Prøv Procycling Pluss idag

SEIERSVANT: Patrick Bevin har vunnet en rekke sykkelritt gjennom karrieren. 24 år gammel har han endelig fått tillit i et WorldTour-lag. Det tror vi blir en suksess. Foto: Avanti Racing Team

Holdes like høyt som Richie Porte

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 24.12.15 11:19

Del på    

BLOGG: En newzealandsk spurter åpner vår talentliste.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Her finner du en oversikt over de tidligere års lister:
2010
2011

2012
2013
2014
2015

10.-plass – Patrick Bevin
Førstemann ut på årets liste er newzealenderen Patrick «Paddy» Bevin, som neste år tar steget fra kontinentallaget Avanti til WorldTour-laget Cannondale. I utgangspunktet et lag vi ikke stoler helt på når det gjelder talentutvikling, men Bevin var for spennende til at vi kunne overse ham.

Og spennende var han helt fra han var veldig ung, til tross for at det først er i en alder av 24 han har fått kontrakt med et lag på øverste nivå.

Som junior i 2009 herjet han hjemme i New Zealand og ble kåret til New Zealands beste juniorsyklist. Så stort var talentet at et samarbeid med det nasjonale postvesenet ga ham 40 000 dollar i to år fra 19-årsalderen.

Med et åpenbart talent, og litt ekstra penger på bok, var Europa den tradisjonelle veien å gå. Men Bevin ville det annerledes.

Inspirert av Julian Dean, Thor Hushovds betrodde opptrekker, og Lotto-proff Greg Henderson ble heller USA neste stoppested. Muligheten for å måle krefter mot proffene ble avgjørende for valget. Samtidig hadde landsmennene vist at det var mulig.

Foto: Avanti Racing Team

KLAR FOR CANNONDALE: Paddy Bevin har imponert stort for Avanti denne sesongen. Det sørget for WorldTour-kontrakt. Foto: Avanti Racing Team

Sterk start
Og unggutten imponerte umiddelbart, med flere sterke resultater. Så god var han at Rubicon-Orbea ikke var bra nok. Kontinentallaget Bissell tok kontakt, og etter et snaut halvår i USA hadde han tatt et betydelig byks opp rangstigen. Mannen hadde skapt seg et navn som en meget habil spurter.

Oppturen fortsatte ut 2010, men et øyeproblem ødela andre halvdel av 2011-sesongen. Et genetisk problem på hornhinnen svekket nemlig ungguttens syn. Usikkerheten kom, og det gikk utover både selvtillit og trening. Rett før de virkelige rittene skulle starte, ble Bevin satt skikkelig tilbake. I tillegg var flyttingen til høyden i Boulder ikke akkurat vellykket.

Men Bevin lot ikke nedturen knekke seg, og kom tilbake sterkere enn noen gang i 2012. Flere kilo var vekk, spurten var intakt, og han begynte også å vinne tøffere ritt. Året ble hans hittil mest suksessfulle, med blant annet tre etappeseirer i Redlands.

Usikker på fremtiden
Men 2013 skulle bli langt verre enn noe tidligere år i hans sykkelkarriere. Istedenfor å fortsette utviklingen som en av de mest spennende syklistene i USA, ble året ødelagt av velt tidlig på sesongen. Tre måneder ble brukt på ingenting, og i juni avbrøt han kontrakten med Bissell. Fremtiden var uviss.

Uten en plan søkte han plass på universitetet, slik at han kunne fortelle foreldrene at han faktisk drev med noe. I realiteten prøvde han å finne ut av ting.

Foto: Avanti Racing Team

NEDTURER: Paddy Bevin har hatt sin andel nedturer, men i Avanti har det aller, aller meste gått på skinner. Det så imidlertid ikke så lyst ut i 2013. Foto: Avanti Racing Team

Redningen for sykkelkarrieren ble trolig velodromen han også tidligere hadde konkurrert på. Der ble han etter hvert meget god, og sammen med Tom Scully vant han Madison-øvelsen i verdenscupen i Mexico i januar 2014, før han vant poengrittet i det nasjonale mesterskapet.

Og plutselig var han tilbake på landeveien. For det newzealandske landslaget herjet han nemlig i An Post Rás. På den andre etappen angrep han nemlig sammen med en annen med 40 kilometer igjen og syklet solo de siste 15. I mål var det nesten to minutter ned til nærmeste konkurrent. En etappeseier senere og han sto igjen med 12.-plass sammenlagt og seier i poengkonkurransen.

Lykkelig lagvalg
Det gjorde det australske kontinentallaget Search2Retain interessert, og etter flere seirer på høstparten, var det flere lag som ønsket Bevins tjenester før årets sesong.

Drapac ble tross sine økonomiske muskler vraket til fordel for Avanti Racing Team. «Vi klarte ikke å slå ham, så vi signerte ham», skriver laget på sine nettsider.

Valget skulle vise seg å være meget klokt for begge parter. For i år har Bevin herjet i Oseania og Asia.

Det begynte med tredjeplass i det nasjonale mesterskapet på tempo, fortsatte med sjetteplass i landeveisrittet før en overbevisende 13.-plass i Cadel Evans’ ritt i konkurranse med en rekke proffer fra Europa. Ingen rytter utenfor WorldTour-lag var bedre, mange var dårligere.

I Herald Sun Tour viste han virkelig sin allsidighet. Til tross for at Orica-GreenEDGE med Damien Howson i spiss satte opp et forrykende tempo opp den siste bakken, satt Bevin fint plassert hele veien. I spurten på toppen av Arthurs Seat var Cameron Meyer og Simon Clarke sjanseløse. En råsterk seier førte han opp på andreplass sammenlagt, bare slått av Meyer.

Kjempet mot Ewan
Et par sterke resultater i Oseania kom i februar, før en etappeseier i Tour de Taiwan. Etter en periode med en del seirer i Australia, ventet igjen et nytt UCI-ritt.

Tour de Korea skulle vise Bevin, og resten, at han holdt et meget høyt nivå. På de åtte etappene ble det hele syv plasseringer blant de tre fremste. Den fjerde etappen ble utvilsomt høydepunktet.

I en ren spurtduell slo han nemlig lynraske Caleb Ewan, som ellers herjet i rittet. «Han var raskere enn meg i dag», sa Ewan i etterkant. Det sier litt når australieren senere på året vant en etappe i Vuelta a España og er regnet som en av sportens største spurttalenter.

Sammenlagt ble det andreplass, fattige fire sekunder bak nettopp Ewan.

Foto: Avanti Racing Team

GLAD: Det er lov å smile når man nettopp har spurtslått supertalentet Caleb Ewan. Foto: Avanti Racing Team

Allrounder med god avslutning
Rittet var nok til å sette Bevin på radaren til en rekke WorldTour-lag. I sommer var han på treningsleir med Tinkoff-Saxo, men til slutt var det Cannondale-Garmin som stakk av med 24-åringens signatur.

Dermed får de en mann som har sin største styrke i avslutningene. Men i tillegg til den gode spurten, får de en mann som har vist at han er habil både oppover og på tempo. Bevin har nemlig vist seg som en glimrende allrounder, noe som alltid er et godt utgangspunkt når du tar steget opp i WorldTouren.

Spisskompetansen i avslutninger burde sørge for at Bevin plukker med seg resultater når han får sjansen. At Cannondale har funnet den nye Tyler Farrar (slik han var i glansdagene), er heller tvilsomt, men Bevin virker som en meget sterk rytter som trives aller best i tøffe avslutninger eller spurt etter tøffe ritt.

24 år gammel har han også flere år på baken enn de aller fleste andre som for første gang tar steget opp i WorldTouren. Erfaringen kan vise seg meget nyttig.

Bedre enn Porte?
Det er imidlertid et stort spørsmålstegn rundt Bevin. Han har nemlig aldri syklet mot de beste i Europa. De aller fleste av hans resultater har kommet i USA, Oseania eller Asia. Hvordan han vil takle den europeiske måten å sykle ritt på, er et usikkerhetsmoment.

Men med Cannondales fokus på det amerikanske kontinent, kommer han trolig også til å konkurrere i kjent territorium. I et ritt som Tour of California burde han ha kapasitet til å kjøre inn topplasseringer på de flatere etappene, om han får delta.

Vi forventer ikke at Bevin setter fyr på sykkelverden allerede neste år. Men vi tror at langt flere kommer til å få øynene opp for denne rytteren fra New Zealand, så lenge ikke Jonathan Vaughters ødelegger enda et talent.

Bevin virker nemlig til å ha det aller meste. Og han er heller langt fra den første rytteren som tar steget fra Avanti til WorldTouren. Nathan Haas, Steele Von Hoff og Richie Porte er bare noen. Og sistnevntes suksess er verdt å huske på når du leser uttalelsen sportsdirektør Andrew Christie-Johnstone kom med tidligere i år: «Han er definitivt en av de beste – hvis ikke den beste – rytteren vi har hatt på dette laget». Et bra skussmål for rytteren som kaprer tiendeplassen på årets liste.

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger