SATSER TUNGT: I fjor var det Krister Hagen (bildet) og Sindre Lunke som frontet de norske fargene i danske Riwal Readynez Cycling Team. Neste år får Lunke tre nye norske lagkamerater - men det kunne ha blitt langt flere, røper teamsjef Michael Blaudzun. Her er guttene hans i aksjon under Tour de Yorkshire i mai. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

– Vi kunne hatt 10 nordmenn på laget vårt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.11.19 12:29

Del på    

Michael Blaudzun mener utviklingen er uheldig.

(procycling.no): «We’re hiring»-skiltet har blinket hos Riwal Readynez Cycling Team denne høsten, og responsen har langt ifra latt vente på seg:

– Det er mange ryttere som har tatt kontakt med oss. Vi kunne sikkert ha ansatt ti norske ryttere og det hadde ikke vært noe problem å fylle opp ti plasser til, men nå har vi bestemt oss for å ha 20 ryttere i stallen neste år. Det er ryttere som har tatt kontakt med oss fra hele Europa og som har ønsket å bli en del av laget, sier Michael Blaudzun i den danske sykkelsatsingen til procycling.no.

Etter å ha unnagjort en velfortjent ferie, gjenstår det bare nå å avsløre hvem som blir Mathias Norsgaards erstatter i laget. Blaudzun lar det skinne igjennom at det er en landsmann som vil få den siste ledige plassen. Det er bare sju «dannebroger» igjen i stallen han rår over.

Sportslig sett går dansk sykkelsport så det dundrer. Talentstrømmen er konstant, Mads Pedersen ble verdensmester i Yorkshire, og rundt ham er også Michael Valgren og Magnus Cort inn i det som skal være de beste sykkelåra i karrieren. 24 år gamle Kasper Aasgreen er fenomenalt sterk. Og ja: La oss i hvert fall ikke glemme sesongen til Jakob Fuglsang – årets fjerde beste rytter ifølge WorldTour-rankingen.

– Ikke bra at de legger opp

På tross av dette opplever også danskene problemstillinger vi også kjenner på kroppen her hjemme: Det er ikke akkurat slik at sponsorkronene sitter løst, og det slår fremdeles beina under det som kunne ha vært viktige trinn på den nasjonale utviklingsstigen.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Det har vært veldig skremmende. Jeg ser nå at jeg helt klart burde hatt en plan B

Her hjemme vet vi at Kristoffer Skjerping har bestemt seg for å legge opp. Det samme gjelder Ole Forfang, Henrik Evensen og Andreas Vangstad – mens Trond Håkon Trondsen og Bjørn Tore Hoem fremdeles håper at Team Coop kan bli redningen denne høsten.

– Det er en dårlig utvikling. Jeg må si at jeg er litt overrasket, sier Blaudzun som naturlig nok kjenner til situasjonen.

– Vi skulle gjerne ha hjulpet flere ryttere, vi. Men nå står vi fast på 20 mann. Det er ikke bra å se at ryttere i den alderen må legge opp, sier han og tenker blant annet på Skjerping og eventuelt Hoem.

– Men det har vært litt sånn i Danmark, også. Før hadde vi 5-6 forskjellige kontinentallag, som alle var skikkelig bra. Da var det verken WorldTour- eller ProConti-satsing her. Det ideelle hadde kanskje vært 3-4 kontinentallag og ett lag på hvert av de to øverste nivåene. Men det er harde tide for sykkelsporten. Det er på en måte overraskende fordi det aldri har vært flere som følger med, men samtidig er det vanskelig å finne pengene. Vi hadde suksess denne sesongen og hadde håpet å finne én til to nye samarbeidspartnere, men det er tøft. Det er mange lag som legger ned driften og mulighetene for rytterne blir enda færre. Det gjelder også danske ryttere, selv om interessen for sykkelsporten er større enn noensinne.

Nordmenn og nederlendere inn

Riwal-laget fornyet med Sindre Lunke, og hjalp Kristian Aasvold, August Jensen og Sondre Holst Enger videre i deres respektive karrierer. Skjerping og Trond Håkon Trondsen var begge i samtaler med laget, uten at det munnet ut i kontrakt.

Blaudzun signerte i stedet Piotr Havik, Nick Van der Lijke, Elmar Reinders, Martijn Budding og Arvid De Kleijn fra det nederlanske markedet. Hånd i hånd med hovedsponsor Riwals businesstrategier. Og dersom den nederlandske sponsoren ikke hadde økt sitt engasjement i laget, hadde de heller ikke kunne gjennomføre oppgraderingen de ønsket seg.

– Vi er happy med oppstillingen foran neste år. Jeg tror folk vil se at vi har tatt et par steg i forhold til nivået vi holdt i år. Vi var fornøyde med det og. Faktisk har vi hatt en ganske god sesong, men det har også vært et hardt år. Steget fra kontinental til prokontinental er stort. Vi kan være fornøyde med hva vi fikk til. Flere av rittene vi har kjørt, er på det øverste nivået. Men vi trengte et sterkere fundament for å gjøre et slikt program, sier Blaudzun som også plukket inn britiske James Shaw som tidligere kjørte for Lotto Soudal.

I år var nok det største høydepunktet fjerdeplassen til Alexander Kamp under Tour de Yorkshire, selv om 25-åringen med enda mer taktisk kløkt kunne stått igjen som vinneren av rittet. Laget vist også stor grad av tilstedeværelse under Brabantse Pijl (8.-plass  til Kamp), vant Circuit des Ardennes (Kamp), tredjeplass under Tro-Bro Léon (Emil Vinjebo) og sto på podiet under Danmark rundt (tredjeplass til Rasmus Quaade).

Prosjekt Holst Enger

Med Kamp til Trek Segafredo, U23-mesteren i Flandern, Andreas Stokbro til NTT og Norsgaard til Movistar, var man uansett nødt til å bygge litt nytt, i tillegg til at stallen ble økt fra 16 til 20 navn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKAL TILBAKE PÅ DETTE NIVÅET: Sondre Holst Enger kjempet mot verdenseliten under Tour de France som IAM Cycling-rytter. Den danske arbeidsgiveren hans håper å finne tilbake formelen som fikk ham i så godt slag. FOTO: IAM Cycling

Blaudzun valgte blant annet å vise tillit til August Jensen og Sondre Holst Enger som ikke fikk ting helt til å klaffe under to sesonger hos Israel Cycling Academy.

– Vi håper å få både Sondre og August tilbake på nivået de holdt for 3-4 år tilbake. Jeg tror kulturen i laget vårt vil passe dem bra. De skal føle seg hjemme her. Vi har en god struktur og gode relasjoner mellom rytterne våre. Den ene dagen får du hjelp av lagkameratene dine, og neste dag hjelper du dem. Det er sånn det skal være.

– Var du trygg i din sak da du fikk vite at Holst Enger var tilgjengelig på markedet, eller føler du at du tok en liten gamble her?

– Vi skal være ærlige og si at de siste to sesongene har vi ikke sett ham på sitt beste nivå. Men et par år før der igjen kjempet han mot de aller beste under Tour de France. Noen ganger det vanskelig å forklare hvorfor ting ikke fungerer. Jeg har hatt noen gode samtaler med Sondre og fått vite at han trente en del annerledes i år. Vi ønsker å gå tilbake til det som fungerte for ham tidligere. Både Michael Skelde og jeg kan godt like å bygge en rytter opp igjen. Det trenger ikke å være en unggutt, men kan også være en rytter vi vet er god og som vi kan jobbe med å få tilbake igjen. Det er et spennende prosjekt for oss alle å få ham tilbake på rett spor igjen, sier Blaudzun.

Amstel Gold Race er drømmerittet

Vestfoldingen blir uansett ikke alene med spurtansvaret hos sin danske arbeidsgiver. Både Arvid de Kleijn og Piotr Havik er raske gutter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SOLID FORSTERKNING: Piotr Havik på podiet under Halle Ingooigem sammen med Dries De Bonds og Philippe Gilbert en knapp uke før Tour de France-starten. Neste år sykler Havik for Riwal Readynez. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

De Kleijn vant Druivenkoers-Overijse i år. Havik klarte å holde unna det jaktende feltet anført av André Greipel da han vant GP Stad Zottegem i august.

– Det vil gi oss langt bedre muligheter neste år. Vi kommer til å ha flere raske avsluttere, og vi kommer til å gjøre uttakene våre basert på hvem som er i form. Da må vi også legge en god plan slik at rytterne er i form foran rittene vi mener passer best for dem.

Med Tour de France i tankene foran Grand Départ på dansk jord i 2021, handler neste år om å fortsette jobben med å vise seg fra sin beste side foran øynene på rittarrangørene i rittene de får innpass i:

– Vi var veldig godt fornøyde med programmet alt i fjor, og fikk noen veldig fine invitasjoner. Vi håper å kjøre mye av det samme neste år, og i tillegg gjøre det enda bedre i de rittene. Vi sitter med prosessen der vi søker plass i de forskjellige rittene nå, og håper at vi kan ta noen ytterligere steg. Vi håper jo at rittarrangørene finner oss interessante og ser på hva vi fikk til allerede i år. Vi drar ut på løp for å lage sykkelritt, og ikke for å gjemme oss. Neste år håper vi å kjøre flere finaler og vinne enda flere sykkelritt, fastslår han.

– Med tanke på Tour de France i 2021, er det fokus for dere å få plass i enda flere ASO-styrte ritt?

– Vi ønsker selvsagt å kjøre så mange ASO-ritt som mulig. Det er tøff konkurranse om plassene, men vi var veldig fornøyde med å få invitasjon til Paris-Tours i fjor. Vi gjorde det også skarpt i Tour de Yorkshire. Når vi reiser ut skal vi innta rittene i fullt alvor. Neste år håper vi å bli invitert til et par av klassikerne, i tillegg er Amstel Gold Race et stort mål for oss. Vi har nederlendere på laget og jeg mener vi har ryttere som passer godt til det rittet. Målet vårt er å ta det hele et par ytterligere steg også neste år, og da trenger vi å få innpass i noen store løp. Det er også naturlig for oss at vi satser enda mer på ritt i Nederland og Belgia, avslutter Blaudzun.

Tagget med: , , , ,

Les også disse