Prøv Procycling Pluss idag

GJENNOMBRUDD NESTE? Sean De Bie tok sin første seier for Lotto Soudal i Luxembourg rundt i år. Vi tror det blir enda flere i fremtiden. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Belgisk stortalent skal endelig slå til

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 1.01.16 13:59

Del på    

BLOGG: Dette kan bli Lottos neste klassikerhåp.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den spurtsterke allrounderen Patrick Bevin, Colombias neste klatrefunn i Daniel Martinez, den belgiske klatreren Louis Vervaeke, spurteren Dylan Groenewegen, det nederlandske fenomenet Sam Oomen, klassikerhåpet Dylan Van Baarle, den belgiske spurteren Boris Vallée og det franske klatrehåpet Pierre-Roger Latour.

2.-plass – Sean De Bie
At unge Sean skulle velge sykkelen som sin livsvei, var ingen overraskelse. Både faren og et par av hans onkler hadde nemlig skaffet seg en karriere innen sykkelsport. Det begynte med en blanding av cyclocross (der den ene onkelen er belgisk landslagstrener) og landevei, før det de siste årene utelukkende har handlet om å prestere på landeveien.

Tidlig begynte belgieren å vise at han kunne skape et navn for seg selv. Som 14-åring vant han det nasjonale mesterskapet i cyclocross i sin aldersklasse. Året etter skulle suksessen også begynne på landeveien, da han vant sitt første ritt i utlandet. Drei Etappenfahrt International Weilburg endte med tre av tre mulige etappeseirer. I tillegg ble det seier foran Jasper Stuyven og Moreno Hofland i Bierbeek, nok en seier i cyclocross-mesterskapet og tredjeplass i det nasjonale tempomesterskapet.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

TALENT: Sean De Bie viste seg tidlig frem som et talent både som landeveisrytter og som cyclocrossrytter. Ikke rart når onkelen din ble verdenmester i cyclocross. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Viste seg frem tidlig
I 2008 skulle fremgangen fortsette med en rekke gode resultater, før et meget, meget godt 2009. Da ble det blant annet to UCI-seirer, en rekke gode resultater i Fredsrittet i Tsjekkia og to etappeseirer i juniorrittet Tour de Himmelfart. Mest imponerende var imidlertid ikke seirene han skaffet.

På våren viste han prov på at han kunne ha en fremtid i klassikerne. I juniorutgaven av Paris-Roubaix ble han nummer fire, 20 sekunder bak lagkamerat og vinner Guillaume Van Keirsbulck. På høsten viste han klasse da han ble nummer seks i juniorverdensmesterskapet i Moskva. Vinneren ble nok en gang en lagkamerat, denne gangen Jasper Stuyven. Den største nedturen kom da han falt på den siste runden av cyclocrossen i det nasjonale mesterskapet, og dermed ødela alle sjanser til en topplassering.

Steget fra junior- til U23-klassen gikk tålig greit. Suksessen fra 2009 ble det ikke, men det er også naturlig når man tar et steg. Hans beste resultat ble fjerdeplassen i U23-utgaven av Omloop Het Nieuwsblad, samt etappeseieren i Ronde van Luik Liège.

Det andre året i U23-klassen skulle bli bedre for den talentfulle belgieren. På landeveien ble tredjeplassen i Vlaamse Pijl og fjerdeplassen i Ronde van Midden-Nederland de sterkeste prestasjonene i UCI-ritt. I tillegg dro han med seg en seier i et italiensk cupritt, samt i to mindre belgiske ritt med relativt tøff motstand.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

PARIS-ROUBAIX: Sean De Bie viste tidlig at han kunne ha en fremtid på brosteinen mellom Compiègne og Roubaix. I 2015 var han i brudd i eliteutgaven. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Avslo profftilbud
I 2012 var det på tide å bringe inn resultater. Og De Bie syklet både sterkt og stabilt. På våren var han konstant oppe blant de beste. Før mai hadde han rukket å kjøre inn ni topp 10-plasseringer i UCI-ritt. Det hadde blitt andreplass i U23-utgaven av Flandern rundt (som vanlig var det en landsmann som vant), etappeseier og femteplass sammenlagt i Triptyque des Monts et Châteaux og fjerdeplass i La Côte Picarde, 12 sekunder bak vinnende Vegard Breen.

Han fortsatte med god sterk kjøring i et U23-ritt i Polen og i Olympias Tour, men i august skulle det si stopp. Et stygt velt på den tredje etappen i Tour of Namur ødela nemlig mye av høstsesongen. En liten hjernerystelse og skade på øyet satt han mye tilbake. Selv om han kom seg tilbake på sykkelen, ble det ingen flere resultater det året.

Likevel hadde flere lag fattet interesse for den unge belgieren. Tradisjonsrike Topsport Vlaanderen var tidlig på banen, men til slutt falt valget på Leopard-Trek, som nettopp hadde sendt Bob Jungels, Julian Kern og Alexandr Pliuschin ut i proffverden. De Bie ønsket enda et år i U23-klassen, før han tok steget opp i den virkelige eliten. Det var et valg han også hadde tatt tidligere, da tilbud tikket inn fra større lag.

EM-seier
For første gang i karrieren skaffet De Bie seg en trener og satte opp en treningsplan før 2013. Det skulle resultere i hans hittil beste sesong på sykkelen.

I spurten i U23-utgaven av Flandern rundt ble han nummer fire, før han noen dager senere bare måtte se seg slått av supertalentet Caleb Ewan i La Côte Picardie. I sistnevnte kom han til mål i en tetgruppe bestående av han selv, Ewan, Simon Yates, Kristian Haugaard og Jan Polanc. Alle blant verdens største talenter på den tiden.

Han fortsatte med tredjeplass i Arno Wallaard Memorial og andreplass på en etappe i Tour de Aserbajdsjan, før en sterk tredjeplass i Heistse Pijl. I sistnevnte var De Bie den som var nærmest å følge Tom Boonen og Kenny Dehaes. Deretter ble det en liten dupp i form, før en skikkelig opptur i juli.

Først ble han nummer to i franske GP de Pont à Marcq. Deretter ble han værende i Tsjekkia etter Czech Cyling Tour. Han brukte uken frem til U23-EM på å lære seg trassen. Det skulle bli fullklaff. I utskillingsrittet satt han i finalen, og i den slake motbakken opp mot mål, var det ingen som kunne gjøre noe med ham. Petr Vakoc, Tom Skuijns og Julian Alaphilippe så bare ryggen til belgieren på de siste hundre meterne. Karrierens største seier var et faktum.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

PROFF: Før 2014-sesongen ble Sean De Bie proff, etter å ha avslått tilbud tidligere år. Her fra seieren i årets Boonen and Friends. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Proff hos Lotto
På sensommeren skulle De Bie begi seg ut på karrierens første «Grand Tour». Fra 7.-31. august syklet han nemlig 17 rittdager. Andreplassen på lagtempoen i Portugal rundt ble det beste resultatet i både Portugal og Tour de l’Avenir. Ikke nødvendigvis et problem i seg selv, det tøffe programmet var for å bygge styrke for fremtiden. Men konsekvensene på kort sikt skulle være litt større enn håpt. De Bie var i utgangspunktet tiltenkt en lederrolle i det tøffe U23-VM i Firenze, men stuntet med Portugal og l’Avenir hadde gjort ham utslitt. Han valgte selv å trekke seg fra rittet i forkant, og høsten besto hovedsakelig av DNF.

Nedturen var dog ikke for stor. Proffdrømmen var nemlig allerede oppfylt. Fra 2014 skulle han sykle i Lotto Belisols farger. Et av Belgias største sykkeltalenter fikk plass på et av Belgias beste sykkellag. Det måtte vel bli klaff?

Neida, i alle fall ikke fra start. For første gang i sin karriere slet De Bie virkelig med å ta steget opp et nivå. Det første året som proff var knalltøft. Unggutten fikk lite til å stemme, og var en skygge av rytteren man forventet at han skulle være. Det eneste høydepunktet ble Post Danmark rundt, der han ble nummer seks sammenlagt. Resten av sesongen var det bare å glemme.

Da skulle fjorårets sesong bli så mye bedre for 24-åringen. Han viste klassikertakter med å bli nummer 15 i Driedaagse van West-Vlaanderen, før han virkelig imponerte i De Panne.

De Bie var den eneste sammen med Stijn Devolder som kunne følge da Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff satte på turboen på den første etappen. Det la grunnlaget for en knallsterk femteplass sammenlagt.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERK: Bystrøm og Kristoff dominerte De Panne, men Sean De Bie var blant de som ga dem aller tøffest kamp. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Klassikerne frister
Deretter fikk han debuten i både Flandern rundt og Paris-Roubaix, hvor han var i rittets første virkelige brudd. Hans første seier som proff kom i juni i Luxembourg rundt, etter å vunnet spurten i en mindre utbrytergruppe.

Deretter ble det gode resultater i ZLM Toer, det belgiske mesterskapet, noen mindre ritt i Belgia, før han i september tok sin andre seier for året.

I Primus Classic Impanis-Van Petegem var han råfrekk da han angrep feltet med snaut to kilometer igjen. Floris Gerts ble raskt blåst av bakhjulet, mens Danny van Poppel og de øvrige i feltet aldri skulle ta ham igjen. Dermed kunne han juble for sin andre seier for året.

Etter å ha slitt i sin første proffsesong, løsnet det litt for 24-åringen i fjor. Det ga ham fornyet tillitt hos Lotto Soudal. Det tror vi var lurt av laget. I De Bie har de nemlig en mann som kan utvikle seg til å bli en farlig rytter i brosteinsklassikerne. I tillegg til å beherske både brostein og korte bakker godt, er han farlig i en spurt. Selv om han aldri kommer til å vinne en massespurt i et storritt, er han livsfarlig om det avgjøres i en mindre gruppe. Det er en meget god egenskap å ha når du ønsker å vinne for eksempel Flandern rundt.

De Bie har allerede vist seg frem i mindre ritt, og vært offensiv i de litt større. Neste år tror vi han tar det et steg opp, og viser seg frem i ritt som E3 Harelbeke, Omloop Het Nieuwsblad og Dwars door Vlaanderen. Det blir ikke lett i et råsterkt Lotto-lag, men De Bie har kvalitetene som trengs for å virkelig slå seg inn blant de beste. Ikke se bort fra at rytteren som fyller 25 år i oktober også kan ses på skjermen når Flandern rundt og Paris-Roubaix sykles neste sesong.

Tim Wellens har allerede fått sitt gjennombrudd. Det har tatt litt tid, men neste år er det kompis og lagkamerat Sean De Bie sin tur.

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger