Prøv Procycling Pluss idag

STRÅLENDE START: Allerede i sitt tredje ritt som BMC-rytter vant Silvan Dillier en etappe. Snakk om pangstart. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Han skal ta opp arven etter Cancellara

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 31.12.14 15:46

Del på    

BLOGG: BMCs hemmelige våpen i klassikerne.

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal, spurttalentet Phil Bauhaus, Team Giants Ramon Sinkeldam, vidunderlige Jakub Mareczko, Quick Steps nye klassikerrytter Yves Lampaert, Skys colombianske håp Sebastian Henao og BMC-talentet Dylan Teuns.

3. plass – Silvan Dillier
I en årrekke har Fabian Cancellara vært den eneste sveitseren i den absolutte verdenstoppen. Det er i ferd med å endre seg. 24 år gamle Silvan Dillier kan bli den neste store syklisten fra alpelandet.

BMC-rytteren startet tidlig med sykkel, og i starten var det spesielt cyclocross som opptok den unge syklisten. Etter hvert ble det imidlertid velodrom og landevei som gjaldt for Dillier.

Allerede som junior viste Dillier seg frem. I 2006 ble han sveitsisk mester for juniorer. Året etter vant han en etappe i Fredsrittet og Tour of Istria. I tillegg ble han nummer to på tempoen i det nasjonale mesterskapet og nummer to sammenlagt i etapperittet Tour du Pays de Vaud.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GOD PÅ BANE: Silvan Dillier har alltid vært en strålende banesyklist. Nå er det dog landeveien som har førsteprioritet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Suksess på velodromen
I 2008 tok han steget opp på toppen av pallen på tempoen i juniormesterskapet i Sveits. I tillegg tok han VM-bronse som junior i madisonøvelsen på bane for juniorer. Bane- og temposeirene skulle gå hånd i hånd de neste årene.

Året etter var det U23-mesterskap som gjaldt, og nok en gang viste Dillier at han tok stegene som ønsket. Han ble nemlig landeveismester i U23-klassen som 18-åring. I 2010 innkasserte han seieren på U23-tempoen. I tillegg begynte han å vise seg frem i utlandet, da han ble nummer åtte sammenlagt i tøffe Tour du Loir-et-Cher.

2011 ble et suksessfullt år for Dillier, spesielt på banen. På landeveien «nøyde» han seg med å vinne det nasjonale U23-mesterskapet på tempo og bli nummer to på fellesstarten, i tillegg til resultater rundt topp 10 i Rund um Köln, La Côte Picardie og GP Costa degli Etruschi. På banen gikk det enda bedre. Han ble europeisk mester for U23-ryttere i madison, nummer tre på lagforfølgelse og nummer to i poengrittet for seniorer.

l’Avenir-seier
I 2012 begynte han for alvor å vise potensialet på den europeiske landeveien, da han vant den første etappen i Tour de l’Avenir, verdens største ritt for U23-ryttere. Han ble også nummer åtte i Tour de Gironde, i tillegg til seier i det sveitsiske U23-mesterskapet på tempo. I VM i Valkenburg ble han nummer 17 på U23-fellesstarten. Han ble også europeisk U23-mester på to øvelser på banen.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERK TEMPOSYKLIST: Silvan Dillier trives godt på temposykkelen. Her fra årets VM. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Før 2013 trappet han opp landeveissatsingen, da han ble en del av BMCs utviklingslag. Det året ble uten tvil hans beste på landeveien. Det startet med sammenlagtseieren i prestisjetunge Tour de Normandie. Allerede da oppsto det kontakt med BMCs WorldTour-lag. Interessen ble ikke mindre da han også seiret i Flèche Ardennaise og ble nummer to i GP des Marbriers. BMC var fornøyde, og tok inn Dillier som stagiaire på høsten. Det ga umiddelbar uttelling. På den andre etappen av Tour of Alberta ble han med i et tomannsbrudd sammen med Sergei Tvetcov. Duoen holdt unna for feltet, og i spurten var Dillier den klart sterkeste. Hans første proffseier var et faktum, noe som var nok til at han ble proff for BMC i 2014.

Hans første hele år som proff ble en stor suksess. Det begynte med en sjetteplass på den sjette etappen i Tour of Qatar. Turen gikk fra Qatar til mye kjøligere Belgia og brosteinsrittene. Der ble det sjetteplass sammenlagt i Driedaagse van West-Vlaanderen, samt debut i Flandern rundt og Paris-Roubaix, dog uten nevneverdige resultater. Så ble det litt stille fra sveitseren, før han var tilbake i toppen i Belgia rundt.

Der ble det fjerdeplass på den tredje etappen, før andreplass i GP Gippingen, etter å ha fått opptrekk av selveste Philippe Gilbert. Deretter gikk turen til hjemlandets største sykkelritt, Sveits rundt. To topp 10-plasseringer må sies å være godkjent, i alle fall når det blir etterfulgt av tredjeplass på det nasjonale tempomesterskapet i juni. Men sommeren var fortsatt ikke over.

Strålte i Wallonie
I Tour de Wallonie imponerte nemlig den unge sveitseren stort. Han var topp seks på fire av fem etapper og ble nummer tre sammenlagt. Deretter gikk turen til Eneco Tour, hvor han ble topp 15 på tre etapper.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

BUNNSOLID: Dilliers kjøring i Tour de Wallonie er lite annet enn imponerende. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Da Alexander Kristoff herjet i spurten i Hamburg, var også Dillier tilstede. Sveitseren spurtet inn til en fin niendeplass i storrittet. Uken etter satt han med feltet og ble nummer 16 i GP Ouest France. Årets største opptur sto imidlertid for tur.

For under VM i Ponferrada ble Dillier verdensmester. Sammen med resten av BMC-mannskapet kjørte han nemlig fortere enn alle andre på lagtempoen, og han kunne dermed juble for VM-gull i sitt første proffår. Tre dager senere representerte han Sveits på tempoen, ettersom Fabian Cancellara satset helt og holdent på fellesstartrittet. Dillier kjørte inn til en 18. plass, 2.30 bak Bradley Wiggins.

Etter et år hvor Dillier etablerte seg som en meget god proffsyklist, har vi tro på at neste år blir enda mer suksessrikt. Sveitseren trives nesten uansett hvordan terrenget er. Han er strålende i litt kortere bakker, liker seg på brosteinen, besitter en giftig avslutning og er mer enn habil på temposykkelen. Alt ligger til rette for at Dillier skal ta enda et steg opp.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

FIKK TESTET UT BROSTEINEN: Dillier kjørte de fleste brosteinsrittene denne sesongen. Det kan være her fremtiden hans ligger. Her fra årets Gent-Wevelgem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Satser mot klassikerne
Sveitseren sykler fortsatt noen ritt på bane, og OL i Rio frister, men det er landeveien som gjelder for Dillier neste år. Personlig ønsker han å levere i vårklassikerne, ritt som ligger godt til hans ferdigheter. For det er nok her Dillier kommer til å bli stor, være seg brosteinsklassikerne eller de mer kuperte Ardenner-klassikerne. Så, hva kan vi forvente av Dillier neste år?

I BMC er det såpass mange stjerner at han ikke kan forvente noen kapteinsrolle i de største rittene. Likevel burde han levere såpass sterkt som hjelper, at en del mennesker sperrer opp øynene. Kanskje kan han også bli en aldri så liten joker når det strekker seg til i storrittene.

Vi kan også forvente at han begynner å hevde seg i WorldTour-ritt. I år viste han at han kan kjempe i ritt som Tour de Wallonie, men neste år må han også prestere på det aller øverste nivået. Med den kjøringen han viste i år, burde han kunne klare det. Spesielt Eneco Tour ligger godt til Dilliers kvaliteter, og det burde være et ritt hvor han kan hevde seg helt i toppen. I tillegg er hans kombinasjon av klatreferdigheter og en giftig avslutning interessant i ritt som GP Ouest France og de canadiske endagsrittene.

Idet Cancellara etter hvert er i ferd med å skrive avslutningen på sin strålende sykkelkarriere, er Sveits i ferd med å frem nye store syklister. Én av dem er Silvan Dillier. Å følge i Cancellaras fotspor er en ubarmhjertig oppgave, men Dillier er talentfull nok til å bli en av verdens beste syklister. Det kommer han til å vise neste år.

Anders