Prøv Procycling Pluss idag

JUBEL: Det så ut som en lettere overrasket Dylan Groenewegen som spurtslo flere tunge proffnavn i Brussel Classic. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Sesongen endte i et gjerde i Flandern

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 27.12.15 16:59

Del på    

BLOGG: Men før det hadde nederlenderen startet seiersrekken. Fortsetter den i 2016?

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den spurtsterke allrounderen Patrick Bevin, Colombias neste klatrefunn i Daniel Martinez og den belgiske klatreren Louis Vervaeke.

7. plass – Dylan Groenewegen
Det begynner å bli en stund siden Nederland hadde en spurter i verdenstoppen.

De siste årene har mange spennende typer kommet opp, som Moreno Hofland og Barry Markus, for å nevne et par. Men ingen av dem har klart å ta det siste steget opp i den øverste verdenstoppen.

Sjuendeplassen på vår liste har vi tro på at vil ta nye steg de neste årene, og gjøre det nederlandske savnet mindre.

Dylan Groenewegen vokste opp i en sykkelfamilie. Ikke i den forstand at flere i familien er tidligere proffryttere, men de har alltid deltatt på mosjonsritt og ulike regionale sykkelkonkurranser. På den måten har sykkel alltid vært en naturlig del av Groenewegens liv.

Talent har 22-åringen alltid besittet, selv om han aldri har vært den største seiersmaskinen i feltet.

Som junior sørget hans fine spurt for at det ble to seirer, samt en andreplass i det nederlandske juniormesterskapet, kun spurtslått av Stan Godrie.

I UTBRUDD: Dylan Groenewegen satt med i det store bruddet i årets Flandern rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I UTBRUDD: Dylan Groenewegen satt med i det store bruddet i årets Flandern rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Rask spurter
2012 var hans første av i alt tre år som U23-rytter. Alle tre årene kjørte han for Cycling Team De Rijke. Det ble en seier i et nasjonalt ritt i debutsesongen, og til sammen ni plasseringer topp 10. Best av alle resultater det året var nok tredjeplassen i Müsterland-Giro, bak Marcel Kittel og Michael Van Stayen.

I det andre året som U23-rytter var spørsmålet om den raske syklisten kunne begynne å vinne sykkelritt. To ganger ga han svar på tiltale, først da han spurtet ned Wouter Wippert i Ronde van Noord-Holland, og så da Tino Thömel, Wim Stroetinga og Sam Bennett ble vist bakhjulet i Kernen Omloop Echt-Susteren.

Totalt ble det et dusin topp 10-plasseringer på Groenewegen det året, inkludert en andreplass i U23-utgaven av Flandern rundt. Rick Zabel ble for sterk i spurten den gangen, men revansjen skulle komme raskt.

For i 2014 lå U23-herredømmet for føttene til Nederlands raskeste sykkeltalent. Sesongåpningen på Trofeo Palma ga et godt frampek på hva som var i vente, da han i selskap med de store profflagene tok tredjeplassen.

Det ble etappeseier i Tour de Normandie, før karrierens foreløpige høydepunkt kom med spurtseieren over Kristoffer Skjerping i U23-utgaven av Flandern rundt.

En strålende start på en sesong, som dessverre både toppet seg og stoppet litt opp med Flandern rundt. Det ble riktignok noen pene topp 10-plasseringer til, men Groenewegen hadde alt i alt en skuffende høstsesong.

Endrede proffplaner
Proff skulle han derimot bli før 2015-sesongen. Talentet hadde inngått en muntlig avtale om en treårskontrakt med Cannondale. Så tro hadde italienerne på unggutten. Men Cannondale sluttet å eksistere som eget lag, og da sammenslåingen med Garmin var et faktum, var det ingen ledig plass for Groenewegen.

Valget sto da mellom å bli lagkamerat med sin gamle konkurrent Rick Zabel i BMC eller prøve lykken i det nystartede nederlandske prokontinentallaget, Team Roompot.

RASK I SPURTEN: Dylan Groenewegen fikk akkurat slengt sykkelen foran Roy Jans i Brussel Classic. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

RASK I SPURTEN: Dylan Groenewegen fikk akkurat slengt sykkelen foran Roy Jans i Brussel Classic. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Valget falt på sistnevnte, og i 2015 ble Groenewegen å se i oransje drakter. Som U23-rytter viste Groenewegen først og fremst at han var en rask spurter. Men triumfen i Flandern var en indikasjon om at det også fantes et klassikertalent i gutten, selv om det er viktig å være klar over at U23-utgaven av Flandern rundt historisk sett har vært mer et spurternes paradis enn eliterittet.

I år har Groenewegen fått prøve seg både i spurter og i klassikere. Han startet sesongen greit med en femteplass i Handzame Classic. Det ble en sjuendeplass på avslutningsetappen av De Panne, før unggutten la ut på en hard dag i brudd under proffenes Flandern rundt.

Etter dette ble det en rekke topp 5-plasseringer i siste halvdel av vårsesongen, men ingen plasser på podiumet. Fjerdeplassen i det nederlandske mesterskapet oppsummerte det hele ganske godt. Det hele var OK, men et stykke fra toppen av pallen. Skulle det snu på høstsesongen?

Eneco Tour lovet bra. Femteplass var riktignok beste resultat, men nå begynte i det minste de solide plasseringene å komme i World Touren.

Seier, seier, krasj
Nederlenderen kom ut av Eneco Tour i toppform. Under en uke etter å ha fullført etapperittet kom hans første proffseier. Arnhem – Veenendaal Classic er ikke det største rittet, men seieren var nok mer enn søt nok likevel.

Ekstra godt smakte det sikkert å bekrefte nivået ved å vinne Brussels Cycling Classic like etterpå. Sterke ryttere som Tom Boonen, Bryan Coquard og Giacomo Nizzolo sto på start, og Groenewegen måtte kjempe seg frem i feltet i kamp mot sterke opptrekkstog.

På slutten fant han luken og kjempet seg foran Roy Jans. Karrierens største seier, og verden så en nederlender i voldsom flyt. Kunne han innkassere seier nummer tre innen sesongen var over?

ARM I ARM MED BOONEN: Dylan Groenewegen på pallen sammen med Roy Jans og Tom Boonen etter seier i Brussel Classic. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ARM I ARM MED BOONEN: Dylan Groenewegen på pallen sammen med Roy Jans og Tom Boonen etter seier i Brussel Classic. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Han kom veldig nære. I Kampioenschap van Vlaanderen var han med i det avgjørende bruddet på sju. Spurten om seieren sto mellom han og Jens Debusschere. Side om side, stadig nærmere gjerdet. PANG! De kom for nærme gjerdet og Groenewegen smalt i bakken.

Hvem hadde skylden? Debusschere ble deplassert til sisteplass i utbruddet og fikk sånn sett skylden av juryen. Selv raste belgieren mot Groenewegen på Twitter. Kjeftet nederlenderen huden full, mens Roompot-rytteren selv lå i ambulansen på vei til sykehuset, med brudd i kneskålen. Etter litt tid beklaget Debusschere utblåsingen.

Det hjalp lite på Gorenewegens skade, hans sesong var like fullt over, akkurat da det hadde startet å gå på skinner. Heldigvis virker det ikke som at skaden skal ha satt talentet nevneverdig tilbake, han var tilbake i full trening så tidlig som i starten av november.

Derfor har vi tro på at oppturen skal fortsette i 2016. At bruddet i kneskålen kun blir en liten fartsdump i det som ellers virker som en særdeles lovende karriere.

Til Nederlands flaggskip
Groenewegen hadde skrevet under for to år med Roompot, men en klausul om at han sto fritt til å bryte den kontrakten om WorldTour-lag tok kontakt, gjorde at han neste sesong kjører for det nederlandske flaggskipet Team LottoNL – Jumbo.

Fordelen med lagbyttet er først og fremst at spurthåpet kommer inn i et lag med mye rutine. Her finnes det flere som har mye å lære bort, og han går mest trolig en bedre skole, med et bedre og mer forutsigbart rittprogram. Så gjenstår det å se om sjansene for egne resultater blir like mange som i Roompot.

Forhåpentligvis opplever Groenewegen mer støtte fra laget de gangene han får sjansen. LottoNL – Jumbo er på ingen måter kjent for å ha det beste opptrekket, men et steg opp fra Roompot er det. Der har Groenewegen dog vist at han er rimelig god til å finne sin egen vei i spurtene, og at han i så måte ikke er helt avhengig av et opptrekkstog foran seg.

Samtidig som han bør gi de nest beste spurterne tøff konkurranse jevnlig, håper vi å se Groenewegen fortsette med en del utbruddsstunt. Han har en grei kapasitet som kan være veldig nyttig å bygge videre på.

Dette er en spennende type med flere egenskaper. Klarer han å ta prestasjonene og resultatene han leverte i år, og videreføre dem i rittene som er ett hakk opp i prestisje, vil 2016 bli gjennombruddsåret til Dylan Groenewegen.

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger