I FJOR INNFRIDDE HAN FAVORITTSTEMPELET: Peter Sagan var storfavoritt i fjor, og da vant han. I år er det helt åpent rundt årets tredje monument. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

«Helvetet i Nord»: Sjelden har det vært mer åpent blant favorittene

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 13.04.19 08:53

Del på    

Les vår favorittvurdering i forkant av søndagens Paris-Roubaix.

(procycling.no): Etter å ha pint seg opp belgiske brosteinshellinger de siste ukene beveger rytterne seg over grensen til Frankrike for å kvitte seg med høydemetere og bratte stigninger til fordel for støv og dårlig lagt brostein på flate veier. Søndag venter nemlig årets tredje monument: Paris-Roubaix.

Det er ikke uten grunn at rittet har fått tilnavnet Helvetet i Nord. 257 brutale kilometer, hvorav 54.5 av dem er på brosteinslagte veier. Det er faktisk en organisasjon, Les Amis de Paris-Roubaix (venner av Paris-Roubaix) som er stiftet for å sørge for å holde de dårlige brosteinsveiene – nettopp dårlige.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Smale veier, hektiske posisjonskamper, velt, punkteringer, overraskelser og skuffelser er alltid på menyen den andre søndagen i april. 

Mange nordmenn får like vondt hver gang de ser reprisen av Thor Hushovds velt på Carrefour de l’Arbre. Oksen fra Grimstad lå i front med Tom Boonen da det gjenstod 15 kilometer, og den daværende Cervelo Test Team-rytteren hadde sitt livs mulighet til å ta monumentet han så gjerne ønsket å vinne.

For Thor Hushovd ble det med drømmen. En andre- og en tredjeplass fra 2009 og 2010 står fortsatt som de beste norske prestasjonene i det som kanskje er verdens største endagsritt. Drømmen om norsk suksess på velodromen i Roubaix lever videre ennå.

Ruten

Rittet er 257 kilometer langt og består av 29 brosteinssektorer. De ulike sektorene rangeres fra en til fem stjerner etter vanskelighetsgrad, der fem er det mest brutale. Sektor 29 er den første sektoren, mens det telles nedover til det siste symbolske brosteinsstrekket like før rytterne svinger inn på velodromen i Roubaix.

Før rittet går i gang med den første av de 29 sektorene, skal rytterne fraktes 93.5 kilometer fra startbyen Compiègne og nordover til Troisvilles for den første brosteinssektoren.

Det blir imidlertid ingen rolig transportetappe. Tvert imot.

De senere års utvikling i Paris-Roubaix har vist oss fyrverkerier allerede fra start. I 2016 vant Mathew Hayman etter å ha gått i et tidlig i brudd, og det har gang på gang vist seg som en nøkkel å være i forkant. Derfor kan støtecupen i starten av rittet bli avgjørende for hvilke ryttere som sitter i finalen, og hvem som har sine hjelperyttere med foran mot slutten.

Etter Troisvilles kommer sektorene tett i tett, og rytterne kjenner det antageligvis godt i håndflater, skrukk og rygg når de ankommer den første av tre sektorer på fem stjerner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN AV DE VERSTE: Edvald Boasson Hagen tester flyten på brosteinen i Arenbergskogen. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Arenbergskogen er et virkelig kritisk punkt. Rytterne kommer inn i høye hastigheter i slak nedoverbakke inn i den smale skogen med den dårlige brosteinen. Det er fortsatt 100 kilometer igjen ved inngangen til den 2.4 kilometer lange sektoren. Som det gamle jungelordet sier: Man kan ikke vinne Paris-Roubaix i Arenberg, men du kan tape det der.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Mellom Arenberg og neste femstjernerssektor er det syv sektorer og drøye fem mil. På Mons-En-Pevélè venter tre kilometer av verste sort. I 2011 angrep Hushovd i regnbuetrøya på denne sektoren, da hans lagkamerat Johan Vansummeren tok en overraskende seier.

Nå er vi virkelig inne i finalen, og partiene med brostein kommer slag i slag.

Med drøye to mil igjen å sykle, kommer det tohodede trollet Camphin-En-Pevélè og Carrefour de l’Arbre. Førstnevnte er kategorisert til fire stjerner og er 1.8 kilometer langt. Det er dog ikke langt fra det seige strekket til Hushovds marerittsektor fra 2009. 2.5 kilometer skiller de to sektorene.

Etter rittets siste femstjernerssektor, gjenstår det til sammen 2.8 kilometer med brostein fordelt på tre sektorer på de siste to milene. Etter å ha passert den siste sektoren på 300 meter i Roubaix, svinger rytterne inn på Velodromen der det hele skal avgjøres.

«Rittets sjel var i ferd med å forsvinne»

Været

Sykkelfans over hele verden ber til høyere makter gjennom hele våren for at det skal regne under Paris-Roubaix. Det har det ikke gjort siden den ikoniske utgaven i 2002.

I år, som de siste 16 årene, er det også meldt tørre forhold på brosteinen. Dermed må rytterne belage seg på støvete veier fremfor glatte og gjørmete brostein.

Vinden er meldt til å komme fra øst og nordøst. Det betyr at det stort sett blir side/mot-vind. Med 3-5 meter per sekund er det riktignok ikke sterk nok til å skape viftekjøring.

– Siden jeg ble tre i Flandern, må jeg nesten ha seier som mål

Favorittene

Det er ingen tvil om at det er et vidåpent Paris-Roubaix vi står ovenfor. Fjorårsvinner Peter Sagan kommer man ikke unna når man snakker om favoritter i et monument som dette, men den tidligere verdensmesteren har ikke vist hva han er god for i årets sesong. Han har vært med der fremme i flere av vårklassikerne hittil i år, men det har ikke vært det samme stinget han har vist tidligere.

I Milano-Sanremo var han med i favorittgruppen som kjempet om seieren, men var ikke rask nok til å komme seg på podiet. I Gent-Wevelgem var det en offensiv slovak som viste seg frem, men Sagan så svak ut over Kemmelberg i bruddet sammen med Edward Theuns, Wout Van Aert og Matteo Trentin. Det var så vidt han klarte å karre seg med over, og i spurten var han totalt sjanseløs mot Kristoff. I Flandern rundt var han i miksen igjen, imidlertid uten å være i stand til å posisjonere seg for en pallplass.

I fjor kjørte Sagan favorittfeltet i sønder og stykker langt fra mål. Det klarer han ikke i år, men den slovakiske mesteren kan aldri avskrives. Selvsagt innehar Bora-Hansgrohe en fryktinngytende spurt, men slik vårsesongen har utspilt seg hittil for 29-åringen, må han fort kvitte seg med en rytter som Kristoff før oppløpet.

Nettopp Alexander Kristoff blir av mange nevnt som kanskje den største favoritten. Johan Museeuw, tidligere Roubaix-vinner og doper, er blant dem.

– Han er klar, han er sterk og han er en viking

Kristoff har slitt med å lykkes på den franske brosteinen. En niendeplass fra 2013 står som hans beste resultat. Optimismen foran årets ritt skyldes styrken nordmannen har vist gjennom våren. I Gent-Wevelgem hadde ikke Kristoff bare en fryktinngytende spurt etter 25 knallharde mil på sykkelsetet, han viste også kløkt og styrke ved å angripe underveis. I Flandern maktet han også å henge på alle favorittene foruten Alberto Bettiol.

Da ville ingen av konkurrentene bidra til å samle det, ettersom de fryktet nordmannens spurt. Nettopp dette blir Dyret fra Storhaugs store utfordring på søndagens ritt. Ingen har lyst til å spurte mot Kristoff på velodromen, og det kan fort bli Flandern-tilstander der man ikke ønsker å kjøre inn angripende ryttere med Kristoff på hjul. Et sterkt lag kan fort bli nøkkelen for Kristoff. I fjor gikk Sven Erik Bystrøm i brudd fra start og hang lenge med. Helst ønsker nok Kristoff å ha en hjelperytter med i et tidlig brudd for å kunne være med ham i finalen også i år.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Til tross for Kasper Argreens sjokkerende andreplass i Paris-Roubaix, skuffet Deceuninck-QuickStep på mange måter i Flandern rundt. Etter å ha briljert i det som har vært av klassikere hittil i år, sviktet de på den viktigste brosteinsdagen i Belgia. Zdenek Stybar var den største favoritten den gang, men helseproblemer satte tsjekkeren tilbake. Positivt var det riktignok at Yves Lampaert virket sprek, og at unge Asgreen viste enorm styrke. Ulveflokken er avhengige av at Stybar hever seg fra søndagens ritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALLEREDE TO TRIUMFER: Zdenek Stybar vant Omloop Het Nieuwsblad tidligere i år, og fulgte opp med nok en triumf under E3 Binck Bank Classic i Harelbeke. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Deres styrke har vært den kollektive styrken, og vi tror Stybar og Lampaert er deres beste kort søndag. Likevel vet vi at de har et fantastisk lag, og man kan ikke utelukke at det sitter andre QuickStep-ryttere i finalen. Florian Senechal lanseres som en joker hvis han slipper den verste drajobben på de første femten milene av rittet. Franskmannen har kjørt sterkt i år med seieren i Le Samyn som et soleklart høydepunkt, og dersom spydspissene på QuickStep-laget er på vei ned formmessig, kan vi ikke utelukke at de henter frem flere overraskelser a la Asgreen.

Greg Van Avermaet har vist glimt av potensialet som bor i ham denne sesongen, men de store resultatene har uteblitt. CCC-rytteren har fått det tøft i kampen mot QuickStep og har slitt i undertall. Der han i 2017 var i stand til å sprenge og diktere ritt som han ønsket, har dette vært noe fraværende i år. Likevel vet vi at Paris-Roubaix er et ritt der mange variabler og tilfeldigheter spiller inn, og den olympiske mesteren med sin erfaring må absolutt regnes som en av de største favorittene.

I 2017 vant han rittet, og han har ytterligere tre topp fire-plasseringer. Van Avermaet bør absolutt være i stand til å være med inn på velodromen i en redusert gruppe, men mangler nok litt på mann mot mann-selvtilliten han hadde i 2017. I en mindre gruppe uten ryttere som Kristoff og John Degenkolb, må 33-åringen sies å være en het vinnerkandidat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SOLID DEBUT: Wout Van Aert ble nummer 13 på første forsøk i Paris-Roubaix. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Van Avermaets landsmann, Wout Van Aert, debuterte i Paris-Roubaix i fjor med en 13.plass. Resultatet betydde derimot ingenting for debutanten. Hans lagkamerat på Verandas Willems-Crelan, Michael Goolaerts, fikk hjertestans og døde tidlig underveis i fjorårets ritt.

Van Aert viste god kjøring på den franske brosteinen og har unektelig tatt steg både taktisk og fysisk siden fjorårssesongen. I år har han også et mye sterkere lag rundt seg, selv om Amund Grøndahl Jansen har måttet melde forfall grunnet sykdom. Den tidligere sykkelkrossverdensmesteren blir garantert å regne med i finalen, og kan fort ta sin første store skalp under Paris-Roubaix i år.

24-åringen har en landsmann på AG2R som også blir meget skummel. Oliver Naesen har vært der oppe i klassikerne også i år, men klagde i forkant av Flandern rundt på at han hadde pådratt seg en forkjølelse i champagnesprutingen etter Gent-Wevelgem. Likevel var han der oppe forrige søndag, og det forventes at han kjemper om den edle brosteinen i Roubaix. I fjor var lagkameraten hans Silvan Dillier den store overraskelsen, og Naesen har i tillegg god hjelp fra høyreiste og rutinerte Stijn Vandenbergh.

I tillegg til Sagan og Van Avermaet, er det én annen tidligere vinner i årets startfelt. John Degenkolb (Trek-Segafredo) har hatt en meget solid vårsesong hittil. I Milano-Sanremo så han lenge meget sterk ut, helt til sykkelen hans ikke ville lenger. I Gent-Wevelgem var han mannen som fulgte nærmest etter Kristoff, og vi vet at Degenkolb trives veldig godt på fransk brostein. Under Roubaix-etappen i Tour de France i fjor tok han en velfortjent seier som han dediserte til sin avdøde kamerat.

Degenkolb har et slagkraftig mannskap i Trek-Segafredo. Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Edward Theuns og Alex Kirsch er alle kapable til å finne på noe sprell. Dette er ryttere som, i likhet med Kristoff sine lagkamerater, helst bør klare å komme seg i forkant for det virkelig smeller på Mons-En-Pevélè.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LAVE SKULDRE: Sep Vanmarcke og EF Education First har allerede hatt en vellykket klassikersesong med Bettiol sin seier i Flandern rundt. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Outsidere

EF Education First har hatt en strålende vårsesong som ble toppet av Alberto Bettiols fantastiske seier i Flandern rundt. Italieneren er ikke til start i Paris-Roubaix, men EF-rytterne må man likevel regne med.

Sebastian Langeveld har vært meget god i vår, og var en viktig brikke i Bettiols overraskelsestriumf i Oudenaarde. Nederlenderen har også bred erfaring fra rittet. Ni ganger har han fullført, og tre ganger har han vært topp ti. En tredjeplass er 34-åringens bestenotering. De har også Sep Vanmarcke til start, en rytter som har vært der i mange år. Etter seieren hans i Haut Var var optimismen bred i EF-troppen.

Dessverre har resultatene uteblitt for 30-åringen underveis i klassikersesongen, men gode tendenser under onsdagens Scheldeprijs gjør at vi er optimistiske på hans vegne. Også Taylor Phinney kjører rittet og har det som sitt store mål denne sesongen. Det er dog noe usikkert hvor han står, men amerikaneren har fått frie tøyler i oppkjøringen til søndagens ritt.

Blant andre navn som er verdt å nevne, finner vi blant andre Arnaud Demare (Groupama-FDJ). Franskmannen har vist klassikertendenser tidligere, men er avhengig av maks flaks for å gå hele veien. Luke Rowe (Sky) har også vist gryende form før Roubaix, men den kjøresterke rytteren bør helst kvitte seg med konkurrentene før velodromen dersom han skal gå helt til topps.

Nils Politt tar stadig nye sted som klassikerrytter, og under søndagens Flandern rundt befant den offensive tyskeren seg i finalen og tok en flott femteplass. Mannen med det gjenkjennende gliset kommer nok til å være fremme og kjempe, og vi skal ikke være overrasket hvis vi får se hestekreftene bli brukt til å angripe når det nærmer seg finalen. En annen rytter som bør være med i front, er Tiesj Benoot (Lotto-Soudal). Han har lenge blitt løftet frem som den nye belgiske klassikerstjernen, men har ikke innfridd voldsomt i brosteinsklassikerne denne sesongen. Vi har vel så stor tro på hans lagkamerat, Jens Keukeleire. Han er stadig der fremme, og kan være i stand til å gå litt under radaren blant de store favorittene.

De andre norske

Edvald Boasson Hagen har hatt en grå klassikersesong etter sykdommen han pådro seg i Algarve rundt, men virker stadig å komme i bedre slag. Det viste han både under Flandern rundt, der han satt relativt lenge med og markerte seg med noen angrep før det sluknet, og under Scheldeprijs, der han på godt gammelt Edvald-vis gikk solo med 13 kilometer igjen og bidro til at spurtlagene måtte kjempe litt hardere for en massespurt.

Paris-Roubaix er rittet Boasson Hagen liker best av vårklassikerne, men spørsmålet er om rittet ikke kommer litt for tidlig etter sykdomsproblemene. Vi må være såpass ærlige å si at det vil være en overraskelse om nordmannen blander seg inn i topp fem-kampen, slik han gjorde i 2016. Med på laget har han Rasmus Fossum Tiller som får sin monumentdebut. I fremtiden er dette et ritt vi håper Tiller kan være med å kjempe i toppen på, og han får verdifull erfaring ved å kjøre søndagens ritt.

Boasson Hagen: – Jeg er på rett spor

Kristoff har med seg to norske hjelpere i Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm. Deres oppgave er å gjøre Kristoffs reise så billig så mulig så lenge som mulig. I fjor var Bystrøm i brudd fra starten av rittet, og det er lov å håpe på at en av de to norske hjelperne til Kristoff er med i front fra start også i år. Bystrøm virker å ta steg, sakte men sikkert, fra år til år, og kan sitte sammen med sin kaptein helt til det virkelig smeller søndag.

ANNONSE: Paris-Roubaix ser du hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

procycling.nos favorittvurdering:

*****

**** Wout Van Aert, Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet

*** John Degenkolb, Oliver Naesen, Alexander Kristoff, Peter Sagan

**  Yves Lampaert, Sebastian Langeveld, Sep Vanmarcke, Jens Keukeleire

* Tiesj Benoot, Arnaud Demaré, Jasper Stuyven, Luke Rowe, Florian Senechal, Nils Politt

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse