STERK KLATRER: Og det er en liten mangelvare på Katusha i 2017. Derfor bør Matvey Mamykin få en del egne sjanser. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Den russiske klatrekometen

Jonas Lindstrøm
Tips meg
Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 2.01.17 08:15

Del på    

BLOGG: Årets Vuelta a España var en forsmak på det som venter.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

For åttende år på rad presenterer vi listen over de ti rytterne vi spår får sitt gjennombrudd neste sesong. Vi håper å gi dere muligheten til å bli kjent med noen fantastiske talent, rett før de står for prestasjoner som gjør at hele verden får øynene opp for dem.

PS: Alle nordmenn er utelukket fra listen, først og fremst fordi vi ønsker å presentere ryttere dere ikke har hørt så mye om tidligere. Ryttere som har vært på tidligere lister er også utelukket, selv om de ikke har fått sitt gjennombrudd ennå.

Vi har allerede presentert det tyske tempotalentet Maximilian Schachmann, Wiggins’ læregutt Owain Doull, den belgiske outsideren Xandro Meurisse, John Degenkolbs erstatter Max Walscheid, den belgiske klatreren Laurens De Plus og Australias wonderboy Robert Power.

4.-plass – Matvey Mamykin
Det har svingt for russisk sykkelsport de siste årene. Foran 2017-sesongen har de mistet sitt eneste World Tour-lag, da Katusha ble sveitsisk. De fleste russiske rytterne forsvant fra laget, men juvelen Matvey Mamykin slapp de naturlig nok ikke.

Russeren ble født i Moskva i 1994, og konkurrerte ikke særlig mye internasjonalt før i 2013, hans andre år som U23-rytter. Han hadde fortsatt ikke kontrakt med noe UCI-registrerte lag, men fikk kjøre mye fine løp for det russiske landslaget, blant annet Internationale Thüringen-Rundfahrt U23 og Giro della Valle d’Aosta.

Det ble ikke de store resultatene, men grunnlaget han la skulle skape større suksesser i årene som fulgte. Mamykin hadde fått kontrakt med det russiske laget Team 21, og fikk et fint internasjonalt program.

Det første tegnet på at dette kunne bli en mann å følge med på kom under Giro della Valle d’Aosta i 2014. Etter en beskjeden prolog var han nummer tre på den neste etappen. Han fulgte opp med en tiendeplass og 16. plass, men etter å ha røket på tidslimiten på bakketempoen siste dag mistet han en god sammenlagtplassering.

Den gode klatringen i det italienske rittet var ikke noe blaff. I Tour de l’Avenir var han ikke med og knivet om seieren, men 21. plass sammenlagt viste igjen at han var en habil U23-rytter. Sesongen ble avsluttet med tredjeplass på den fjerde etappen i det russiske rittet Tour of Kavkaz.

TALENTFULL: Matvey Mamykin er et av de store russiske håpene denne sesongen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

TALENTFULL: Matvey Mamykin er et av de store russiske håpene denne sesongen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Ble en U23-rytter å regne med
Team 21 ble en kort affære, men Mamyking og store deler av stammen i laget gikk i 2015 over til Itera Katusha. Der skulle den positive trenden fra 2014 fortsette. Første forsøk var det russiske rittet Grand Prix of Sochi Mayor. Her ble det tredobbelt RusVelo, men for Mamykin ble femteplassen en god start på sesongen.

Innsatsen under U23-utgaven av Fredsrittet, med niendeplass sammenlagt, var en forsmak på hva som skulle komme under Giro della Valle d’Aosta. Etter et par etapper på det jevne slo Mamykin ut i full blomst på den tredje etappen. Han kom seg med i en fin gruppe på slutten, og satt favorittene under press. Ikke bare vant han etappen, men han distanserte nærmeste forfølger med tre og et halvt minutt. Nå var plutselig Mamykin i ledertrøyen, med 11 sekunders margin på Robert Power.

Innsatsen hadde dog kostet og russerne hadde bare igjen én rytter til å hjelpe han forsvare trøyen. Dermed falt Mamykin litt gjennom neste dag, ned til femteplass sammenlagt. Han kom aldri til mål siste dag, og mistet derfor en fin sammenlagtplassering.

Det var ikke lenge til Mamykin skulle slå til igjen. Tour Alsace dette året blir best husket for Joker-dominansen, der Vegard Stake Laengen vant sammenlagt etter et solostunt. Men før det vant Bjørn Tore Hoem den første etappen. Han, Mamykin og to andre klarte å rive seg løs fra feltet på slutten av den kuperte etappen. Tredjeplass på etappen til russeren.

IKKE REDD FOR Å SETTE FART: Her er Matvey Mamykin i aksjon under Sveits rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

IKKE REDD FOR Å SETTE FART: Her er Matvey Mamykin i aksjon under Sveits rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Triumfen i Tour de l’Avenir
Formen var der, og det russiske storlaget Katusha hadde naturlig nok begynt å fatte interesse for den mest lovende rytteren Russland hadde i U23-klassen. Kontrakten var så godt som sikret, nå gjenstod det bare å avslutte året på en fin måte under Tour de l’Avenir.

Prologer er ikke helt Mamykins styrke. At Danmark fullstendig dominerte de lettkuperte etappene brydde ikke russeren seg særlig om heller. Det var fjellene han var kommet for. Mamykin hadde tre dager til å vise seg frem.

De to første dagene satt han i den første «store» gruppa med favoritter som kom i mål, til henholdsvis 11. plass og sjetteplass. Flere ryttere hadde klart å skaffe seg noen sekunder, og Mamykin var nummer 11 sammenlagt. Ingenting å tape siste dag.

Ikke bare hadde han null å tape, Mamykin hadde også en fantastisk dagsform. Tre ryttere skilte seg ut denne dagen, men hverken Jack Haigh eller sammenlagtvinner Marc Soler kunne gjøre noe med Mamykin. Han vant den siste etappen i ungdommens Tour de France, og sikret seg tredjeplassen sammenlagt. Klatretrøyen fikk han også med seg.

Han var nå klar for Katusha, og 2016 ble et år hvor flere av dere garantert la merke til den klatresterke russeren. På vårsesongen var han riktignok anonym, men utover høsten begynte den nå 22-årige russeren å vise en veldig positiv utvikling.

OFFENSIV: Matvey mamykin tester konkurrentene under Polen rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

OFFENSIV: Matvey mamykin tester konkurrentene under Polen rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

En liten åpenbaring i Vuelta a España
I Polen rundt ble han nummer ni på etappen til Zakopane, og nummer 14 sammenlagt. I Vuelta a Burgos ble han nummer åtte sammenlagt, og det var nok til at han fikk klarsignal til å kjøre Vuelta a España. Ingen i lagledelsen angret nok på det uttaket.

I det utrolig tøffe rittet var unggutten en av de som bare ble bedre og bedre utover. Han hadde flere imponerende angrep, og åttendeplassen på den 15. etappen er flott, men likevel ikke representativ for den flotte innsatsen han la ned. Formen tok han med seg helt til sesongavslutningen i Il Lombardia, der han fikk en fin 17. plass.

Det vi så i den siste halvdelen av sesongen likte vi veldig godt. Mamykin har gått fra å være en veldig ustabil rytter med noen fantastiske toppdager, til å bli mer og mer stabil. Hans gode dager strekker seg nå ikke bare over dager, men også over uker og måneder.

Det har vært en del lovende russiske klatrere de siste årene, som for eksempel Alexander Foliforov som vant bakketempoen i Giro d’Italia, men ingen har over tid klart å levere jevne resultater på samme måte som Mamykin.

ÅPENBARING: Matvey Mamykin var fantastisk bra under Vuelta a España, men fikk ikke betalt med et toppresultat. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ÅPENBARING: Matvey Mamykin var fantastisk bra under Vuelta a España, men fikk ikke betalt med et toppresultat. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Zakarins hjelper eller egne muligheter?
Han virker i større grad til å følge i fotsporene til Ilnur Zakarin, Katushas sammenlagtkanon. Det blir spennende å se hvordan lagledelsen tenker å bruke Mamykin. Det mest naturlige er kanskje å danne en superduo med Zakarin, men vi er litt usikre på det. Begge to er litt løse kanoner på dekk. De har en kjørestil som gjør at de liker akselerasjoner og ujevnt tempo. De klarer seg dermed godt alene, og har aldri syklet med et samlet lag rundt seg.

Derfor tror vi Mamykin vil få egne sjanser også i 2017. Som den offensive rytteren han er vil han passe godt inn både i Giro d’Italia og Vuelta a España. I flere år har Mamykin vist seg frem i Giro della Valle d’Aosta, så at han trives i italienske fjell er det ingen tvil om.

Vi forventer å se gode etapperesultater fra Mamykin, kanskje også en etappeseier i et World Tour-ritt. Foreløpig er tempoegenskapene litt ødeleggende for gode sammenlagtplasseringer, men dette er noe russeren har uttalt at han jobber hardt med. Vi håper han blir bedre her, men først og fremst håper vi han beholder angrepsgnisten i fjellene. Mamykin er ikke bare en lovende rytter, men en underholde mann. Forvent fyrverkeri i de bratteste stigningene i 2017.

Tagget med:

Siste i Blogger

«Podkast🎙️: Etter 3285 kilometer skilte det 8 sekunder» fra 30. juni
«Podkast🎙️: «Fremstår som en av rytterne som skal ta litt tak i det laget»» fra 13. mars
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar

Se alle innlegg i Blogger

Les også disse