Prøv Procycling Pluss idag

GIR ALT: Dylan Van Baarle er en fighter. Her kjemper han seg opp bakkene i Richmond, side ved side av Alexander Kristoff. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Mannen som kan ende Vaughters’ klassikertørke?

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 29.12.15 15:30

Del på    

BLOGG: Dette kan fort bli Kristoffer Skjerpings nye kaptein.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den spurtsterke allrounderen Patrick Bevin, Colombias neste klatrefunn i Daniel Martinez, den belgiske klatreren Louis Vervaeke, spurteren Dylan Groenewegen og det nederlandske fenomenet Sam Oomen.

5. plass – Dylan Van Baarle
Gjennombruddslisten fortsetter der den slapp de forrige to dagene, i Nederland. Det flate og oransje landet har overveldende mange talenter, i dag skal vi se på deres kanskje største talent innen endagsritt.

Dylan Van Baarle er en mann med gode gener. Hans far var syklist med flere nederlandske mesterskap på banen, samt noen sterke landeveisresultater.

Så da sønnen Dylan så smått begynte å leke seg med BMX-sykkelen i en alder av seks år var det kanskje ikke sjokkerende at han ble bitt av basillen.

Det var ikke bare gleden av sykkel han fikk fra sin far, motoren og tempokapasiteten har både far og sønn som sin største styrke.

Allerede før han ble junior utmerket 23-åringen seg både nasjonalt og internasjonalt. Blant annet ble det andreplass i ungdomsutgaven av Omloop Het Nieuwsblad.

Kjørestyrken var allerede da stor, og den skulle lede til et suksessfullt første år som junior. Totalt innkasserte talentet fra Voorburg tre seirer, blant dem en tempoetappe i Trofeo Karlsberg. I det nederlandske juniormesterskapet på tempo ble det sølv.

I det andre og siste året som junior reiste Van Baarle mye rundt i Europa og fikk god internasjonal matching. Det ble totalt fire seirer, og veldig mange andre topplasseringer.

REPRESENTERTE NEDERLAND: Tempostyrken er blant egenskapene som har gjort at Dylan Van Baarle ved flere anledninger har representert Nederland i mesterskap. Her fra U23-tempoen i Firenze. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

REPRESENTERTE NEDERLAND: Tempostyrken er blant egenskapene som har gjort at Dylan Van Baarle ved flere anledninger har representert Nederland i mesterskap. Her fra U23-tempoen i Firenze. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Fikk plass på Rabobank
Talentet var på plass. Van Baarle hadde allerede i den alderen vist seg som en god allrounder. Hans tempostyrke sendte han ofte i posisjon til å vinne etapperitt uten de store fjellene, samtidig som motoren og den gode spurten var nok til å gjøre han farlig i utskillingsritt.

Med god spurt er det viktig å understreke at Van Baarle aldri har vært, og mest trolig aldri kommer til å bli, en mann for massespurtene. Men i mindre grupper er avslutningen hans giftig.

Noen som så disse egenskapene tidlig var Rabobank. Deres rekruttlag har i en årrekke vært blant de ledende i verden, og det var her Van Baarle fant et trygt hjem da han tok steget fra junior til senior.

Totalt ble det tre år i den nederlandske talentfabrikken, og resultatene kom som perler på en snor.

Totalt 12 seirer på tre sesonger betyr at hyppigheten på jubelscener ikke avtok fra juniordagene. Progresjonen gjennom de tre årene var også overbevisende stabil og god. Hans siste år i U23-klassen var ren og skjær klasse.

Først to flotte endagstriumfer i Ster van Zwolle og Dorpenomloop Ruchpen, så tredjeplass sammenlagt i Tour de Normandie, etappeseier og fjerdeplass sammenlagt i Tour de Bretagne, etappeseier og sammenlagttriumf i Olympia’s Tour, sammenlagtseier i Thüringen-Rundfahrt U23 og sjuendeplass i U23-VM.

Valgte Vaughters’ lag
Et år med mange høydepunkter kan man trygt si. Du trenger ikke å ha fulgt mye med på sykkel for å forstå at profflagene banket på døra. Valget falt på det amerikanske Garmin-laget.

Etter en flott fjerdeplass på en etappe i Dubai Tour var neste oppgave å hjelpe landsmann Sebastian Langeveld i klassikerne. Den unge nederlenderen gjorde så godt han kunne, og tok seg gjennom mange av de hardeste rittene sykkelverden har å by på.

DER HAN TRIVES BEST: I klassikerne har Dylan Van Baarle sin store fremtid. Her fra Paris-Roubaix. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

DER HAN TRIVES BEST: I klassikerne har Dylan Van Baarle sin store fremtid. Her fra Paris-Roubaix. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det tøffe vårprogrammet fortsatte med Giro d’Italia, hvor han sto av etter drøyt to ukers innsats. Hjeperytterinnsatsen fikk et lite avbrekk under Ster ZLM Tour. I prologen klinket Van Baarle til. En sterk innsats kun Philippe Gilbert kunne overgå. Sjetteplass ble det i sammendraget.

Tour de France gikk naturlig nok uten talentet, men på høsten fikk han et program de fleste førsteårsproffer bare kan drømme om: San Sebastian, Eneco Tour, Vattenfall og GP Ouest France. Fire World Tour-ritt på rad. Så ventet Tour of Britain. På tide å introdusere verden for en nederlandsk maskin.

Karrierens største triumf
Van Baarle hadde ikke gjort hjemmeleksen sin hundre prosent, for han trodde i utgangspunktet at det som ventet var mange massespurter. I realiteten ble det nesten en uke med endagsritt sydd sammen.

Dette passet Van Baarle utmerket. Han slet seg med i de tøffeste bakkene og lurte seg av gårde i et tremannsbrudd på den sjuende etappen. Van Baarle ble nummer tre på etappen, etter å ha jobbet hardt for å opprettholde en avstand stor nok til at han overtok sammenlagtledelsen.

Det lykkes han med. Nå gjensto bare én utfordring. Den var tøff nok. Dagen etter dette monsterbruddet skulle han forsvare seg på den avsluttende tempoen. Riktignok en av Van Baarles styrker som syklist, men 8,8 kilometer tempo med Michal Kwiatkowski og Bradley Wiggins som jakter deg er ingen lek.

Van Baarle fightet heroisk, ble nummer 11 på tempoen og sikret med det sammenlagtseieren. Ti sekunder var marginen ned til Kwiatkowski. Siste trinnet på pallen ble fylt ut av Bradley Wiggins. Snakk om å vise seg frem!

Første smak på klassikerpallen
Seieren klarte han ikke følge opp i 2015, da ble det en åttende plass i det britiske rittet. Men før det fikk han vist seg frem flere ganger. Kanskje aller mest da han havnet i finalen av Dwars door Vlaanderen. I kompaniskap med Kwiatkowski, Jelle Wallays og Edward Theuns ble han spillende om en seier i semiklassikeren.

De to Topsport-rytterne spilte hendene sine perfekt og tok dobbelt. Van Baarle ble nummer tre. En femteplass i Bayern Rundfahrt var verdt å merke seg, før han fikk sitt første forsøk i Tour de France. Der tok han seg rundt hele rittet, og viste offensive takter noen dager.

NESTEN 1: Dylan Van Baarle må se Jelle Wallays stike av med triumfen i Dwars door Vlaanderen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

NESTEN 1: Dylan Van Baarle må se Jelle Wallays stike av med triumfen i Dwars door Vlaanderen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

På høsten var han nære karrierens første World Tour-seier. Eneco Tour var et offensivt ritt, og på den femte etappen var det Van Baarle, i kompaniskap med Johan Le Bon, som var de mest offensive.

Van Baarle tok mye ansvar, og ble straffet for det da Le Bon støtet på han to kilometer fra mål. Franskmannen fikk en luke, men Van Baarle jobbet seg sakte, men sikkert innpå FDJ-rytteren igjen. Målgangen kom dog litt for tidlig for Cannondale-rytteren, som måtte bite i det sure eplet, og ta til takke med andreplassen.

Rollebytte på gang?
Etter årets sesong ønsket LottoNL å lokke Van Baarle vekk fra Cannondale. De så et stort nederlandsk talent som kunne passe perfekt inn i deres klassikeroppstilling. Men Van Baarle valgte å forbli lojal, og skrev istedenfor under en ny avtale med Cannondale.

Mye av grunnen er at landsmann Langeveld ble værende i laget. De to har et godt samarbeid, hvor Van Baarle frem til nå har vært lærergutten som har bistått veteranen.

Spørsmålet er om ikke rollene nå bør snus. Cannondale har et ungt og spennende klassikerlag, men foreløpig langt fra det beste. Langeveld er på sine beste dager god, men trolig ikke god nok til å vinne de store rittene. Nå virker det mer naturlig å satse på Van Baarle.

Vi er i stor grad skeptisk til Cannondale og rytterutvikling. De har vært utrolig gode til å hente talenter, men gjennomtrekket har vært stort. Mange har blitt matchet litt merkelig, synes vi.

NESTEN 2: Johan Le Bon lurer Dylan Van Baarle i Eneco tour. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

NESTEN 2: Johan Le Bon lurer Dylan Van Baarle i Eneco tour. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Mange muligheter
I Van Baarle er det litt annerledes. Med unntak av Duabi-turen tidlig i hans første år i laget, har alle konkurranser han har kjørt vært i Europa. Han har fått et robust og sterkt rittprogram i bunn. Et program som passer han utmerket, med brosteinsklassikerne, Eneco Tour og Tour of Britain. På toppen av det har det blitt krydret med litt ulike utfordringer. Giroen det første året, touren året etter.

Dette er en mann Cannondale virker å tro litt ekstra på. Han tar stadig nye steg og har banket på døren til et skikkelig gjennombrudd et par ganger allerede.

For neste år tror vi han stabiliserer seg i toppen under klassikerne. En seier i en av semiklassikerne er tøft, men overkommelig. Samtidig kan han spille en rolle i finalen av de største rittene. Legg til mulig suksess i etapperitt av formatet som De Panne og Eneco Tour, og mulighetene for jubel er mange. Kapasiteten er der allerede på gode dager, og et par slag i ansiktet dette året bør ha fungert som taktisk læring.

Dylan Van Baarle, en av de vi tror på foran neste års klassikersesong.

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger