål. Det var en absolutt fabelaktig seier i regnværet.

Og slike forhold er tydeligvis noe Küng trives i. For etter å ha blitt en erfaring rikere under Paris-Roubaix, viste unggutten nok en gang klasse. På morgenen før den fjerde etappen av Tour de Romandie, våknet Küng med én tanke. Etappen skulle vinnes. Det var ikke spørsmål om hvis, men hvordan. Da han fant ut at det var kraftig medvind de siste 50 kilometerne, la han gullplanen: Han skulle i brudd og så stikke solo. Som sagt, så gjort. På en ganske kupert etappe hadde verken Jan Bakelants eller de andre brudkollegaene noe å stille opp med da Küng akselererte i en nedoverbakke. En knusende soloseier i WorldTouren var et faktum. To vidunderlige seirer på en måneds tid var sikret.

Den imponerende formen gjorde at Küng kom inn i Giro d’Italia, hans Grand Tour-debut, i en ekstrem flyt. Den skulle ende på 12. etappe. En velt endte med brukket ryggvirvel, og det tok tre måneder før han var tilbake i konkurranse.

Høsten ble ikke like imponerende som våren, men han deltok på BMC-laget som vant lagtempoen i VM. Året som hadde startet så bra, skulle få en kjedelig avslutning. I desember fikk han nemlig kyssesyken og måtte ta flere ukers hvile.

UFLAKS: 23-åringen har rukket å ha mye uflaks i sin korte proffkarriere. Her fra den 18. etappen i fjorårets Giro d’Italia. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Mer uflaks
I 2016 var det alltid planen å satse mot OL i Rio de Janeiro. På våren syklet han dog et fullt landeveisprogram, men kyssesyken hadde satt ham kraftig tilbake. Syvendeplass i De Panne var det beste resultatet før han inntok Giro d’Italia. På prologen var han i ferd med å overgå det. På første tidssjekk var han nærmest à jour med Tom Dumoulin. Men i en høyresving gikk det galt, og Küng var ute av kampen om en topplassering. På den andre tempoen ble han nummer syv, et sterkt resultat for en 22-åring.

I Ster ZLM Toer ble han nummer tre på tempoen, og Fabian Cancellara var nok smånervøs før det sveitsiske mesterskapet. Men der gikk det helt galt for Küng. I en meget teknisk løype veltet han og brakk kragebeinet og ilium. Dermed røk OL-drømmen for en knust unggutt.

Han kom tilbake på tampen av sesongen, blant annet med sølv på lagtempoen i Doha. 2016 kommer dog alltid til å være et år med langt flere nedturer enn oppturer. Slik tror vi ikke det blir i 2017.

KLAR: I 2017 skal Küng legge uhellene bak seg og endelig utnytte sitt enorme talent for sykling til fulle. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Allsidig
For Küng er utvilsomt et monster av en sykkelrytter, en rytter som har det lille ekstra. Skader, sykdom og uhell har hittil gjort at 23-åringen ikke har slått ut i full blomst. Om han unngår større tilbakeslag i år, er det bare å glede seg.

Motoren hans er enorm, han er taktisk klok og er ikke redd for å utfordre seg selv. Om han vil, kan han bli en av verdens beste temporyttere. Med sine 193 centimeter og 80 kilogram, kommer han aldri til å være en bakkeklatrer, men Küng går godt i kupert terreng der bakkene ikke er for lange.

Det er imidlertid i klassikerne han ønsker å spesialisere seg. Paris-Roubaix er den store drømmen. Og det passer ryttertypen perfekt. Küng som fremtidig vinner av monumentet er ikke vanskelig å forestille seg.

Det skjer neppe i år, selv om han har fått to år med erfaring. Men i brosteinsritt rett under Flandern og Roubaix forventer vi å se en aktiv og sterk Küng. Ikke bli overrasket om BMC-rytteren kjemper helt i toppen i for eksempel Omloop.

I tillegg vil hans tempostyrke gi ham gode plasseringer. Når vi husker at han også takler kuperte ritt godt, er det flust av seiersmuligheter for Küng denne sesongen.

Sveitserens talent er rett og slett så stort at vi tror han kan komme til å herje i 2017. Vi utelukker ikke at Stefan Küng blir ett av årets heteste navn.

Når alpelandet mister legenden Fabian Cancellara, er det akkurat i tide for at etterfølgeren skal få sitt gjennombrudd. Savnet etter «Spartacus» kommer aldri til å forsvinne, men Küng kommer til å lindre smerten på en eksepsjonell måte.

FREMTIDEN: I årene som kommer vil vi nok se enda mer til Küng på brosteinen. Sveitseren har alle forutsetninger til å bli en stjerne. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tagget med: ,

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger

Les også disse