Prøv Procycling Pluss idag

STERK RYTTER: Her har Team Giant et «skjult» våpen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Stiger han ut av Kittels skygge?

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 26.12.14 13:27

Del på    

BLOGG: Dette er Team Giants «skjulte» våpen.

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal og spurttalentet Phil Bauhaus.

8. plass – Ramon Sinkeldam
Nederlandske Ramon Sinkeldam er ikke den yngste rytteren på årets liste, men 25-åringen har sakte, men sikkert tatt skritt på vei opp mot verdenstoppen, og forhåpentligvis blir 2015 hans store år.

Syklingen var først et transportmiddel for Sinkeldam. Det var slik han kom seg fram og tilbake fra fotballtreninger. Etter hvert som årene gikk fant han større glede i sykkelen enn fotballen, og som junior var han en av de beste sykkelkrossrytterne i Nederland.

Så god var han i sykkelkross at han som sisteårs junior vant bronse i europamesterskapet. Til tross for at det var i terrenget han hadde sine beste resultater, fikk han muligheten på det sterke kontinentallaget Rabobank fra slutten av 2007-sesongen.

Det skulle være hans lag de neste fire sesongene. Han tok stadige skritt som landeveissyklist, og 2009-sesongen var den første hvor han begynte å kjøre inn gode resultater. 15. plassen i U23-utgaven av Paris-Roubaix og 9. plass på en etappe i Tour de l’Ain var de beste resultatene.

Kongen av paveen
I 2010 hadde han tatt ytterligere et steg med sjetteplass på en etappe i Olympia’s Tour, samt niendeplass i Müsterland Giro. Selv om resultatene ble stadig bedre, var han fortsatt et stykke bak de beste i U23-klassen. Det forandret seg i 2011.

Etter en sterk Olympia’s Tour, hvor Rabobank som vanlig herjet og Sinkeldam ble lagets tredje beste rytter med femteplassen sammenlagt, stilte han med forhåpninger til start i U23-utgaven av Paris-Roubaix. Det skulle vise seg å bli en merkedag i karrieren. Over brosteinspartiene var den høyreiste nederlenderen sterkest. Han vant med ni sekunders margin ned til Jasper Stuyven.

FIGHTERFACE: Nederlenderen vet å bite tenna sammen når det drar seg til på brosteinen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

FIGHTERFACE: Nederlenderen vet å bite tenna sammen når det drar seg til på brosteinen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det ble også fine resultater i GP PAD – Volta ao Alentejo, før Team Giant fant ut at de skulle snappe opp talentet fra sine nederlandske rivaler i Rabobank/Belkin. Som 23-åring var ikke Sinkeldam den yngste rytteren som ble proff det året, men det tok likevel litt tid før han klarte å tilpasse seg det nye nivået.

Litt i motsetning til mange andre nederlendere ble han bare sterkere og sterkere utover høsten i 2012, og 13. plassen i GP Ouest France var første bevis på at han kunne levere gode resultater på World Tour-nivå.

Fant sin indre spurter
To måneder senere kom en opplevelse som skulle forandre litt på sykkelfremtiden til klassikerrytteren. Team Giant var med i det kinesiske rittet Tour of Hainan. Kinesiske ritt inneholder som oftest mange flate etapper som ender i massespurt. Selv om konkurransen på papiret ikke er knalltøff, så er det en god del sterke øst-europeiske syklister som livnærer seg på de store pengepremiene som finnes i disse rittene, og følgelig topper formen.

Ramon Sinkeldam var i utgangspunktet tiltenkt en rolle som opptrekker i spurtene, men da en lagkamerat ikke kunne stille til start grunnet brudd i håndleddet, fikk den 1.93 meter høye rytteren beskjed om at han for første gang i sin karriere skulle få prøve seg i massespurtene.

Det endte med to etappeseirer og en sjetteplass sammenlagt. Om han ikke var en verdensklassespurter, så hadde i hvert fall talentet oppdaget at han var langt raskere enn han hadde trodd.

JUBELBRUS: Det er slike seiersbilder vi ønsker å se mer av i 2015. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

JUBELBRUS: Det er slike seiersbilder vi ønsker å se mer av i 2015. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Likevel var det klassikerne som var hovedfokus da 2013-sesongen rullet i gang. Her leverte han bedre enn noen gang, med 25. plass i Paris-Roubaix som høydepunktet. Den gode formen ble tatt med inn i 4-dagers Dunkerque, hvor det ble tre turer opp på pallen og tredjeplass sammenlagt. I Belgia rundt fikk han igjen testet spurten, og på den første etappen var det bare André Greipel og Tom Boonen som var raskere.

Uken etter var det bare Greipel som sto i veien for Sinkeldams første proffseier i Europa, da tyskeren ble for sterk i Ronde van Zeeland. På høsten fikk han prøve seg i sin første Grand Tour, men måtte bryte vueltaen på den 14. etappen på grunn av uvær som gjorde ham nedkjølt.

Klassikerformen kom litt sent
I 2014 ble klassikersesongen en liten skuffelse, men nok en gang kom han ut fra vårperioden i storform. I 4-dagers Dunkerque ble det en ny pallplassering, da han tok andreplassen på den første etappen. I spurtrittet Tour de Picardie ble det to andreplasser og én tredjeplass på etappene, og andreplass sammenlagt. Uken etter kom karrierens første proffseier på europeisk grunn, da han spurtet ned Theo Bos og Greg Henderson på den andre etappen i World Port Classic. Han ble nummer to sammenlagt.

Andreplass ble det også i Ronde van Zeeland. Innsatsen var ikke nok til å bli tatt ut i Team Giants sterke Tour de France-mannskap, så fokus ble heller rettet mot Polen rundt, hvor han tok fjerdeplass på den andre etappen. Etter det ble det en etterlengtet revansje i Vuelta a España. Han fullførte uten de store individuelle resultatene, men hjalp John Degenkolb frem til noen seirer.

Sjetteplass i GP Impanis – Van Petegem og to topp fem resultater i Tour de l’Eurométropole rundet av en god sesong.

Hvordan ønsker dere å bruke ham, Giant?
Når vi nå ser frem mot 2015 spår vi at Sinkeldam klarer å ta det siste steget opp et nivå. At han klarer å toppe formen perfekt inn mot klassikerne, og da spesielt Pairs-Roubaix. Det er målet hans, i tillegg til å bli en del av Giants opptrekkslag.

MER Å RINGE HJEM OM? I 2015 får Ramon Sinkeldam forhåpentligvis mange toppresultater å meddele kona og sønnen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

MER Å RINGE HJEM OM? I 2015 får Ramon Sinkeldam forhåpentligvis mange toppresultater å meddele kona og sønnen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

For noe overraskende er det ikke veldig ofte at Sinkeldam og Kittel har kjørt sammen. Nederlenderen må vel være den mest lovende opptrekkeren som ikke brukes aktivt til å støtte opp under lagets største spurtstjerne. Til Giants forsvar så har de en hel hær med ryttere som er usedvanlig gode til å gi Kittel og Degenkolb opptrekkshjelp.

Til tross for dette skrev Sinkeldam i år under en forlengelse av kontrakten. Det viser at Giant ser potensiale i rytteren, selv om de har veldig mange like typer i laget. De ser nok potensialet i klassikerne, men også i massespurtene.

For selv om det er i litt mindre ritt Sinkeldam har spurtet inn til topplasseringer, så er han også en «ung» og relativt uerfaren massespurter. Han virker til å lære fort,og blir stadig mer stabil. Spørsmålet er om Giant ønsker at han skal vinne så mye som mulig på det nest øverste nivået, eller om de ønsker å drille han inn i Marcel Kittels spurttog.

Uansett bør 2015 bli et spennende Sinkeldam-år. Nederlenderen har mange strenger å spille på. Han har sakte, men sikkert bygget opp styrke og avdekket sine sterke og svake sider. Nå er tiden inne for å ta steget opp i verdenstoppen.

Jonas