Prøv Procycling Pluss idag

KLATRETALENT: Daan Olivier topper årets talentlisten. Grunnen er hans strålende klatreferdigheter. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Stortalentet som endelig skal blomstre

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 2.01.15 17:42

Del på    

BLOGG: Denne mannen topper talentlisten.

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

I dag er det førsteplassen sin tur. Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal, spurttalentet Phil Bauhaus, Team Giants Ramon Sinkeldam, vidunderlige Jakub Mareczko, Quick Steps nye klassikerrytter Yves Lampaert, Skys colombianske håp Sebastian Henao, BMC-talentet Dylan Teuns, den sterke sveitseren Silvan Dillier og vidunderbarnet Davide Formolo.

1. plass – Daan Olivier
Da har vi endelig kommet frem til førsteplassen på vår liste. Den mannen vi har mest tro på at slår gjennom med et brak neste sesong.

Og aldri før har vi vært så samstemte. For 22 år gamle Daan Olivier er en mann vi har hatt øynene åpne for i mange år allerede. I år tror vi nederlenderen får sitt definitive gjennombrudd.

15 år gammel tok han valget som kom til å forandre livet hans. Han byttet ut nasjonalidretten skøyter med sykling. Etter hvert skulle det vise seg å bli et strålende valg.

På verdens beste talentlag
Som juniorrytter i 2010 hadde han flere gode resultater i konkurranse med noen av verdens største sykkeltalenter. Det fikk Rabobanks kontinentallag til å sperre opp øynene. 18-åringen fikk før 2011-sesongen kontrakt med det som da var verdens fremste utviklingslag.

Den første sesongen i laget viste hvor stort talent Olivier var. Han tok steget opp til kontinentalnivå strålende, med 10. plass i Rhône-Alpes Isère Tour og 11. plass i Tour Alsace, to tøffe og prestisjefulle etapperitt i Frankrike. Han viste også frem sine eminente klatreferdigheter da han 18 år gammel ble nummer 26 i beintøffe Tour de l’Ain, i konkurranse med flere proffer fra øverste nivå.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ET AV NEDERLANDS STØRSTE TALENTER: I 2012 var Daan Olivier en av verdens beste i sin aldersgruppe. Dessverre kom nedturen på høsten. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Supersesong
Det var lite tvil om at Rabobank hadde funnet et megatalent. En mann som klatret bedre enn de aller, aller fleste i sin aldersgruppe. Det skulle han også vise i 2012. Hvis man teller med etappe- og sammenlagtplasseringer, ble det vanvittige 27 topp 10-plassering i UCI-ritt det året.

Å nevne alle rittene han gjorde det bra i, tar for lang tid, men her er noen av høydepunktene. Åttendeplass i U23-utgaven av Liège-Bastogne-Liège, tredjeplass i Tour de Bretagne, andreplass i Tour de Gironde, femteplass i Thüringen Rundfahrt og åttendeplass i Tour Alsace, der han var best av rytterne som misset tetgruppen på den andre etappen.

Strålende resultater alle sammen, men det var i august han leverte prikken over i-en. Tour de l’Ain er kjent som et knallhardt ritt. Men 19-åringen Olivier hadde null respekt for fjellene. Stabil kjøring blant de nest beste sørget for at nederlenderen ble nummer fire sammenlagt. Bare Andrew Talansky, Sergio Pardilla og Daniel Navarro var bedre. Av rytterne topp 20, var det bare én mann som var like gammel som Rabobank-rytteren. Han toppet kjøringen med åttendeplass sammenlagt i Tour de l’Avenir, 42 sekunder bak Warren Barguil.

Den store nedturen
Den fantastiske kjøringen sørget for at Olivier fikk prøve som stagiaire hos profflaget til Rabobank på slutten av sesongen. Da begynte det dessverre å gå galt for unggutten. I september 2012 ble det nemlig klart at Olivier var overtrent. Han var utmattet og for tynn. Det ødela også mesteparten av 2013.

På våren syklet han knapt ritt. Han trengte en lengre pause, og først i juli var han tilbake i skikkelig slag. Han satte seg to mål for høsten: Tour du Gévaudan og U23-utgaven av Paris-Tours. Etter et år nesten uten konkurranser og kun to måneder med skikkelig trening, ble Olivier nummer elleve sammenlagt i Gévaudan. Enda bedre skulle det gå i Paris-Tours. Mot slutten sto nemlig kampen om seieren mellom Olivier og Florian Dassonville. I spurten ble franskmannen for sterk, men Olivier hadde slått tilbake etter motgangen.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ØDELAGT SESONG: 2013 ble en stor nedtur for Daan Olivier. U23-utgaven av Paris-Tours ble en aldri så liten opptur på tampen av året. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

2013-sesongen var en stor nedtur for Olivier, men Giant-Shimano visste hvilket talent unggutten hadde og hentet ham foran fjorårets sesong. Laget er kjent som et spurtlag, men har også vist seg mer enn kapable til å utvikle klatreryttere, deriblant Warren Barguil. Valget var lett for Olivier.

Debuten i det nederlandske laget ble imidlertid alt annet enn enkel. Ruta del Sol er i utgangspunktet et ritt som passer klatreren Olivier godt, men på den tredje etappen gikk det galt. Hans første ritt som sykkelproff endte nemlig på asfalten, med brukket kragebein.

Overbeviste i Spania
Fem uker senere var han tilbake i konkurranse i Critérium International, der han gjorde en god jobb for Tom Dumoulin. Debuten i WorldTouren kom i beintøffe Baskerland rundt, kanskje verdens tøffeste etapperitt over en uke. Det endte med 21. plass sammenlagt, plassen bak lagkamerat Barguil, men foran ryttere som Pierre Rolland og Bauke Mollema. Deretter ble det 25. plass i Flèche Wallonne, og Olivier hadde for alvor vist at han har noe å tilbringe Giant-laget.

Det viste han også til gangs i Tour of California, hvor han ble nummer 15 sammenlagt. Juni og juli ble stillere for Olivier, som blant annet pådro seg et brukket ribbein under det nasjonale mesterskapet. Det store høydepunktet i hans proffår, ble Vuelta a Burgos, det knallharde etapperittet som av mange brukes som oppkjøring til Vuelta a España.

På rittets tøffeste etappe ble han nummer 11, på tempoen ble han nummer 15 og sammenlagt ble han nummer åtte. Intet annet enn strålende. Ikke imponert ennå? Han vant ungdomstrøyen med hele 10 minutter. Til nummer fem i den konkurransen, skilte det en kvart time. Resten av 2014 gikk relativt stille for seg, men Oliviers første proffsesong får absolutt godkjent.

Fjorårets sesong innebar kragebeinsbrudd, setebetennelse og ribbeinsbrudd for 22-åringen. Likevel leverte han flere gode resultater. Det gir god tro på at 2015 kan bli hans år. For er det en ting som er sikkert, er det at Olivier har et skyhøyt potensiale. Det har han vist hele karrieren. Nå gjelder det bare å bli kvitt problemene.

Olivier er en utpreget klatrer, en som aldri har gruet seg til å klatre fjell. I tillegg besitter den 188 centimeter lange og 66 kilo lette nederlenderen ålreite tempoferdigheter. Han er ingen Chris Froome, men han er heller ikke Joaquin Rodriguez. Det gir muligheter for å utvikle seg til en etapperytter, kanskje en gang også en potensiell utfordrer til Tour de France-tittelen.

Relativt frie tøyler
I Giant-Alpecin kommer han også til å få kjøre egne sjanser i mange ritt. Laget har riktignok ryttere som Warren Barguil og Tom Dumoulin, men Olivier kommer nok sjelden til å bli helt bundet til dem. Det gir muligheter for å vise hvor god han er. De sjansene tror vi han tar.

I klatreritt tror vi flere kommer til å få det tøft med å følge unggutten. Han kommer ikke til å kjempe med Froome, Nibali, Quintana og Contador i Tour de France, men på gode dager burde han kunne hevde seg også mot verdenseliten.

Ritt som Paris-Nice, Baskerland rundt, Sveits rundt og Critérium du Dauphiné burde passe Olivier godt, om han får lov til å delta i dem. Får han delta i en Grand Tour, kan han fort bli overraskelsesmannen i fjellene. Husk at Barguil vant to etapper i vueltaen da han debuterte der for to år siden. Kanskje kan man drømme om det samme av ett år yngre Olivier. Man skal heller ikke glemme klassikerne. Så godt som han trives i bakkene, liker han seg naturlig nok godt i de kuperte klassikerne.

At Olivier kommer til å bli en stor syklist, er vi bombesikre på. Et slikt talent er det sjelden man kommer over. Vi vurderte å ha han på fjorårets liste, men droppet han grunnet trøbbelet i 2013. Nå har han vist at han er tilbake på det nivået vi visste han hadde inne. Dette er en mann det blir morsomt å følge neste år!

Hva synes du om årets liste? Slår rytterne til, eller har vi bommet? Hvem er det eventuelt vi mangler?

Anders