Prøv Procycling Pluss idag

KLATRETALENT: Louis Vervaeke er et klatretalent som ikke gjør seg bort på tempo. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Belgisk klatregull

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 26.12.15 16:00

Del på    

BLOGG: Tett i Tim Wellens’ fotspor følger et av verdens største klatretalenter.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den spurtsterke allrounderen Patrick Bevin og Colombias neste klatrefunn i Daniel Martinez.

8. plass – Louis Vervaeke
I ungdomsårene var det lite som tydet på at Louis Vervaeke skulle bli et belgisk sykkelhåp. I hvert fall om du er av typen som heller leser resultatlistene enn å se rittene.

Kanskje burde heller denne jyplingen på 40 kilo holdt seg til tennis eller fotball, hadde du kanskje tenkt, der han hoppet frem og tilbake på brosteinen i hjembyen Melden i Oudenaarde.

Oudenaarde altså, brosteinsrittenes Mekka. Alle syklisters drøm. Eller. Kanskje ikke akkurat klatrernes drøm. For dem er det mer et mareritt, og akkurat her var det altså den slanke Vervaeke vokste opp.

Da var det godt at idrettslegen hvor Vervaeke gjennomførte sine fysiske tester, så forbi hans brosteinsegenskaper. Han så et fysisk talent, og ga den unge belgieren klar beskjed om å være tålmodig. Det kunne finnes en fremtid for han i idretten.

Holdt ut gjorde han, og i 2011 kom den første store tilbakebetalingen for arbeidet som ble lagt ned. Tredjeplass på en etappe og sammenlagt i juniorrittet GP Rüebliland. Et ritt som for øvrig ble vunnet av en av årets gjennombruddsmenn, Alexis Gougeard.

I BRUDD: Belgiske Vervaeke i et utbrudd under årets Baskerland rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I BRUDD: Belgiske Vervaeke i et utbrudd under årets Baskerland rundt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

En klatrer som tar stadige steg mot toppen
Hans første år i U23-klassen ble syklet for det belgiske laget Bofrost – Steria, og ga en liten forsmak på hva som var i vente. Sjetteplass på en klatreetappe i Ronde de l’Isard og 15. plass sammenlagt i Giro della Valle d’Aosta.

Året etter tok han steget opp på U23-laget til Lotto Soudal. Vi skriver 2013, og ser du på stallen til laget, skjønner du fort at de har gjort seg fortjent til tittelen som rekruttlag.

Blant annet fantes det en mann kalt Tiesj Benoot i laget, årets store gjennombruddsmann. Han skulle vise seg å bli veldig viktig for Vervaeke, men det ble først året etter.

I 2013 tok Vervaeke nye steg. En karriereutvikling, som i ettertid fulgte skjemaet veldig godt. Fjerdeplass sammenlagt i Tour des Pays de Savoie og Giro della Valle d’Aosta. En klatrer nærmer seg U23-toppen.

Grunnlaget ble på denne tiden lagt i Italia, hvor Vervaeke hadde leid seg hus sammen med Tim Wellens, Sean De Bie og Jasper Stuyven. Snakk om treningsgruppe!

Klatrer fra alt og alle
Alt lå til rette for at 2014 skulle bli Vervaekes store gjennombrudd blant U23-rytterne. Allerede før sesongstart var proffkontrakten med Lotto-laget for 2015 sikret. Presset hadde sluppet taket, det var på tide å leke.

Årets første store mål var Ronde de l’Isard. Tre klatreetapper, pluss en lagtempo og en kort lettkupert etappe. Perfekt for Louis Vervaeke.

Dette var også stedet hvor sykkelverden ble introdusert for duoen Vervaeke/Benoot. Etter den andre etappen tar Vervaeke sammenlagtledelsen. Hans første UCI-seier, og første gang i gult. Da er det lov å la nervene komme. En god hjelper trengs.

Tiesj Benoot blir den gode hjelperen. Allrounderen setter et drepende tempo opp stigningene og sørger for at resten blir distansert. Sammenlagtseieren er sikret, nå skal Vervaeke betale tilbake med å sikre Benoot podiumsplassen i sammendraget. Det lykkes og alle er fornøyde.

ET ÅR PÅ RUMPA: I 2015 ble det mye velt på Vervaeke. Her fra Brabantse Pijl. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ET ÅR PÅ RUMPA: I 2015 ble det mye velt på Vervaeke. Her fra Brabantse Pijl. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Formen tar Vervaeke med seg inn i Tour des Pays de Savoie, hvor han får kamp til døren av russiske Dimitry Ignatiev. Han blir slått med fem sekunder, mens det skiller så mye som to minutter ned til tredjemann. Faktisk ble rittet ekstra spennende av at Vervaeke fikk en tidsstraff for å motta langing av drikke for sent i rittet. Hans mor hadde stått i siste bakke med en drikkeflaske til sin sønn.

Den klatresterke sliteren har endelig blitt en vinner. Han er klar til å ta neste steg, og da Olivier Kaisen må gi opp karrieren på grunn av hjerteproblemer får Vervaeke muligheten til å fremskynde starten på proffkarrieren.

Sjette juli står han på startstreken i Østerrike rundt. Med sykdom i kroppen tåler han bare drøyt to etapper, men revansjen kommer raskt med 46. plass i klassikeren San Sebastian.

Belgieren tar et steg ned igjen for å kjøre Tour de l’Avenir. I Frankrike er han en av forhåndsfavorittene, men han blir distansert på en av de første klatreetappene. Sammendraget var kjørt, på tide å finne sin indre flandrien før avslutningsetappen.

Den vant han på episk sett. Først kjørte han seg solo opp til bruddet som hadde gått tidlig på etappen. Etter å ha fått hjelp av lagkamerat Loic Vliegen på flatene gikk han solo med seks mil igjen til mål.

Etter å ha fått vite om Igor Decraenes død på morgenkvist kjørte han på ren motivasjon. Motivasjon om å få krysse målstreken først, med hendene pekende opp mot himmelen. Til minne om Decraene, Kristoff Goddeart og hans egen bestefar, mannen som introduserte han for sykkelsporten.

TIL MINNE OM: Louis Vervaeke dediserer en enorm triumf til de som forsvant alt for tidlig. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

TIL MINNE OM: Louis Vervaeke dediserer en enorm triumf til de som forsvant alt for tidlig. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

En eneste lang nedtur
Sterk kjøring i de kanadiske endagsrittene og Tour of Beijing rundet av året, og alle gledet seg stort til å følge talentet i 2015. Hans første hele proffsesong, med debut i en Grand Tour.

Det hele ble en eneste lang skuffelse. Totalt sju velt og noen perioder med sykdom gjorde at Vervaeke aldri kom opp på nivået han og laget hadde forventet. Ingen resultater er egentlig verdt å fremheve, det ble et år med motgang.

Slik er det for alle ryttere, pilen peker aldri bare rett oppover. Det er derimot ingenting å si på Vervakes talent, fysiske forutsetninger eller dedikasjon til alt som trengs for å være en stor klatrer.

Lotto-laget forventer store ting av talentet, og vi kaster oss på. Tim Wellens har de siste årene banet vei, og i dragsuget ligger Louis Vervaeke. Enda bedre i de lange, tøffe bakkene, er han et belgisk klatrehåp.

Første steg blir å lykkes i de ukeslange etapperittene, som Katalonia rundt, Romandiet rundt eller Baskerland rundt. Steg nummer to blir Grand Tours. Det er her Vervaeke selv mener at hans fremtid ligger, og vi støtter han i det.

Derfor minsker fokuset på Ardenner-klassikerne neste år. Det er fjellene som frister. Og skulle du, etter å ha lest denne saken, ha blitt litt skremt av guttens svake 2015-sesong, skal du vite at Lotto på eget initiativ forlenget kontrakten fra 2016 til 2017.

Det er et helt lag som tror enormt på 22-åringen. Når vi oppsummerer om et år bør tvilen være blåst bort. Da bør Vervaekes navn være på alles lepper, etter at han har vist på tegn på å bli en av fremtidens store klatrere.

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger