Prøv Procycling Pluss idag

KLATRET MED DE BESTE: Miguel Angel Lopez i Sveits rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Colombias egen Supermann

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 2.01.16 15:58

Del på    

BLOGG: Både konkurrenter og tyver har fått smake 21-åringens superkrefter.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den spurtsterke allrounderen Patrick Bevin, Colombias neste klatrefunn i Daniel Martinez, den belgiske klatreren Louis Vervaeke, spurteren Dylan Groenewegen, det nederlandske fenomenet Sam Oomen, klassikerhåpet Dylan Van Baarle, den belgiske spurteren Boris Vallée, det franske klatrehåpet Pierre-Roger Latour og Lottos Sean De Bie.

1.plass – Miguel Ángel López
Født og oppvokst i Pesca, Boyaca, samme region i Colombia som Nairo Quintana, har Miguel Ángel López hatt en unik sykkeloppvekst.

Som mange andre colombianere var sykkelen først og fremst et fremkomstmiddel for å komme seg frem og tilbake til skolen. Åtte kilometer hver vei – fire kilometer nedover og fire kilometer oppover.

Oppvokst i høyden hadde López spesielle forutsetninger for å lykkes med kondisjonsidrett, men få familier i Colombia er så velstående at de kan drømme om privilegiet det er å satse på idretten sin.

Moren var hjemme med Miguel Ángel López og hans fem brødre, faren var bonde.

Den 21 år gamle colombianeren hadde først og fremst planer om å fullføre skolen for å få seg en utdanning. Men da han var 15 år deltok han i et lokalt ritt. Der gikk han helt til topps, vant en del penger og innså at dette kanskje var en måte han kunne komme seg opp og frem i verden på.

Alexander Sanchez, eieren av den lokale sykkelbutikken, ble López’ første treningskamerat. Han så en unggutt som var teknisk klønete på sykkelen, men et monster i bakkene.

TIL TOPPS MED THOMAS: Miguel Angel Lopez med en sterk prestasjon i Sveits rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

TIL TOPPS MED THOMAS: Miguel Ángel López med en sterk prestasjon i Sveits rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Flyttet inn hos treneren
Året var 2010 og López skulle møte en særdeles viktig mann til før året var omme. Rafaël Acevedo var tidligere sykkelproff, med femteplass på en etappe til Alpe d’Huez i Tour de France som sin største suksess.

Acevedo så López’ talent i et lokalt ritt og bestemte seg for å hjelpe dette talentet i treningsarbeidet. Bare måneder etterpå flyttet Miguel Ángel López inn på Acevedos gård.

Det er ikke mange resultater å finne frem fra López’ tidlige karriere. Ting er annerledes i Colombia enn Europa. Det er store lokale ritt som ikke fanger almenhetens interesse i samme grad som internasjonale ritt gjør på vårt kontinent.

ANDREPLASS: Til Miguel Angel Lopez på kongeetappen i Tyrkia rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ANDREPLASS: Til Miguel Ángel López på kongeetappen i Tyrkia rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Selv om han hadde vist særdeles lovende klatreegenskaper var ikke López noen barnestjerne. Hans mest imponerende bragd kom faktisk i møte med noen landeveisrøvere, som i 2010 prøvde å stjele hans høyt verdsatte sykkel. López ble knivstukket to ganger i låret og kneet, men klarte likevel å utmanøvrere tyvene. Sykkelen hans skulle de aldri få. Episoden ga han kallenavnet Superman López.

Det var først i 2014 at López inntok sykkelscenen for alvor. Han gjorde stor suksess på den nasjonale U23-scenen, og spesielt seieren i U23-utgaven av Colombia rundt ga grunnlaget for videre suksess.

Europeisk sjokk
Den seieren sikret han nemlig en billett til Tour de l’Avenir senere på året. Turen ble hans første møte med Europa. Det colombianske laget dro først til Italia for å akklimatisere seg i et par mindre ritt.

Det ble en skremmende opplevelse for López. Alt var annerledes her i Europa. Farten på flatene var skyhøy og veiene var så smale. Det føltes rett og slett farlig å sykle. Én trøst var det likevel. I bakkene følte López at det var mulighet til å henge med. Strategien for Tour de l’Avenir ble å tape minst mulig på flatene, for så å slå til med full kraft i fjellene.

Taktikken fungerte perfekt. López kom seg helskinnet gjennom de flate etappene, og satt plutselig i ledertrøyen etter tredjeplassen på den første fjelletappen. Ytterligere tre etapper sto mellom han og en stor europeisk seier.

Neste dag ble han nummer fem. Han beholdt ledertrøyen. Den nest siste dagene gikk han like greit bort og vant hele etappen. Ledelsen var styrket. Kunne noen ta igjen Superman?

Louis Vervaeke gjorde et kjempeforsøk da han angrep tidlig. Inn i siste fjell hadde han tatt igjen forspranget López hadde og vel så det. Men det colombianske toget hadde igjen litt krefter.

Med kun fem kilometer igjen til mål hadde López’ brutale tempo sørget for at avstanden frem til det belgiske talentet var mindre enn differansen dem imellom i sammendraget.

Fjerdeplass på etappen og sammenlagttriumf i Tour de l’Avenir. Det ble et vendepunkt i López’ liv. Ikke bare ønsket journalister plutselig å snakke med den beskjedne mannen, nå var også Astana klare for å signere han for to år. De hadde allerede tatt kontakt etter oppvisningen i Colombia rundt, og maktdemonstrasjonen på de franske veier var det siste lille de trengte for å gå all in for talentet.

UNG OG FREMMADSTORMENDE: Colombianske Miguel Ángel López viste glimtvis hva som bor i ham i sin første proffsesong med Astana. Som for eksempel her, på femte etappe av Tour de Suisse til Rettenbachgletscher. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

UNG OG FREMMADSTORMENDE: Colombianske Miguel Ángel López viste glimtvis hva som bor i ham i sin første proffsesong med Astana. Som for eksempel her, på femte etappe av Sveits rundt til Rettenbachgletscher. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Trøblete sesongstart
I Astana ble det alt annet enn en vellykket sesongstart. Et håndleddsbrudd på trening i februar satte han ut av spill en kort periode. Han ble nummer åtte i det nasjonale mesterskapet, før han skulle få sin WorldTour-debut i Katalonia rundt. Det gikk ikke som han hadde håpet. På den femte etappen smalt han i bakken og skadet kneet.

Det ble en måned med rittpause, før han var en av få klatrere på startstreken i Tyrkia rundt. Der kom en opptur med andreplassen på kongeetappen til Selçuk. Et sterkt resultat, men som sagt i et felt som ikke oste av klasse.

Det gjorde derimot feltet i Sveits rundt. Flere sterke navn brukte rittet som oppkjøring til Tour de France. På den første etappen ble det en sterk sjuendeplass til Astanas fremtidshåp, men det var først ved målgang på skistedet Sölden at verden skulle få se hans virkelige potensial.

Colombianeren var aktiv i front av gruppen med favoritter og ble til slutt nummer fire på etappen, kun slått av Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo og Simon Spilak.

Rittets siste dag avslørte rytterens største svakhet, da han tapte hele to minutter og 57 sekunder til Tom Dumoulin på en 38,4 kilometer lang tempo. Likevel ble det en sterk sjuendeplass sammenlagt i det store rittet.

LOPEZ OG STJERNENE: Under Sveits rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

LÓPEZ OG STJERNENE: Under Sveits rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Eventyret i Burgos
Etter en liten sommerpause var López tilbake i Europa i starten av august. Vuelta a Burgos ble en eneste lang opptur for rytteren og hans Astana-lag. En knallsterk lagtempo på den andre etappen la grunnlaget for dominansen.

På den fjerde etappen var López selv frekk nok til å gå av med seieren, sekundet foran Daniel Moreno, en mann som er kjent for sine gode avslutninger i kuperte ritt. Ledertrøyen gikk også til talentet.

Det var kun én etappe igjen, og den hadde ikke Moreno tenkt å sløse bort. Revansjen fikk han med etappeseier, og López fikk merke kraftanstrengelsen dagen i forkant, tapte drøyt halvminuttet og ble nummer sju på etappen.

Det var nok til at lagkameratene Rein Taaramäe og Michele Scarponi, samt Katjusjas Daniel Moreno, passerte han i sammendraget. En fjerdeplass var dog mer enn godkjent, og rittet viste at López på sine beste dager var god nok til å slå veldig meritterte ryttere i deres favoritterreng.

Resten av høsten ble en liten nedtur. Kneplager gjorde at Vuelta a España aldri var aktuelt, og det sørget for at det ble en ren hjelperytterrolle i Il Lombardia.

En sterk sesong med andre ord, hvor López riktignok ikke ble satt på de største prøvene. Rittprogrammet var ikke det tøffeste, det viktigste var å få en god overgang.

PÅ PALLEN: Her i Tyrkia rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

PÅ PALLEN: Her i Tyrkia rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Sterkt rittprogram
Neste år virker det foreløpige rittprogrammet meget bra. Sesongen starter i Tour de San Luis, før det er nasjonale mesterskap og Tour de Langkawi. Etter det bærer det over til Europa for Katalonia rundt, Baskerland rundt, Tour de Romandie og Sveits rundt.

Etter det blir det sikkert en tur tilbake til Colombia for å slippe unna den verste hjemlengselen, før det på høsten er planlagt deltakelse i Vuelta a Burgos og Vuelta a España.

Spesielt debuten i Grand Tour blir spennende å følge. Det er disse rittene López drømmer om å vinne, og foruten svake tempoferdigheter, er det her talentet også ligger.

Se ikke bort ifra at det blir en etappeseier på unggutten. Det vil selvsagt avhenge av rollen han får i det stjernepregede Astana-laget, men toppnivået hans er godt nok til å gå til topps mot de beste.

Vi må i hvert fall kunne forvente minst én WorldTour-seier i løpet av 2016 og at López vil snuse på sammenlagtlisten i et av etapperittene han skal kjøre. Han er fortsatt veldig ung, men tar store steg hvert år.

Foreløpig har karrieren bare skutt rett til værs, og Miguel Ángel López lever opp til kallenavnet Superman. 2016 kan vise seg å bli enda mer supert.

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger