Prøv Procycling Pluss idag

VIKTIG: Bradley Wiggins har vært en viktig støttespiller i Owain Doulls karriere. Her etter OL-gullet i Rio. de Janeiro. Foto: Eric Feferberg (Scanpix/Afp)

Wiggins’ råd endret OL-vinnerens karriere

Anders Lindstrøm
Tips meg
Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 28.12.16 16:01

Del på    

BLOGG: Nå skal 23-åringen jakte suksess hos Team Sky.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

For åttende år på rad presenterer vi listen over de ti rytterne vi spår at får sitt gjennombrudd neste sesong. Vi håper å gi dere muligheten til å bli kjent med noen fantastiske talenter, rett før de står for prestasjoner som gjør at hele verden får øynene opp for dem.

PS: Alle nordmenn er utelukket fra listen, først og fremst fordi vi ønsker å presentere ryttere dere ikke har hørt så mye om tidligere. Ryttere som har vært på tidligere lister er også utelukket, selv om de ikke har fått sitt gjennombrudd ennå.

Vi har allerede presentert det tyske tempotalentet Maximilian Schachmann.

9.-plass: Owain Doull
Det var rugby som var Owain Doulls første kjærlighet. Waliseren gikk på en skole kjent for sitt rugbylag og hele familien var fanatiske fans. Ironisk nok var det en familietur som skulle endre Doulls liv.

For da familien dro på tur til Frankrike, der de syklet fra sted til sted, ble en ny kjærlighet født. Da den unge gutten kom hjem fra det store utland, ga han foreldrene beskjed om at han ønsket å gi sykkelsporten et forsøk. 14 år gammel begynte han å sykle ritt.

Velodromen i Cardiff skulle bli hans første lekegrind, et sted som har fostret blant annet Geraint Thomas. Doull viste raskt talent på banen. Så god var han, at han fikk plass på programmet til det britiske sykkelakademiet i 2012 etter et år på det olympiske utviklingsprogrammet.

Den da 18 år gamle syklisten måtte skrive en fireårsplan. Den var ambisiøs, men skulle vise seg å være realistisk: OL-gull og proffkontrakt før 2016 var ferdig. Begge boksene var tikket av etter sommeren.

Foto: Eric Feferberg (Scanpix/Afp)

OL-GULL: I Rio gikk Doulls drøm i oppfyllelse. Fire år med hardt arbeid belønnet seg. Foto: Eric Feferberg (Scanpix/Afp)

Suksessfull på banen
Selv om han alltid har kombinert landevei og bane, er det utvilsomt på den siste arenaen Doull er størst stjerne.

I 2011 vant han «Future stars»-konkurransen i selveste seksdagersrittet i Gent, sammen med Simon Yates, og tok to medaljer i Commonwealth games. Året etter ble han nasjonal mester i forfølgelse og tok bronse i madison.

2013 skulle bli året der han fikk sitt internasjonale gjennombrudd på banen. I hans første konkurranse for Storbritannia, ble han nummer fem i scratch i verdenscupen i Minsk. Det toppet seg under EM, da han tok gull i lagforfølgelse. Den tittelen forsvarte han både i 2014 og 2015. Kursen mot Rio-OL var satt, og britene seilte opp som en av de store favorittene til gull i lagforfølgelse. Sølvet i 2015-VM bekreftet at de var reelle utfordrere.

2016-sesongen handlet utelukkende om OL i Rio. Sølvet under VM i mars, bak et uhyre godt australsk lag, gjorde motivasjonen enda høyere. I en durabelig OL-finale, der både Australia og Storbritannia føk ut av startblokkene, var det britene som holdt lengst. Med ny verdensrekord, en forbedring av deres tid fra forsøket, tok Doull, Bradley Wiggins, Steven Bruke og Ed Clancy gull. Drømmen var oppfylt.

Talentfull på landeveien
Samtidig som han herjet på velodromen, passet Doull også på å holde landeveisformen ved like. Etter en tung 2012-sesong, der steget fra junior til U23 føltes gigantisk, viste 2013 hva som bodde i waliseren. Det ble 13.-plass i U23-Flandern og fjerdeplass i ZLM Tour, de to nationscuprittene han fullførte på våren. Gode plasseringer i An Post Ras og Tour of Britain var en bekreftelse på at landeveistalentet absolutt var til stede.

Før 2014 forlot han det britiske landeveisopplegget og signerte for An Post-laget. Våren skulle bli en stor opptur. Å vinne Triptyque des Monts et Châteaux er alltid stort. Sammenlagtvinnere inkluderer Tom Dumoulin, Bob Jungels og Thomas De Gendt. Selveste Tiesj Benoot måtte seg seg slått av mannen som vant en etappe og ble nummer på tempoen. Plutselig var Doull blant favorittene til U23-Flandern. Men rittet ble for lett for briten, som manglet den siste punchen til å ta opp kampen med Dylan Groenewegen i spurten. Fjerdeplass var ikke det Doull hadde håpet på, men et resultat det er verdt å merke seg.

Deretter gikk det tyngre på landeveien, men andreplassen på U23-tempoen i det nasjonale mesterskapet viste kapasiteten unggutten besitter. Vårparten hadde vært så bra at han hadde tiltrukket seg interesse fra Europcar (nå Direct Energie). Etter en svak åttendeplass i lagforfølgelsen i bane-VM i februar, vurderte Doull seriøst å takke ja til tilbudet og legge banekarrieren på hylla.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

WIGGINS-RÅD: Bradley Wiggins tok Owain Doull inn under vingene sine etter 2014-sesongen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Wiggins hindret tabbe
Én mann skulle stoppe det. Hans navn er Bradley Wiggins, mannen som vant Tour de France to år tidligere. Doulls store idol skulle nemlig lage sitt eget landeveislag, og overtalte Doull til å sykle for laget samtidig som han fortsatte jakten på et OL-gull.

– Jeg kunne ha pisket meg selv i Tour du Poitou-Charentes istedenfor å vinne en olympisk medalje i Rio, så jeg vil alltid være takknemlig overfor Brad, sa Doull til Cyclist i desember.

WIGGINS skulle dra god nytte av unggutten. Tiendeplass i Tour de Normandie ble etterfulgt av andreplass i Triptyque, rittet han vant året før. Igjen lyktes det ikke helt i U23-Flandern, der han måtte ta til takke med en tiendeplass. Andreplassen i Côte de Picarde var lei å svelge, og tredjeplass på første etappe i ZLM Tour betydde en ny sesong uten seier i nationscup. To seirer i Flèche du Sud gjorde nok opp for det. Nok en gang ble det sølv på U23-tempoen i det nasjonale mesterskapet, mens han i det knallharde landeveismesterskapet kjempet seg inn til en imponerende syvendeplass.

Imponerte stort mot proffene
Doull hadde allerede vist at han taklet U23-ritt og 2.2-ritt på en glimrende måte, da han ladet opp til Tour of Britain med et høydeopphold i Livigno. Målet i 2.HC-rittet var noen fremskutte plasseringer. Det han skulle ende med, var langt over all forventning. På de åtte etappene var hans dårligste plassering en ellevteplass.

Da Wout Poels og Edvald Boaason Hagen kjempet om seieren på kongeetappen, kom Doull inn 25 sekunder bak. Da Boasson Hagen angrep på mesterlig vis og sikret sammenlagtseieren, vant Doull spurten bak Trentin og nordmannen. Da Elia Vivani slo Mark Cavendish og André Greipel på første etappe, var det Doull som var nærmest stjernetrioen. 22-åringen vant spurttrøyen og tok tredjeplass sammenlagt. Joda, briten hadde ladet opp til rittet langt mer enn de største stjernene, men prestasjonene var likevel forbausende gode.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

FANTASTISK: To stjerner og unge Owain Doull. Briten imponerte stort i Tour of Britain i fjor. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Fullt fokus på landeveien
Plutselig dro han til Richmond som en av de store favorittene. Femteplassen på tempoen med samme tid som Truls Korsæth, gjorde alle redde. Doull var i USA for å vinne. Men to velt og to mekaniske problemer, ødela Doulls drøm. Skuffelsen var så stor at det tok dager å komme over rittet. Dog var en drøm allerede godt i oppfyllelse. Team Sky hadde handlet etter Tour of Britain og sikret seg britens signatur. Han skulle få satse for fullt på bane i 2016, før han skulle komme til Sky etter OL.

Dermed ble det få gode prestasjoner på landeveien i 2016. Rittene han kjørte ble enten brukt som trening til OL, ble kjørt i etterkant av skade, eller ble kjørt etter en heftig uke med festing av OL-gull. I Abu Dhabi Tour la han likevel ned en god innsats som hjelper for sine kapteiner i Sky.

Nå er alt fokus på landeveien, for første gang i karrieren. Team Sky var det naturlige valget for en rytter som han vokst som syklist gjennom det britiske oppsettet. Sky vet at de får en dedikert, arbeidsom og talentfull rytter, mens Doull allerede er vant til regimet som også preger det suksessrike laget. Det blir ingen brå overgang for Doull med tanke på opplegg.

Nivået er vel og merke høyere enn noen gang i 2017. Etter en sesong nærmest uten ordentlig konkurranse på landeveien, kan overgangen merkes. Samtidig bør et halvår med omstilling være nok for en rytter som har sjonglert bane og landevei hele karrieren.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

KLAR: Owain Doull har kjørt et par ritt i Sky-trøya, men 2017 blir hans første fulle sesong med total fokus på landeveien. Det blir spennende. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Sammenliknes med Geraint Thomas
Hva Doull kan gjøre neste sesong, er vanskelig å spå etter et år med full fokus på bane. Men 23-åringen har sterke resultater fra U23-klassen, og Tour of Britain-prestasjonene i 2015 viste hva som bor i ham.

Sammenlikningen med landsmann Geraint Thomas er der allerede. Det er ikke rart, for Doull har en sjelden allsidighet som syklist. Han besitter en god spurt (selv om han selv mener det er hans svakeste punkt), han går godt i (korte) bakker og har mye kjørestyrke. At han på lang sikt ønsker å bli en rytter som likner på Greg Van Avermaet, sier også sitt om ambisjonene til Sky-rytteren.

Faren med å gå til et lag som Team Sky, er selvfølgelig at sjansene kommer til å færre enn om han hadde syklet for et svakere lag. Doull kommer til å tilbringe mye av sesongen som hjelperytter, men det er håp om at han får muligheter for seg selv i litt mindre ritt.

Sky har nemlig ikke bøttevis av gode spurtere, og Doull bør kunne få sjansen i noen kuperte ritt der det kreves en god avslutning for å vinne. Med Ben Swift borte, kan det åpne seg enda flere muligheter for Doull. Ritt som Tour de Yorkshire og Tour of Britain peker seg ut som potensielle mål.

Vi tror uansett at en rytter av Doulls kaliber uansett vil bli satset på ettersom han viser sine ferdigheter. Selv håper han å delta i Flandern rundt og Paris-Roubaix, to ritt han ønsker å vinne i fremtiden. Han kommer ikke til å være på nivå til å vinne de allerede neste år, men kan nok vise seg frem også på det nivået.

Men det er på nivået litt under vi tror waliseren kommer til å skinne i 2017. Han kan fort bli den neste suksesshistorien fra britenes fantastiske velodromsatsing på landeveien. Vi tror han viser det allerede i sitt første år som profesjonell. Vi lar Dave Brailsford avslutte:

– Han er rask og kan klatre. Det er det fantastiske, vi vet ennå ikke hva som er mulig.

Tagget med: , ,

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger

Les også disse