MANGE STORE OPPLEVELSER: Bjørn Tore Hoem har syklet for Joker Fuel of Norway i fem år, og fikk blant annet sjansen da laget inntok Driedaagse de Panne i 2017, der han også satt i brudd underveis. Men nå er den aktive sykkelkarrieren ubønnhørlig over for eresfjordingen. (Photo by LC/Tim De Waele/Corbis via Getty Images)

– Du blir kasta ut og overlatt til deg selv

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.12.19 10:09

Del på    

Slutt for Bjørn Tore Hoem som kommer med oppfordring til unge ryttere.

(procycling.no): – Når det ikke blir noe med Coop, så blir det vel ingenting, sier Bjørn Tore Hoem til procycling.no.

Ifølge våre kilder er det nemlig Trond Håkon Trondsen (hospitant hos Wanty Gobert i høst) og Fredrik Dversnes (Sandes SK) som stikker av med de to siste plassene hos kontinentallaget som har sin base i Rogaland. Det kjente eresfjordingen ikke til før procycling.no tok kontakt med ham.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg prøvde å kontakte Coop etter sesongslutt, men jeg fikk ikke så mye svar. Så hadde jeg samtale med Magnus Børresen (sportsdirektør) og da visste han ikke om de skulle ha åtte eller ti ryttere neste år. Det var litt usikkerhet rundt hvor de sto økonomisk, og han skulle ringe når han visste mer. Det var for to-tre uker siden. Jeg har holdt kroppen i gang og håpet på det beste. Nå har det uansett gått såpass lang tid. Jeg må se om jeg finner en jobb. Jeg må jo ha en inntekt, sier Hoem som sitter med både bil og leilighet i Molde.

På eget initiativ har han hatt litt dialog med Riwal Readynez Cycling Team, og gjorde også et forsøk på å få tak i lagledelsen i belgiske Corendon-Circus, uten å lykkes.

Etter å ha syklet på norske kontinentallag siden 2011, er det nå ubønnhørlig slutt for 28-åringen.

I samme bås som Skjerping

Som Kristoffer Skjerping (sto uten kontrakt med Uno-X Norwegian Development Team denne høsten) har fått erfare, ble møtet med arbeidskontoret en brutal vekker.

– Jeg befinner meg i samme bås som Skjerping; det blir rett på NAV. Du står ikke med noen rettigheter når du har vært idrettsutøver. Du har på en måte «lurt unna skatten», så da har du ikke krav på dagpenger heller. Det er fint å leve på stipend, men det er ikke så fint etterpå, kommenterer han.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Det har vært veldig skremmende. Jeg ser nå at jeg helt klart burde hatt en plan B

– Så hva blir planen din nå?

– Å skaffe seg en jobb som fort som mulig. Jeg er åpen for alt, akkurat nå. Jeg har leilighet og bil jeg skal betale, så jeg må ta hånd om det først. Når inntekta er mer stabil, får jeg se meg om etter bedre jobber og kanskje ta opp fag eller ta mer utdanning hvis det trengs.

– Dårlig prosess

I høst ble det gjort en opprydning av Joker Fuel of Norway-stallen. Lagledelsen ville ha inn unge, mer sultne ryttere og noen av de mer etablerte navnene forsvant ut. Inn kom Ådne Holter (19), Andreas Staune-Mittet (21), Håkon Lunder Aalrust (21), Marius Wold (21) og Sondre Midtsveen (22).

Les om den nye Joker-stallen her!

Rett før Hoem reiste ned til sesongavslutning i Gooikse Pijl og Omloop van het Houtland Lichtervelde ble rytterne informert via mail om det kom til å bli endringer i stallen foran neste sesong.

På et tidligere tidspunkt hadde han klargjort i samtaler med Adrian Gjølberg og Stian Remme at han var motivert for videre satsing.

Det gjentok han på nytt via mail, og regnet ikke med at han var i faresonen etter fem sesonger på laget etter overgangen fra Team Sparebanken Sør. Så fikk han beskjed om at kontrakten ikke ville bli forlenget.

Hoem sitter igjen med følelsen av at han har blitt dårlig behandlet.

– Jeg synes det var en dårlig prosess. Det er opp til dem hvem de vil ha på laget. De ville heller ha unge ryttere og valgte å bytte ut meg og (Andreas) Vangstad som de kanskje hadde større forventninger i utgangspunktet. Måten det ble gjort på var ikke så menneskelig. Jeg ga beskjed om at jeg var motivert og ønsket å fortsette neste år, så jeg regnet med det var i orden. Da jeg fikk vite at jeg ikke fikk fortsette, var det et sjokk. Jeg har vært på laget i såpass mange år og da forventer man at folk er mer åpne og ærlige på hvorvidt man skal være med videre. Det ender opp med at du blir kasta ut og blir overlatt til deg selv. Det er ganske brutalt. Jeg vet ikke hva som er vanlig framgangsmåte, men det har i hvert fall ikke vært så gøy, forteller Hoem.

Dårlig timing

Å få beskjed om at man ikke blir satset videre på i månedsskiftet september/oktober er vanskelig nok i seg selv. At det skulle skje høsten 2019 var også ekstremt dårlig timing for rytteren som opplevde å stå på podiet under både Tour de Normandie (2015) og Ronde de l’Oise (2016 og 2019).

– Kontinentalnivået i Norge er rekord-lite, akkurat nå. Sånn sett var dette kanskje det aller verste året å stå uten kontrakt på. Det finnes ikke noe fixIT.no eller OneCo, altså et mindre kontinentallag man på en måte kunne ha startet på nytt i. I tillegg er det mange utskiftninger og rokeringer ute i Europa. Roompot er blant lagene som legger ned, og det gjelder også flere andre (blant annet danske lag, vår anm.).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VM PÅ HJEMMEBANE: Bjørn Tore Hoem var i aksjon under lagtempoen for Joker-laget. Siden har ett miljø tatt store steg oppover, mens andre deler av Sykkel-Norge opplevd mindre vind i seilene. For Bjørn Tore Hoems del ble det prekært at han sto uten kontrakt i måndesskiftet september/oktober akkurat under 2019-sesongen. (Photo by KT/Tim De Waele/Corbis via Getty Images)

Tidligere i høst fortalte Michael Blaudzun i danske Riwal Readynez at de kunne ha signert 10 nordmenn, hvis de bare hadde hatt nok plasser til det innafor egen satsing. I stedet endte det med at August Jensen, Sondre Holst Enger og Kristian Aasvold fortsetter karrieren hos Riwal, som også har Sindre Lunke i stallen fra før av. Både i Danmark og i Norge er det nå kun to kontinentallag igjen ved siden av ett lag på det prokontinentale nivået (Uno-X har søkt om oppgradering til neste år).

Podcast – sjekk ut julekalenderen til Musette!

Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 5

Det er ikke mye trøst å hente i at han ikke er alene i å havne i denne situasjonen den siste tida:

– Jeg, Vangstad, Skjerping og Jon Breivold. Du er halvveis til et meget solid lag bare med oss. Det er veldig synd at det blir slik. Hvis jeg skal komme med en beskjed til unge ryttere må det være at de skal tenke seg litt bedre om når man er idrettsutøver. Det er kanskje lurt å tenke videre framover. Som idrettsutøver fokuserer du helt på idretten du holder på med og føler deg kanskje mer komfortabel enn du egentlig er, påpeker han.

Ble koblet til Uno-X

Så sent som i sommer skrev Romsdals Budstikke at Hoem ’sto på venteliste’ blant rytterne som var aktuelle for å bli med Uno-X Norwegian Development Team videre opp på det prokontinentale nivået. Koblingen var nok også aktuell fordi «bysbarnet» Kurt Asle Arvesen, mannen som inspirerte Hoem til å sette seg på landeveissykkelen, er sentral innafor satsinga:

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Bjørn Tore har kjørt gode løp for Joker, men akkurat nå er det dessverre ikke plass til han eller andre. Dette kan endre seg utover i sesongen, vi får se hva som skjer, uttalte Arvesen til avisa.

Noen måneder senere gikk han fra «hot til not», og sto plutselig uten kontrakt for 2020. Det snur fort i sykkelsporten, men resultatene han har opparbeidet seg de siste ni sesongene viser at han har holdt et sportslig høyt nivå.

– Jeg synes det begynte veldig lovende for min del i Sparebanken Sør og kanskje det første året i Joker. Da tok jeg to seirer (etappeseirer i både Tour de Normandie og Tour Alsace). Jeg vil ikke si at jeg har stagnert etter det, men det har heller ikke klaffet skikkelig. Samtidig har jeg følt at jeg har tatt steg hvert år. Det er vanskelig å si hvorfor det ikke løsnet skikkelig. Jeg har i hvert fall stått på og gjort mitt beste på alle områder. De norske UCI-rittene har passet meg bra, så der sitter jeg også igjen men en del gode resultater.

– Er du fornøyd med karrieren fram til nå?

– Jeg ser tilbake på en OK karriere, men ikke den jeg drømte om. Det innebar å ta steget videre og sykle til jeg ble for gammel. På mitt beste vet jeg at jeg har hatt nivået inne. Det du trenger er kanskje jevne resultater over ett eller to år, og det har jeg aldri fått til. Deretter er det kontakter og timing som gjør om du får sjansen i utlandet. Dersom jeg hadde hatt litt mer flaks det første eller andre året i Joker, så kunne også ha blitt kontaktet av et godt lag. Det var vel akkurat så det ikke ble noe av, forteller han.

Solskjær og stillingsannonser

Nå er det stillingsannonser som opptar det meste av hverdagen til 28-åringen, i tillegg til at han har holdt seg i form inntil det siste i tilfelle det skulle dukke opp et nytt oppdrag på sykkelsetet.

Seriegullet til Molde FK er behørig feiret, og nå håper han Ole Gunnar Solskjær kan bringe favorittklubben Manchester United opp på gammelt nivå. Hvis ikke blir det kanskje en tur på NAV for ham og?

Men sykkelsporten, den er han på mange måter ferdig med, i hvert fall når det gjelder egen satsing på toppnivået:

– Det har kanskje ikke helt sunket inn ennå. Det er en idrett jeg har holdt på med hele livet. Mesteparten av kontaktene og vennene mine har jeg fått innenfor sykkelmiljøet, så det er litt rart. Det er få aktører i norsk sykkelsport og begrenset med jobber. Jeg kommer ikke til å søke en jobb hos Joker, for der føler jeg meg ikke velkommen. De andre lagene er også fylt opp. Det kan være at jeg kan være trener for enkeltutøvere i distriktet her eller hjelpe Molde CK på si, ved siden av en eventuell jobb. Jeg er glad i å trene og kommer nok til å fortsette med det. Så får vi se i hvor stor grad jeg kommer til å holde meg i gang i treningsmiljøet lokalt, avslutter Hoem.

Tagget med: , , , ,

Les også disse