IKONISK Seiersbildet av en gjørmepreget Sonny Colbrelli etter en spektakulær utgave av Paris-Roubaix. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

– Noe inne i meg er annerledes nå

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 4.10.21 10:28

Del på    

Sonny Colbrelli kronet sin beste sesong med sitt livs sykkelritt.

(procycling.no): 257 kilometer. 55 av dem på våt, gjørmete og forrædersk brostein.

Den første våte utgaven av herrenes Paris-Roubaix siden 2002 ble akkurat like spektakulær som forventet. Klassikernes dronning har tradisjonelt sett vært et ritt der erfaring har mye å si.

Forrige gang en debutant vant herrenes Paris-Roubaix var helt tilbake i 1953 da belgiske Germain Derycke vant på første forsøk. Men i den gjørmete utgaven av Helvetet i Nord var det overraskende nok var det tre debutanter som satt igjen i fronten til det siste.

Den yngste av dem, Florian Veermersch, åpnet spurten. Han klarte å holde storfavoritt Mathieu van der Poel bak seg, men ikke europamester Sonny Colbrelli.

Italieneren gjorde sitt livs sykkelritt i sitt livs sesong. Hans første monument. Brosteinen var hans.

– Vi har sett ryttere som Greg Van Avermaet som begynte å vinne monumenter etter fylte 30 år. Det var et eksempel jeg ønsket å følge selv, sa Colbrelli på pressekonferansen etter søndagene Paris-Roubaix ifølge Cyclingnews.

Artikkelen fortsetter under bildet!

EKSTASE: Sonny Colbrelli kollapset på gresset i velodromen i Roubaix, lo, gråt og hylte av glede. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Gir æren til mental trener

I en æra der de store profilene blir yngre og yngre er Colbrelli et eksempel på en rytter med en jevnere utvikling som har modnet med alderen.

– Jeg har blitt mer moden som rytter og nå 30 år gammel har jeg nådd mitt nivå i sykkelsporten. Jeg håper å holde det slik i noen år nå.

Før 2021 hadde Sonny Colbrelli en solid bunke seirer, men stort sett i litt mindre sykkelritt. Etappeseier fra Paris-Nice og fra Tour de Suisse var hans to WorldTour-triumfer før årets sesong.

Med triumfen i Paris-Roubaix er han nå på 8 seirer i 2021. Det er ny bestenotering, samtidig som størrelsen på seirene er på et nytt nivå. Etappeseier i Tour de Romandie og Critérium du Dauphiné og seier i det italienske mesterskapet var de tre første. Etter en Tour de France uten fullklaff startet en ursterk høst med etappeseier og sammendraget i Benelux Tour.

Noen dager senere slo han Remco Evenepoel på hjemmebane i EM i Trentino til stormende jubel fra de italienske sykkelsupporterne. Memorial Marco Pantani ble seier nummer syv før nummer åtte kom i Paris-Roubaix.

Colbrelli har fokusert mer på det mentale aspektet ved toppidrett til årets sesong.

– I år så har mentaliteten min endret seg. Jeg fikk hjelp av en mental trener og noe inne i meg er annerledes nå. Det er det som har sørget for at alt har gått så bra i år, konkluderer den ferske Roubaix-vinneren.

Artikkelen fortsetter under bildet!

GJØRMEPREGET: Vermeersch, Colbrelli og Van der Poel var i front de siste 15 kilometerne. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Fulgte med på favoritten

Med større tro på seg selv og strålende form var Colbrelli sin plan på søndag å følge Mathieu van der Poels bevegelser gjennom rittet. Men på et punkt tok han tak selv og angrep da Van der Poel og Wout van Aert satt og skulte på hverandre.

– Dette er mitt første Paris-Roubaix og jeg kan fremdeles ikke tro hva jeg har oppnådd og hva jeg gjorde på brosteinen. Gjørmen var vanskelig og jeg var nære ved å velte noen ganger, men jeg holdt fokus og klarte å holde meg på to hjul og fulgte Van der Poel.

– Det var en legendarisk dag med alt regnet fra starten og så da vi angrep med 90 kilometer igjen etter Arenberg-skogen. Etter det så var taktikken min bare å følge Mathieu van der Poel.

Colbrelli har prøvd seg på brostein tidligere, og har fem deltakelser i Flandern rundt, men aldri i Paris-Roubaix.

– Jeg har ikke deltatt her tidligere fordi hovedfokus for meg var alltid Amstel Gold Race. Jeg har vært redd for at jeg ville være for sliten og ikke komme til hektene fra Roubaix. Jeg har alltid tenkt på å delta i Paris-Roubaix. Denne morgenen så trodde jeg ikke at jeg kom til å fullføre rittet. Så jeg startet uten press.

Etter å ha fulgt nøye med på Van der Poel de siste milene, så var det Florian Vermeersch som til slutt var hardest å slå i spurten.

– Etter 250 kilometer så kan selv en klatrer være raskest i spurten. Jeg var redd for Van der Poel. Jeg visste at Vermeersch var en ung og lovende rytter. Han åpnet spurten, men jeg klarte å slå ham til slutt.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse