Prøv Procycling Pluss idag

HJELPER: Boris Vallée har opptrådt mye som hjelperytter de siste årene, blant annet for André Greipel. Nå jakter belgieren sine egne resultater. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Har hjulpet de beste – nå skal han vinne selv

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 30.12.15 13:05

Del på    

BLOGG: Han har gått i lære hos André Greipel. Nå jakter han gjennombruddet.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den spurtsterke allrounderen Patrick Bevin, Colombias neste klatrefunn i Daniel Martinez, den belgiske klatreren Louis Vervaeke, spurteren Dylan Groenewegen, det nederlandske fenomenet Sam Oomen og det nederlandske klassikerhåpet Dylan Van Baarle.

4.-plass – Boris Vallée
Fra Verviers like ved Liège er Liège-Bastogne-Liège rittet Boris Vallée alltid har fulgt med på, rittet der han kjenner alle småveiene. Men med en kropp som etter hvert vokste seg til å bli 188 centimeter lang og rundt 80 kilogram tung, er det ikke den kuperte klassikeren som skulle bli hans bane. Istedenfor har belgieren utviklet seg til å bli en spennende mann i både spurter og «lettere» klassikere.

Det begynte i åtteårsalderen, og han begynte tidlig å vinne. Som 15-åring i 2008 (to år før junioralder) vant han syv ganger. Året etter skulle det bli hele 17 seirer, flere av dem i utlandet. Som junior skulle seirene bli færre, men fortsatt komme.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

BEGYNTE TIDLIG: Det var lite tvil om at det var syklist Boris Vallée skulle bli. Før 2014-seongen ble han proff i det belgiske Lotto-laget. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

OL-gull
Den fineste seieren i 2010 kom utvilsomt i Singapore. I ungdoms-OL gikk han nemlig solo mot slutten, og holdt akkurat unna for hovedfeltet. Sjetteplassen på tempoen (bare 3.2 kilometer lang) i samme mesterskap viste at også prologferdighetene var til stede.  Da fikk det gå at det eneste andre rittet han vant var en spurt foran sin fremtidige lagkamerat Daniel McLay.

Året etter vant han det regionale mesterskapet rundt Liège, foran blant annet Loïc Vliegen, samt ett annet ritt. Men like imponerende var syvendeplassen i juniorutgaven av Flandern rundt og tredjeplassen, syv sekunder bak vinneren Jasper de Buyst, på tempoen i det nasjonale mesterskapet. En rekke andre fine plasseringer ga ham plass på Idema-Sport Bio Wanze for sin første sesong som U23-rytter.

Den første sesongen handlet om å lære så mye som mulig, om å få en myk overgang til de litt større rittene, og lære seg mekanismene i feltet og i spurtene. Gutten var tross alt bare 19 år. En lite bemerkelsesverdig sesong ble avsluttet med et høydepunkt i den belgiske sesongavslutningen. I 1.1-rittet spurtet han inn til en meget fin femteplass, blant annet foran en tre år eldre Roy Jans.

Året etter kom han under vingene til de tidligere Lotto-rytterne Christophe Brandt og Christophe Detilloux. Det sørget for hans to første UCI-seirer som U23-rytter. I mai vant han først prologen i det polske U23-rittet Carpathian Couriers Race, før han vant 1.2-rittet GP Criquielion i hjemlandet. Nesten like viktig var den stabile kjøringen som sikret mange gode resultater gjennom året. Og igjen skulle han sørge for skikkelig motivasjon før vintertreningen. Ikke bare ble han nummer fire i sesongavslutning i Belgia, han signerte også kontrakt med WorldTour-laget Lotto Belisol fra og med 2014. Proffdrømmen var oppfylt.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I BRUDD: Til tross for at han besitter en meget god spurt, har ikke Boris Vallée fått mange sjanser de senere årene. Til gjengjeld har han bygget kjørestyrke ved å gå i brudd og trekke hovedfeltet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Hjalp Greipel
Men unggutten måtte fort finne ut at det var hjelper han var i det belgiske storlaget. André Greipel var den store stjernen, mannen som fikk mest oppmerksomhet. Også ryttere som Jens Debusschere og Kris Boeckmans var før Vallée i spurtkøen. Dermed ble mye av det første året brukte til å kjøre opptrekk og dra feltet istedenfor å få egne sjanser. Men da disse først bød seg, viste belgieren talentet han hadde.

I løpet av sesongen dro han med seg flere fine etapperesultater, som en syvendeplass i Driedaagse van West-Vlaanderen, en syvendeplass i Katalonia rundt, en fjerdeplass i Østerrike rundt, samt syvende- og tredjeplass i Polen rundt. Spesielt den siste var imponerende, der han ble nummer to i spurten bak soloseirende Petr Vakoc. Verken Ramon Sinkeldam eller Yauheni Hutarovich kom seg forbi, til tross for at Vallée begynte spurten altfor tidlig. Bare Michael Matthews klarte så vidt å kaste sykkelen foran.

Sesongen hadde vist at Vallée hadde talent, men sjansene han hadde fått var få. Det skulle ikke endre seg noe særlig i 2015, selv om han fikk en pangstart på sesongen. Til tross for å ha følt seg dårlig de første dagene, spurtet han inn til tredjeplass på den sjette etappen i Tour Down Under. Det kunne blitt enda bedre, om han ikke hadde feilet i posisjoneringen. I selve spurten var han nemlig trolig den raskeste i feltet.

Likevel fulgte en rekke ritt der han måtte kjøre for sine mer etablerte lagkamerater. Andreplassen i GP Denain bak Nacer Bouhanni var en sjelden åpning, og han tok den bra. Ellevteplass i Scheldeprijs er heller ikke håpløst. Tour of Norway skulle bli en ny sjanse, men det ble ingen stor opptur med åttendeplass på første etappe som beste resultat.

I GP Wallonie skulle Vallée vise kjørestyrke, selv om han var tiltenkt en hjelperrolle. Han ble nummer fire på den første etappen og nummer seks sammenlagt. På høsten ble han nummer syv i Kampioenschap van Vlaanderen etter å ha hjulpet Jens Debusschere og nummer seks i Sparkassen Münsterland Giro, plassen bak lagkamerat Marcel Sieberg. Sesongen hadde vært godkjent, men Vallée var ikke særlig fornøyd. Han ønsket flere muligheter, og mindre kjøring for lagkamerater.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I FRONT: Boris Vallée har dratt utallige kilometer og kjørt mange opptrekk for å hjelpe sine mer meritterte lagkamerater. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Ønsket egne muligheter
Da Foruneo-Vital Concept (det tidligere Bretagne-laget) kom på banen og tilbød ham en viktig rolle i laget, tok han den. Læretiden under André Greipel og de andre Lotto-stjernene er over. Nå er det Vallées oppgave å kjøre inn resultater. Gjøre det kapteinene hans har gjort de siste årene.

Og resultater tror vi kommer. Vallées giftige spurt kommer til å skaffe en rekke gode plasseringer, i alle fall dersom han får hjelp av spurtsterke herremenn som Hutarovich og McLay.

Det som virker som ungguttens største problem i spurtene er akselerasjonsfasen. For belgieren besitter god kjørestyrke, og langspurter burde ikke være noe problem. Men i et ritt som Denain var han sjanseløs da Bouhanni satte på turboen. Likevel er det vanskelig å få et skikkelig tak på Vallées spurt, da han bare har hatt noen få spurtsjanser etter at han ble proff.

God lære
Bare 22 år gammel er det naturlig at han bare blir enda raskere og sterkere. Å ha gått i lære hos André Greipel og Jens Debusschere er absolutt ikke noe negativt. Faktisk er det bare positivt. Han vet hvordan kampen i spurtene er, han vet hvordan man får et opptrekk til å sitte, og resultatene hans de siste årene tilsvarer ikke hans egentlige nivå. Derfor tror vi 2016-sesongen blir forløsende, i alle fall rent spurtmessig.

Vi har også litt tro på at han kan begynne å vise seg litt frem i vårens klassikere i Belgia. Fortuneo får trolig et strålende rittprogram, og vi tror Vallée kan kjempe mot Vegard Breen om å være lagets bestemann i ritt som Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars Door Vlaanderen og E3 Harelbeke. Det er i slike type ritt Vallée ønsker å kjempe i fremtiden, og ifølge seg selv trives han godt når konkurransene blir over 200 kilometer lange. Vi tror han vil vise sitt klassikertalent allerede neste år.

Fortuneo blir morsomt å følge for oss nordmenn uansett, grunnet signeringen av Breen. Vi tror Boris Vallée blir en annen rytter som gjør laget attraktivt neste år.