DET GIKK BEDRE HER: Gianni Moscon viste seg fram under årets Arctic Race, men i går hadde ikke italieneren mye å smile for. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Først vant han Norge, nå skal han erobre verden

Anders Lindstrøm
Tips meg
Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 5.01.17 13:32

Del på    

BLOGG: Denne rytteren topper årets talentliste.

Velkommen til årets gjennombruddsliste.

For åttende år på rad presenterer vi listen over de ti rytterne vi spår får sitt gjennombrudd neste sesong. Vi håper å gi dere muligheten til å bli kjent med noen fantastiske talent, rett før de står for prestasjoner som gjør at hele verden får øynene opp for dem.

PS: Alle nordmenn er utelukket fra listen, først og fremst fordi vi ønsker å presentere ryttere dere ikke har hørt så mye om tidligere. Ryttere som har vært på tidligere lister er også utelukket, selv om de ikke har fått sitt gjennombrudd ennå.

Vi har allerede presentert det tyske tempotalentet Maximilian Schachmann, Wiggins’ læregutt Owain Doull, den belgiske outsideren Xandro Meurisse, John Degenkolbs erstatter Max Walscheid, den belgiske klatreren Laurens De Plus, Australias wonderboy Robert Power, den angrepsvillige Matvey Mamykin, det franske spurttalentetThomas Boudat og det nye tempodyret fra Sveits, Stefan Küng.

1.plass – Gianni Moscon
Når vi skal runde av årets gjennombruddsliste, med det beste av det beste som kommer i fremtiden, da må vi til en italieneren i Team Sky.

Sykkelinteressen til Gianni Moscon har han arvet fra sin far. Han var aldri selv en aktiv syklist, men interessen og engasjement for sporten hadde han. Det gjorde at sønnen Moscon tidlig begynte å konkurrere på sykkel, og fort falt for denne nydelige idretten.

Til tross for at unge Gianni ikke hadde noe imot å jobbe på gården til sine foreldre, der epler er det de dyrker mest av, ble det tidlig klart at han var laget for å sykle seg ut av Trento-provinsen, og ut i den store sykkelverden.

Som junior var fjerdeplassen sammenlagt i Giro della Lunigiana det største internasjonale resultatet. Det åpnet også døren inn i et av de beste U23-lagene i Italia de siste årene, Zalf. Den første sesongen ble uten de store resultatene, men så smalt det i 2014.

I italienske ritt var han 20 ganger topp ti. Han hadde 13 pallplasser, inkludert seier i Medaglia d’Oro Frare – De Nardi og U23-utgaven av Il Lombardia. Internasjonalt fikk han også prøve seg, som en del av en sterk italiensk U23-tropp. Det ble aldri de helt store plasseringene, men under VM i Ponferrada var han nære noe stort.

GIR ALT: Slike bilder Team Sky-ledelsen å se. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Falt fra muligheten til å gi Bystrøm kamp
For oss nordmenn er kilometerne fra den siste bakken og inn brent fast i minnet. Det er Sven Erik Bystrøms show vi husker. Men den eneste grunnen til at Bystrøm kunne angripe fra front i den siste bakken var et fall for Gianni Moscon. Italieneren hadde angrepet på rundens første bakke, og var i ferd med å opparbeide seg et litt farlig forsprang. Men i utforbakkene ble han litt for ivrig, og deiset i bakken.

Med et så sterkt 2014 var det ingen tvil om at Moscon var Zalfs store stjerne i 2015. Er du kaptein på det laget betyr det at du får mange sjanser til å kjøre inn resultater. Mange av de utnyttet han også. I tillegg til å ta tre seirer i nasjonale italienske ritt, ble han nummer fire i UCI-rittet Trofeo Piva, han ble nummer to i U23-utgaven av Flandern rundt og endte på femteplass sammenlagt i Fredsrittet.

På sommeren tok han en triumf han selv henger veldig høyt, han ble italiensk U23-mester. Den gode flyten tok han med seg inn i Tour de l’Avenir. Her ble han nummer to på prologen, og kanskje enda viktigere for han selv, nummer sju på den første klatreetappen. Gianni Moscon er nemlig allroundrytteren som innerst inne går med drømmen om å bli en sammenlagtkanon. Hans egenskaper er per nå mest tilpasset kuperte endagsritt, da han har kombinasjonen av gode klatrebein og eksplosivitet. Men Moscon er oppvokst med fjell på alle sider, og hans store idol har vært Joaquin Rodriguez, på grunn av spanjolens evne til å prestere i både klassikere og Grand Tourer.

Det er en sammenlagtrytter som bor i Moscon, og det var derfor utrolig bittert for han å trekke seg fra l’Avenir, mens han lå på en femteplass sammenlagt. Det var en senebetennelse som gjorde det umulig å fortsette. Heldigvis var han ikke ute lenge, og under U23-VM i Richmond ønsket han å revansjere fallet i Ponferrada. Det klarte han bare nesten. Både for det italienske laget, og for Moscon personlig ble det litt stang ut. Simone Consonni kom seg aldri forbi Kevin Ledanois, og endte med sølvet. Moscon ble passert av Anthony Turgis, og fikk den sure fjerdeplassen.

Det perfekte lagvalg?
Team Sky hadde dog fått øynene opp for Moscon. De var overbevist om at han var det største italienske talentet i U23-klassen, og respekten var gjensidig. De andre lagene som meldte interesse kunne bare glemme det. En herlig endagsrytter som drømmer om å bli klatrestjerne, det er klart du ikke kan si nei til Team Sky da.

Første del av debutsesongen i Sky ble stort sett brukt til å hjelpe lagets største stjerner, men tidvis fikk han vist frem egenskapene han har til å kjøre inn resultater også. Det viste han med tredjeplassen sammenlagt i Settimana Internazionale Coppi e Bartali, sjuendeplassen sammenlagt i Tour of Yorkshire, samt 38. plassen i Paris-Roubaix. Sistnevnte ritt ble litt ødelagt da han veltet sammen med Fabian Cancellara og Niki Terpstra, men viste hvilket klassikertalent som bor i italieneren.

Etter en femteplass i det italienske mesterskapet, hadde Moscon litt tid til å hente seg inn igjen. Den lille rittpausen ble brukt bra, for da han returnerte i konkurranse smalt han til med karrierens første proffseier. Og hvilken timing det var på den, sett med norske øyne. For hvem har vel glemt da italieneren parkerte alle konkurrenter opp Korgfjellet i Arctic Race? Etappeseier og sammenlagttriumf betydde mye for Moscon. Det er noe med denne drømmen om å vinne etapperitt.

Høsten var også god, selv om Moscon aldri fikk prøve seg i en Grand Tour i 2016. Han ble nummer fem sammenlagt i Tour du Poitou Charentes, og nummer seks i World Tour-rittet i Montreal. De som ikke var overbevist om nivået hans tidligere, var det i hvert fall nå.

ARM I ARM: Gianni Moscon og Lars Petter Nordhaug fightet tappert sammen i Tour de Yorkshire. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Fremtidens Sky-stjerne?
Moscon har blitt matchet fornuftig av Team Sky. De har gitt han et par store ritt, men samtidig matchet han i mange mindre ritt som passer han bra. Det er få unggutter som har fått like mange sjanser til å kjøre inn resultater for seg selv i debutsesongen for Sky. Vi synes det vitner om et lag som har stor tro på førsteplassen på vår gjennombruddsliste.

Vi har allerede diskutert litt hva slags type rytter Moson er. En rytter som er født i feil kropp, holdt vi på å si. For i intervjuer har Moscon tydelig latt det skinne gjennom at han hadde ønsket å gå enda litt bedre i de lengste fjellene. Allerede nå kaltrer han veldig bra, og satser han tøft på å bli en Grand Tour-rytter så kan det absolutt gå.

Det er dog en risiko knyttet til det. For Moscon har egenskaper som gjør han god i klassikerne også. Faktisk ser vi en rytter med potensial til å hevde seg både i Ardenner-rittene og Paris-Roubaix. Det er en rytter som liker utskillingsritt, og har en grei spurt i mindre grupper. Det er med andre ord en rytter med mange muligheter foran seg. Team Sky virker til å være veldig klar over at de sitter på en liten juvel, og de har en god CV hva gjelder å få ut det beste av dedikerte ryttere.

Neste sesong vil helt sikkert by på debut i en Grand Tour. Etappeseier der vil ikke være sensasjonelt, samtidig som vi er spent på hva han kan levere i klassikerne. Også her bør han begynne å snuse på topplasseringer, om han får friheten som behøves. Så håper vi også at Sky finner plass til flere litt mindre ritt på Moscons kalender. Det er viktig å trigge vinnerinstinktet med jevne mellomrom, og et naturlig mål må jo være å vinne flere sykkelritt enn han gjorde i 2016. Kanskje også ta sin første seier på World Tour-nivå.

Vi har så stor tro på at han skal bryte disse barrierene, at vi har satt han på toppen av vår gjennombruddsliste. 2017 vil vise om vi tar rett.

LITT STANG UT: Det er likevel vanskelig å argumentere med at Gianni Moscon ikke plasserte seg rett, der han lå rett bak Cancellara og Terpstra. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tagget med:

Siste i Blogger

«Podkast🎙️: «Fremstår som en av rytterne som skal ta litt tak i det laget»» fra 13. mars
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger

Les også disse