DEN GANG: Seieren gikk noe overraskende til Rohan Dennis forrige gang avslutningen i Paracombe var en del av Tour Down Under, i 2015. Foto: Dan Peled / Epa / NTB scanpix

«Den nye dronningetappen» kan avgjøre Tour Down Under

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 16.01.17 19:05

Del på    

– Sannsynligvis den hardeste etappen i rittets historie, mener tidligere vinner.

(procycling.no): De siste utgavene av sykkelkalenderens første WorldTour-ritt, Santos Tour Down Under, har vært usedvanlig jevne. Til tross for flere motbakkeavslutninger, deriblant den famøse dronningetappen til Willunga Hill, har ikke løypene vært harde nok til å gi store tidsforskjeller i sammendraget.

Siden 2011 er bare én utgave blitt vunnet med mer enn ti sekunder. To er blitt vunnet med en margin på to sekunder, én er blitt vunnet med ett sekund og i 2012 ble Simon Gerrans utpekt som vinner fordi han hadde bedre etappeplasseringer enn Alejandro Valverde. De to endte opp med samme tid.

Når Tour Down Under starter for 19. gang natt til tirsdag norsk tid, har arrangørene imidlertid lagt til rette for en større seiersmargin. Den andre etappen til Paracombe er nemlig ventet å gi problemer for de fleste.

– Det er sannsynligvis den hardeste etappen i rittets historie, sier vinneren av 2011-utgaven, Cameron Meyer, til Cyclingtips.com.

«Den nye dronningetappen»

I fjor ble den andre etappen avgjort med en bakkespurt i Stirling, som har vært et fast innslag på programmet siden 2009. I år, derimot, skal Stirling fungere som startby. I stedet for å spurte opp den velkjente bakken, skal rytterne bestige den hele fem ganger før etappen avsluttes med den seige motbakken i Paracombe. En avslutning som også ble brukt i 2015.

Den gang var det Rohan Dennis som vant (en mildere utgave av) etappen.

– Etappen til Paracombe er «den nye dronningetappen». Den kommer til å gjøre en stor forskjell, sier Simon Gerrans til Velonews.com.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NR. 4: Simon Gerrans feiret sin fjerde sammenlagtseier i Tour Down Under i 2016. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Den australske veteranen, som har vunnet rittet fire ganger tidligere, er blant rytterne som har vært tjent med at løypeprofilen vanligvis ikke har vært blant de hardeste. Om den andre etappen blir unnagjort i et høyt tempo, er han derfor usikker på om vil være i stand til kjempe for sin femte triumf.

– Løypen passer meg ikke særlig bra. Vanligvis må jeg begrense tidstapet mitt opp Willunga Hill, så at det nå er to motbakkeavslutninger gjør rittet langt mer utfordrende, sier Gerrans.

– Hadde elsket å vinne

Med en ny dronningetappe, samt den faste femteetappen til Willunga Hill, er det dermed ventet at mer utpregede klatrere vil bli australierens største konkurrenter. Blant dem hans egen lagkamerat, Esteban Chaves.

– Hvis det blir kjørt skikkelig hardt, så vil dette være et godt ritt for klatrerne. Ikke bare for meg, men også for Richie Porte og Sergio Henao, sier Chaves ifølge Cyclingtips.com.

I fjor var det  nettopp de to ovennevnte som var nærmest Gerrans. Porte endte ni sekunder bak, mens Henao ble nummer tre – elleve sekunder bak Orica-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FAVORITT: Richie Porte anses av mange for å være den store favoritten til å vinne Tour Down Under. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– Jeg hadde elsket å vinne dette løpet, sier Porte til Velonews.com.

31-åringen fra Tasmania kom først opp Willunga Hill i fjor.

– Jeg har ikke konkurrert på fem måneder, så jeg vet ikke helt hvordan formen er. Jeg har følt meg i bedre form tidligere, men fortsatt blitt nummer to, sier Porte, som understreker at er svært motivert for å vinne på hjemmebane.

Mangler spurtprofiler

Om en ser bort fra etappene til Paracombe og Willunga Hill, er Tour Down Under fortsatt et ritt tilpasset spurterne. Likevel har de største spurtkanonene valgt å holde seg hjemme.

Verdensmester Peter Sagan og stortalentet Caleb Ewan stiller riktignok til start, men Marcel Kittel, Mark Cavendish, André Greipel og Alexander Kristoff har igjen valgt å stå over WorldTour-rittet. Alle fire har syklet rittet tidligere.

– Avgjørelsen blir tatt av lagene og rytterne selv. De får gjøre som de vil. Alt vi kan gjøre er å legge forholdene til rette og sørge for at det blir et kvalitetsritt, sier rittsjef Mike Turtur til Velonews.com, og understreker at han er fornøyd med stjernene han har fått til å turen «Down Under».

I tillegg til verdensstjerner som Peter Sagan, Simon Gerrans, Richie Porte og Geraint Thomas, skal også tre norske ryttere sykle årets Tour Down Under. Det er Odd Christian Eiking (FDJ), Sven Erik Bystrøm (Katusha) og Vegard Stake Laengen (UAE Abu Dhabi).

Deres forventninger til rittet kan du lese her:

 

 

Tagget med: , , , , , , , , ,

Les også disse