Prøv Procycling Pluss idag

MED BARDET PÅ HJUL: Pierre-Roger Latour ligger her og drar på lagkaptein Romain Bardet. Vi våger ikke å spå hvem av de som får den største karrieren. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Den eneste som kunne følge Contador og Quintana

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 31.12.15 13:11

Del på    

BLOGG: Da de to stjernene testet hverandre før Tour de France, fikk de overraskende hard kamp av stortalentet.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

Listen over ryttere vi (Anders og Jonas Lindstrøm) spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt syvende år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men listen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn med. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen, i tillegg kjenner dere de fleste nordmenn godt fra før. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den spurtsterke allrounderen Patrick Bevin, Colombias neste klatrefunn i Daniel Martinez, den belgiske klatreren Louis Vervaeke, spurteren Dylan Groenewegen, det nederlandske fenomenet Sam Oomen, klassikerhåpet Dylan Van Baarle og Boris Vallée.

3. plass – Pierre-Roger Latour
De siste årene har fransk sykkelsport begynt å finne seg selv igjen. Spesielt i fjellene har fremgangen vært stor, selv om ryttere som Thibaut Pinot, Romain Bardet og Warren Barguil fortsatt har et par steg å ta før de er seriøse utfordrere til Tour de France-tittelen.

Mens franskmennene smører seg en ny baguett med tålmodighet kan de glede seg over at det bak nevnte trio kommer enda flere sterke talenter frem. Størst av dem alle? Pierre-Roger Latour.

Ag2r-rytteren har hatt en strålende U23-karriere, men likevel levd i skyggen av de mer kjente profftalentene. Mest trolig var det kun et forsiktig rittprogram som gjorde at det store gjennombruddet ikke kom i 2015.

For 22 år siden ble Latour født i Rhones Alpes-regionen, og som dere selv hører er det en perfekt match for en klatrer.

Som junior viste han prov på store klatreevner da han vant juniorutgaven av det knalltøffe rittet Classique des Alpes. Han viste seg også frem internasjonalt ved å knuse talenter som Silvio Herklotz og Søren Kragh Andersen med 44 sekunder på bakketempoen i Regio tour.

Da juniortiden var over ble han tatt varmt imot i det lokale laget Chambéry Cyclisme Formation. Dette er rekruttlaget til Ag2r, og et av de bedre talentlagene i hele Frankrike.

EN DEL AV LAGET: Pierre-Henri Lecuisinier tok gullet blant juniorene i VM i København. På laget hadde han med seg navnebror Latour. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

EN DEL AV LAGET: Pierre-Henri Lecuisinier tok gullet blant juniorene i VM i København. På laget hadde han med seg navnebror Latour. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Fikk prøvekontrakt etter skadeavbrekk
Debutsesongen i 2012 ble tung, hvor det ble få UCI-ritt på talentet. Hellet så ikke ut til å snu i 2013, da Latour brakk kragebeinet i januar. Skaden gjorde at sesongstarten måtte utsettes én måned, men da klatretalentet endelig fikk kommet i gang så svingte det også.

Sjetteplassen sammenlagt i Ronde de l’Isard, etter å ha hjulpet Le Lavandier-tvillingene til andre- og fjerdeplass, samt åttendeplassen sammenlagt i Tour des Pays de Savoie, var nok til å sikre seg en stagiairekontrakt med Ag2r den høsten.

Den prøveperioden endte ikke med fast kontrakt for 2014, selv om han imponerte med fjerdeplass i U23-utgaven av Il Lombardia, 20. plass i Coppa Sabatini og 13. plass i Giro dell’Emilia.

Dermed var fokuset i 2014 å gjøre det så sterkt i U23-rittene at Ag2r ikke kunne unngå å gi talentet fast plass i stallen fra og med 2015. Det klarte han med bravur.

Det ble en fin rekke resultater med 13. plassen i U23-utgaven av Liege-Bastogne-Liege, andreplass på en etappe i Ronde de l’Isard og femteplass sammenlagt i Tour des Pays de Savoie. En sterk vår, men det var bare forsmaken på hva som skulle komme på høsten.

I Tour de l’Ain fikk Latour prøve seg mot flere av de sterkere klatrerne i verden. Hans niendeplass sammenlagt var sterk, med kjente navn som Romain Bardet, Daniel Martin, Jean-Christophe Peraud, Julian Alaphilippe og Romain Sicard foran seg på resultatlisten.

I Tour de l’Avenir var han stabilt på fjerde- til sjetteplass på klatreetappene, og endte på sjetteplass sammenlagt.

I det sveitsiske endagsrittet Tour du Jura ble han nummer tre, samme resultat som han fikk i U23-utgaven av Il Lombardia. Proffkontrakten var sikret. Ag2r var nå så sikker på unggutten at de ga han en kontrakt som strakk seg over tre år.

På lagets julebord i år er vi rimelig sikre på at lagledelsen satt og klappet hverandre på ryggen over avgjørelsen om å gi Latour så lang kontrakt. For 2015 ble et meget, meget godt debutår i proffenes lekegrind.

KLATREBEIN: Pierre-Roger Latour er en utpreget klatrer. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

KLATREBEIN: Pierre-Roger Latour er en utpreget klatrer. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Sterk i klatringene
Starten var god med femteplass sammenlagt i Etoille des Bessèges, et ritt uten de største fjellene. Første sjanse i World Touren (og siste før Il Lombardia skulle det vise seg) var i Katalonia rundt, uten at franskmannen markerte seg nevneverdig der. Det gjorde han derimot på sommeren.

Route du Sud er et kort, men hardt ritt. Det pleier å stille fullstendig i skyggen av Criterium du Dauphine og Sveits rundt, men i år var interessen for rittet langt større. Nairo Quintana og Alberto Contador hadde nemlig valgt å legge sin generalprøve til Tour de France på de franske veier.

De to stjernene var klare for en duell seg imellom. Contador angrep, Quintana svarte. De så på hverandre. Så gjentok det hele seg noen ganger. Den eneste som kunne være med på leken var Pierre-Roger Latour. Han hadde til og med frekkhet nok til å angripe de to stjernene når de så for mye på hverandre.

Det var kongeetappen og ingen av de to Tour de France-favorittene klarte å riste av seg franskmannen opp det siste fjellet. Det var først i utforkjøringen det ble luker, og Latour endte med en meget sterk tredjeplass sammenlagt i rittet.

Sterke klatreprestasjoner fortsatte i Østerrike rundt, hvor han ble nummer sju sammenlagt. Så ble det to tredjeplasser på klatreetapper i Vuelta a Burgos. Femteplassen sammenlagt var råsterk, kun tre Astana-ryttere og Katjusjas Daniel Moreno var sterkere.

Neste post på programmet var Tour de l’Ain, rittet han hevdet seg så godt i året før. Men ikke tro at de sterke resultatene hadde gjort han til en stjerne. Det merket han godt da han fikk utdelt startnummeret til rittet og det stot: «Pierre-André Latour».

Vel, skulle han vise arrangøren! På den siste etappen angrep han i nest siste bakke. På slutten av etappen samler det seg likevel en gruppe på ti ryttere, men ingen klarer å ta seg forbi Latour. Etappesier, og det i et ritt mange gode klatrere har vunnet tidligere.

– Jeg visste at Latour var sterk, men at han var i stand til å oppnå slike ting i etapperitt allerede i hans første år var jeg ikke klar over. Jeg har vært sportsdirektør i noen år og ikke sett noen få til dette før, uttalte sportsdirektør Julien Jurdie etter prestasjonen.

På tide å ta World Touren med storm?
Sesongens høydepunkt var nådd, og det var et nytt bevis på at Latour var en av de beste klatrerne i haugen bak de som utgjør verdenstoppen.

Så hva kan vi vente i 2016? Det er det store spørsmålet. Mannen virker til å være ekstremt talentfull og overgangen til profflivet har gått smertefritt. Rent resultatmessig leverer han enda bedre i proffrittene enn det han gjorde i de store U23-rittene.

Det tyder på at den franske klatreren er en rytter som blir bedre jo mer juling han får. Desto mer motstand, desto fortere går det. Den egenskapen er ekstremt viktig om du skal lykkes på det øverste nivået.

Ekstreme klatreferdigheter er et fantastisk utgangspunkt, men det er selvsagt flere spørsmålstegn knyttet til talentet.

For det første er spørsmålet hvordan han takler de aller tøffeste rittene. I år fikk han knapt prøve seg i World Touren. Neste år blir garantert programmet et helt annet. De store klatrerittene vil være plottet ut på kalenderen. En Grand Tour-debut blir det helt sikkert. Hvordan vil han takle det nivået?

Og hvordan er mannens tempoferdigheter? Det er vanskelig å svare på. I U23-klassen ble han sjeldent målt på denne evnen. I årets sesong har han vist tegn på at han er alt annet enn håpløs.

Femteplass på tempoen i Etoille des Bessèges, tiendeplass i Tour du Poitou Charentes og 12. plass på endagsrittet Chrono des Nations. Det er ingen håpløs rekke, men at det er mer å hente der er like utvilsomt.

Alle spørsmålene er det som gjør det hele så deilig. Denne høsten var han så sterk, at deltakelse i litt større ritt fort kunne gitt han et gjennombrudd allerede da. Så takk Ag2r, takk for at vi får muligheten til å inkludere han på vår liste.

Fransk sykkelsport er på vei fremover. Ledestjernen heter Thibaut Pinot, det nyeste stjerneskuddet er Pierre-Roger Latour.

Siste i Blogger

«Bli en bedre syklist – tren sprint på rolige langturer» fra 15. april
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger