Prøv Procycling Pluss idag

SUPERTALENT: Sam Oomen er en av verdens mest spennende sykkelryttere. Den sterke klatreren blir neste år den nest yngste rytteren på WorldTour-nivå. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

– Ett av sin generasjons største talenter

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 28.12.15 13:26

Del på    

BLOGG: Nederland er i ferd med å få frem en klatrestjerne.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den spurtsterke allrounderen Patrick Bevin, Colombias neste klatrefunn i Daniel Martinez, den belgiske klatreren Louis Vervaeke og spurteren Dylan Groenewegen.

6.-plass – Sam Oomen
Tittelen er hentet fra pressemeldingen til Team Giant-Alpecin da de offentliggjorde signeringen av nederlandske Sam Oomen i oktober. Vi kunne knapt vært mer enig. I en lys 1995-årgang, er Oomen blant de som lyser aller sterkest.

Det hele begynte da en kamerat lånte ham en sykkel i åtteårsalderen. Fotball og judo ble fort glemt. Fra det øyeblikket var det sykkelen som telte for mannen fra Tilburg. Han var bitt av basillen.

Og han begynte raskt å vinne ritt. Men at ritt skulle bli avgjort i spurt, var ikke noe han likte så godt. Han har nemlig aldri vært den raskeste. Løsningen ble angrep, og da kom plutselig seirene hyppigere.

Det var også tidlig han fant ut at hans kall var bakker. Første gang han dro til Limburg og bakkene der, fant han nemlig ut at konkurrentene slet mer enn ham. En klatrer var født, selv om det først var i Rabobank mange år senere han ble skikkelig enig med seg selv.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GREI PÅ TEMPO: Selv om han ikke har fokusert mye på det hittil, behersker Oomen tempoøvelsen ganske godt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Sterk junior
Tidlig fikk han også vist sitt talent. Som førsteårsjunior i 2012 vant han nemlig det prestisjefylte etapperittet GP Rüebliland i Sveits. Andre vinnere av rittet inkluderer Bob Jungels, Alexis Gougeard og supertalent Lennard Kämna. Alt annet enn en dårlig rekke.

Han kjørte inn flere gode resultater, men det var det sveitsiske rittet som var sesongens høydepunkt. Seieren på tempoen var hans eneste UCI-seier det året. 2013 skulle i så måte bli mer stabil.

I fredsrittet i Tsjekkia ble han nummer ni sammenlagt. På veien hjalp han sin generasjons kanskje største sykkeltalent, Mathieu van der Poel, til tredjeplass. I juni var det ingen som kunne slå hans tid på tempoen i det nederlandske juniormesterskapet.

Deretter fulgte femteplass i Nations Cup-rittet Le Trophée Centre Morbihan, tiendeplass i GP Rüebliland og andreplass på tempoen i Keizer de Juniors. Han var bare sekunder bak Igor Decraene på den seks kilometer lange tempoen.

Da lengden økte til 22 kilometer i VM i Firenze, var Decraene fortsatt best. Men Oomen skuffet og klarte ikke bedre enn 36.-plass i den flate løypen. Han skulle få sin revansje i landeveisrittet. Der var han nemlig særdeles aktiv. For han selv ble det ingen suksess, men landsmann Van der Poel var som så mange ganger aller best.

Til talentfabrikk
Før 2014 hadde han gjort nok til å bli tilbudt en plass på Rabobank, et av de fremste utviklingslagene i verden. Psykologi-studiene ble satt på vent, og Oomen gjorde som så mange før ham i Rabobank-systemet. Imponerte stort.

Han vant klatretrøyen i Tour de Bretagne og hjalp lagkamerat Bert-Jan Lindeman til sammenlagtseier på veien. Han ble nummer 14 i knallharde i Rhône-Alpes Isère og ble nummer to i ungdomskonkurransen. I mai skulle han vise seg frem for det norske publikummet.

Åttendeplassen sammenlagt i Tour des Fjords, i konkurranse med mange proffer, var særdeles imponerende. Syvendeplassen på etappen til Forsand viste Norge hva som bor i gutten.

Gode prestasjoner fulgte, før han i Tour de l’Avenir skulle måle krefter med de aller beste U23-rytterne i verden. På den fjerde etappen gikk det nesten perfekt. I den siste bakken angrep han og fikk kun med seg kasakhstanske Ilya Davidenok. Til slutt var det sistnevnte som var sterkest, og tok hjem etappeseieren. Ikke så rart, da det senere kom frem at unggutten testet positivt for anabole steroider samme dag.

Andreplassen ble egentlig seier, uten at det hadde noen betydning for Oomen. Følelsen av seier kom han aldri til å få. Sterk klatring førte han til slutt til 13.-plass sammenlagt. Ikke verst i konkurranse med ryttere opptil to år eldre.

Etter et VM uten nederlandsk suksess, til tross for iherdige forsøk fra blant annet Oomen, avsluttet han sesongen i Tours. U23-utgaven av tradisjonsrike Paris-Tours ble en lekestue for Rabobank-laget. Det ble trippelt, med Oomen som sistemann på podiet.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

TRIPPELT: Sam Oomen (til høyre) var langtfra det eneste stortalentet på Rabobank i 2014. Men han er uten tvil den meste spennende klatreren av dem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Vanvittig sesong
Plattformen var lagt, 2015 kunne bare komme. Og det gjorde den til gangs. Fjerdeplass i Istrian Spring Trophy, åttendeplass i U23-utgaven av Liège-Bastogne-Liège (etter å ha blitt hindret av jernbane og sendt feil vei) og tredjeplass i Flèche Ardennaise sørget for en kanonsterk start på sesongen.

Fra og med Rhône-Alpes skulle det imidlertid ta helt av. I Frankrike ble det seier. Det gjorde det nesten i Tour des Pays de Savoie også, men David Belda ble for sterk den siste dagen. Andreplass var likevel råsterkt, med to etappeseirer på veien. Mens vi i Norge fokuserte på Team Jokers vanvittige innsats i Tour Alsace, var Sam Oomen den som var nærmest å tukte Vegard Stake Laengen i sammendraget. Han var også mannen som var nærmest Bjørn Tore Hoem på den første etappen.

Likevel var det han gjorde en drøy uke senere enda bedre. For i et av Frankrikes tøffere etapperitt, Tour de l’Ain, kjempet han side om side med en rekke klasseklatrere. Til slutt ble han nummer åtte i sammendraget, noen sekunder foran selveste Domenico Pozzovivo. Det luktet suksess i Tour de l’Avenir.

I «ungdommens Tour de France» skulle han nok engang imponere stort og etablere seg blant de fremste U23-klatrerne i verden. Til tross for ryggproblemer på de siste etappene, ble han nummer fire sammenlagt. 28 sekunder skilte opp til podiet.

VM gikk ikke som planlagt etter at han ble hindret av velten i bunn av Libby Hill på siste runde. 22.-plassen var ingenting å skryte av. Det var dog sesongavslutningen. U23-utgaven av Paris-Tours ble nok en gang Rabobanks lekegrind. Oomen vant etter en skikkelig langspurt, mens lagkamerat Matijn Tusveld tok andreplassen i firemannsgruppen.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GLAD I TOURS: Sam Oomen har herjet i Paris-Tours som U23-rytter. Om ikke lenge kommer han til å herje på øverste nivå. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Heldige Giant
En fantastisk sesong, med både topper og stabilitet, viste at Oomen var klar for profflivet. Bare 20 år gammel signerte han kontrakt med Giant-Alpecin. Treårskontrakten viser hvor stor tro det tyske laget har på nederlenderen. Og vi forstår dem grisegodt.

De har nemlig fått et av de aller største talentene i sykkelverden. En mann som ikke har sluttet å imponere oss de siste sesongene, og som i år har vist en unik stabilitet for en såpass ung rytter. En slik stabilitet gjør at overgangen til profflivet oftere går lettere.

Dette er en rytter som har vist stadig fremgang og tatt stegene han skal. Årets vanvittige sesong kommer etter en meget sterk fjorårssesong. Det er ikke snakk om bare én kanongod sesong. Tro ikke at profflagene først ble oppmerksomme på ham i år (i så tilfelle har de gjort en sabla dårlig innsats). Dette er, kanskje bare slått av Van der Poel, Nederlands største sykkeltalent, og et av verdens største.

I Giant kommer han til å få et fint miljø å forbedre seg i. Han blir tvilsomt kastet til ulvene. Han kommer til å få bygge seg opp, uten krav om å levere fra start. Han vil få erfaring, lære, og legge et grunnlag for en strålende proffkarriere. En karriere han håper skal dreie seg om etapperitt. Klatre- og tempoegenskapene hans tilsier at det blir klaff.

20 år gammel er det vanskelig å slå gjennom i sykkelsporten. Spesielt når det er i bakkene du har din forse. Vi har heller ingen tro på at Oomen kommer til å herje i Tour de France neste år. All logikk tilsier at han ikke kjører. Men vi tror han kan vise seg frem i de litt mindre rittene han får kjøre.

Kanskje kan vi drømme om en god plassering på en etappe i ritt som Katalonia eller Baskerland. Etter 2016-sesongen burde de aller fleste uansett ha hørt om Sam Oomen. Nederlenderen kommer til å ta WorldTour-nivået greit, og lage et navn for seg selv i 2016.

Neste år blir han den nest yngste rytteren på WorldTouren. Vi tror han kommer til å vise at 1995-generasjonen har mye å by på. Dette blir moro, dere!

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger