Prøv Procycling Pluss idag

BLID: Max Walscheid hadde all grunn til å smile etter søl v i det tyske mesterskapet. Vi tror han får mer å juble for neste år. Foto: Candy Welz (Scanpix/Afp)

Marerittåret ble avsluttet med storeslem

Anders Lindstrøm
Tips meg
Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 30.12.16 15:10

Del på    

BLOGG: Fra karrieretruende ulykke til egne muligheter hos Team Sunweb.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

For åttende år på rad presenterer vi listen over de ti rytterne vi spår får sitt gjennombrudd neste sesong. Vi håper å gi dere muligheten til å bli kjent med noen fantastiske talent, rett før de står for prestasjoner som gjør at hele verden får øynene opp for dem.

PS: Alle nordmenn er utelukket fra listen, først og fremst fordi vi ønsker å presentere ryttere dere ikke har hørt så mye om tidligere. Ryttere som har vært på tidligere lister er også utelukket, selv om de ikke har fått sitt gjennombrudd ennå.

Vi har allerede presentert det tyske tempotalentet Maximilian Schachmann, Wiggins’ læregutt Owain Doull og den belgiske outsideren Xandro Meurisse.

7.-plass – Max Walscheid
Med John Degenkolb og Marcel Kittel borte, står Team Sunweb (tidligere Giant-Alpecin) uten en superspurter for første gang på flere år i 2017. Det gir mer rom for yngre ryttere, deriblant 23 år gamle Max Walscheid.

Det var på ingen måte gitt at tyskeren skulle bli syklist. Det var nemlig innen friidrett han var seriøs i sin ungdom. Først i U17-kategorien begynte han å konkurrere regelmessig på sykkel, etter å ha tent gnisten gjennom et terrengsykkelritt.

Friidrettstalentet viste raskt at han har talent også andre steder. To suksessfulle år, det siste med fire seirer og 20 plasseringer topp 15, som U19-syklist, førte ham til kontrakt hos Team Stölting før 2012. Verken 2012 eller 2013 så de største resultatene i utlandet, men i 2014 løsnet det også internasjonalt.

U23-mester
På et særdeles sterkt Stölting-lag, med Silvio Herklotz, Phil Bauhaus og Nils Politt, ville også Walscheid være med på leken. I Tour de Berlin viste han frem sin beste side, spurten. På de to siste etappene var det ingen som kunne true Walscheid, som med det tok sine største seirer i karrieren. Ikke lenge etter skulle han toppe innsatsen i Berlin. I det nasjonale U23-mesterskapet spurtet han inn til seier foran Phil Bauhaus.

2014 ble hans siste år hos Stölting. Team Kuota-Lotto ble destinasjon for 2015. Igjen var det Tour de Berlin som skulle bli vårens høydepunkt. Andreplass på den 21.4 kilometer lange tempoen, foran blant andre Søren Kragh Andersen, Maximilian Scachmann og Marco Mathis, viste at han kunne tråkke fort også utenom de siste hundre meterne av et sykkelritt. Siste etappe endte med triumf, og han befestet med det andreplassen sammenlagt. I tillegg leverte han jevnt og trutt topplasseringer i mindre ritt hjemme i Tyskland.

Selv uten eksepsjonelle resultater hadde Giant-Alpecin blitt imponert av unggutten. Laget, som er kjent for å utvikle talenter på strålende vis, ble enige med Walscheid om en stagiareavtale for høsten 2015. Arctic Race ble hans første opplevelse i Giant-trøyen. Høstens store høydepunkt kom dog i Kuota-Lotto-trøya, da han vant spurten om seieren i Kernen Omloop Echt-Susteren. Den muligens beste prestasjonen kom dog i Paris-Tours. Tyskeren kom i feil gruppe i et vanvittig ritt preget av sidevind, men viste stor kjørestyrke da han flere ganger angrep en gruppe med blant annet Niki Terpstra. 35.-plassen viser ikke den fulle sannhet.

© Team Giant-Alpecin

PROFF: Giant-Alpecin hadde blitt så imponert av Max Walscheid at de signerte ham før 2016-sesongen. Foto: ©Team Giant-Alpecin

Ulykken som kunne ødelagt alt
Giant hadde uansett blitt imponert, og Walscheid sikret seg sin første profesjonelle kontrakt. Det fikk bli med de fem semestrene av medisinstudiene for denne gang. Nå var det sykkelen som gjaldt, drømmen som skulle leves ut.

Allerede i januar kunne drømmen vært over. Walscheid var nemlig en av Giant-rytterne innblandet i den voldsomme krasjen i Spania. Et brukket skinneben og en brukket tommel krevde operasjon, og Walscheid var den siste i gruppen som var tilbake i konkurranse.

12 uker på krykker ble etterfulgt av to uker med trening, før han endelig var tilbake i konkurranse under Baloise Belgium Tour sent i mai. Det var for tidlig, men sammen med Rund Um Köln og Ster ZLM Toer ga det ham et visst grunnlag før det tyske mesterskapet.

Etter opptrekk fraJohn Degenkolb klarte bare André Greipel å komme seg forbi. Dermed ble det en sensasjonell sølvmedalje. Bak Greipel, men foran Marcel Kittel. Med medioker form, var det utvilsomt en stor opptur.

Foto: Candy Welz (Scanpix/Afp)

MED STORHETER: Max Walscheid ønsker å bli like gode som sine landsmenn. I det tyske mesterskappet yppet han seg for første gang. Foto: Candy Welz (Scanpix/Afp)

Triumfferd i Kina
Formen var i ferd med å komme, rundt august var han endelig på samme nivå som før krasjen i januar. Han kjørte Polen rundt og Arctic Race som hjelperytter, før uhellet igjen inntraff. En lungeinfeksjon ødela formen atter en gang. Marerittåret skulle avsluttes i Kina.

Tour of Hainan ble en etterlengtet opptur. På den første etappen virket dog elendigheten å fortsette. Walscheid lå an til å vinne, men som landsmann Erik Zabel så ikonisk gjorde under Milano-Sanremo i 2004, jublet han for tidlig. Heldigvis løsnet det etter hvert. Det ble tre seirer på rad og totalt fem i det ni dager lange rittet. Med det klarte han målet han satt seg både før og etter ulykken: Å vinne minst ett ritt i løpet av sin første proffsesong.

Seirene er på ingen måte de største. Nivået i Hainan er labert, og startlisten forsvarer på ingen måte .HC-kategorien. Men seier er seier, og for en rytter med så mye uhell, var det kjærkomment. Å få tilbake følelsen av seier og ikke minst vise at man er tilbake på nivået man ønsket, gir uvurderlig selvtillit.

Får sjansen
Triumfene kommer til å gi en herlig inngang til 2017. Nå skal 23-åringen jobbe videre, og selv om han på mange måter ligger et halvt år bak skjemaet, tror vi neste år kommer til å være innbringende. Det er flere grunner til det.

For det første er det det faktum at Walscheid er et beist. Med sine 199 centimeter og 90 kilo, er det få på samme størrelse i sykkelfeltet. Det gjør naturlig nok at bakkene er tunge, men du verden hvilket trøkk han kan ha på flatene. Selv sier han at få slår ham i en høyhastighetsspurt, og det er liten tvil om at det er her Walscheids fremtid ligger. Hans fysikk gir han en unik mulighet til å tråkke massevis av watt, og han har flere ganger gjennom karrieren vist meget fin kjørestyrke.

Størrelsen gjør også at få kommer til å være særlig villig til å skubbe for mye på ham. I tillegg til de svake klatreforutsetningene, er aerodynamikk den klare ulempen, og det ser man også når han spurter. Det er ingen nytelse for øyet, alt handler om å få så mye trøkk ned i pedalene som overhodet mulig. Samtidig kan han fort slite med å finne en opptrekker på riktig størrelse, men det får bli et problem når han eventuelt skal få et lag bygget rundt seg.

Noe lag får han nemlig på ingen måte rundt seg i 2017. Men enda viktigere er at han trolig slipper å slave særlig for andre spurtere. Både på høsten i 2015 og 2016 har han måttet hjelpe mer etablerte kapteiner. Det endrer seg trolig neste sesong. For Sunweb har totalt flyttet fokus. Kittel og Degenkolb er borte, de nye folka heter Tom Dumoulin, Warren Barguil, Wilco Kelderman og Michael Matthews. Det er snakk om bakker og kuperte ritt. I flate spurter er det Phil Bauhaus, Nikias Arndt og Max Walscheid det handler om.

Ingen av de tre spurterne har særlig med resultater å skryte av (sorry, Arndt!), ingen er etablerte stjerner. Det betyr at den som leverer, kommer til å få tillit. Vi tror Walscheid kommer til å vise seg som den wattmaskinen han er i 2017.

Et ritt som Scheldeprijs er allerede i tankene, og er et ritt som bør passe Walscheid ypperlig, selv om nivået kanskje blir litt høyt. Paris-Roubaix er i drømmene, og Walscheid har de fysiske forutsetningene til å lykkes i et slikt ritt, dog er det flere år frem i tiden. Det er ikke tid for å ta opp kampen med Kittel, Greipel og Cavendish ennå. Man må huske at han per nå bare er 23 år gammel og mistet halve 2016.

Men på litt lavere nivå tror vi Walscheid kommer til å levere. Bak de beste spurterne, de som kan vinne på det høyeste nivået, finnes det et kobbel av ryttere. Vi tror det er her tyskeren vil plassere seg i 2017. Våre forventninger er at Walscheid i 2017 etablerer seg som et av de større spurttalentene i verden, og drar med seg noen seirer og flere fine resultater i ritt litt under det øverste nivået. Kanskje kan han også overraske og allerede nå vise seg som den neste store spurteren fra Tyskland. Det som er sikkert, er at Walscheid går et spennende år i møte.

Tagget med: ,

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger

Les også disse