Prøv Procycling Pluss idag

VILL JUBEL: Florian Sénéchal jubler for lagkameratens VM-gull i juniorklassen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

«Kun gamlegutta kan slå ham»

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 24.12.14 13:59

Del på    

BLOGG: I 2015 kan han befeste posisjonen som kronprinsen av klassikerne.

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler. La oss starte!

Her finner du en oversikt over de tidligere års lister:

2010
2011

2012
2013
2014

10. plass – Florian Sénéchal
Når vi starter en slik liste er det klart vi trenger en franskmann til å sette tonen. Et fransk brosteinstalent, med en fin avslutning, som er seig å bli kvitt i bakkene.

Allerede som niåring begynte Florian Sénéchal å sykle. Etter hvert som han ble eldre ble han bare mer og mer seriøs, og bedre og bedre. Som junior var han strålende med seier i Paris-Roubaix som høydepunktet. Det resultatet ble fulgt opp med en fjerdeplass i København-VM. Der var han raskest bak trioen som kom alene til mål.

Prestasjonene i juniorklassen sikret han en stagiairekontrakt med Omega Pharma – Quick Step året etter. Da hadde han allerede vunnet et par mindre belgiske ritt, samt avsluttet sitt første Paris-Roubaix i U23-klassen på en fin niendeplass. Under tiden med det belgiske storlaget kjørte han sterkt i Post Danmark rundt, World Ports Classic, Paris-Tours og andre endagsritt.

Profflagene viste interesse
Den unge franskmannen hadde blitt en ettertraktet rytter, både Cofidis og Ag2r viste interesse. Men Omega Pharma-sjef Patrick Lefevere så helst at Sénéchal tok ett år til som amatør, og da rekruttlaget Etixx-IhNed ble stablet på beina, valgte franskmannen å forbli på tredje øverste nivå.

Det skulle bli et år med opp- og nedturer. Vintertreningen ble kraftig amputert av en liten skiveprolaps som måtte opereres. Likevel ble det en pangstart på rittsesongen. Andreplass på en etappe i Boucle de l’Artois, sjetteplass i Tour de Finistére og topp ti-plasseringer i Tour de Bretagne, Paris-Arras Tour og Thüringen-Rundfahrt U23.

TRIVES PÅ BROSTEIN: Franskmannen trives aller best når det rister godt i sykkelen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

TRIVES PÅ BROSTEIN: Franskmannen trives aller best når det rister godt i sykkelen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Første halvdel av sesongen var med andre ord god. Han nøt stor respekt i det som var et av verdens beste rekrutteringslag, leverte jevnlig toppresultater, og fløt på en medgangsbølge. Så kom motgangen. Brått døde hans trener, den tidligere proffsyklisten Hervé Boussard.

Til tross for sjokket klarte Sénéchal å holde fokuset på syklingen. Gjennom sommeren vant han sitt første UCI-ritt som senior, da han gikk til topps i det polske endagsrittet Memorial Henryka Lasaka. Han fulgte opp med tre topp ti-plasseringer i Tour des Fjords, før han på høsten ble enda bedre.

Etappeseier og sammenlagttriumf i Okolo Jiznich Cech og fjerdeplass i U23-utgaven av Paris-Tours overbeviste Sénéchal om at tiden var moden for å ta steget opp i proffenes rekker. Lefevere var ikke like overbevist, og slik endte et av Omega Pharma – Quick Step-systemets største talenter opp med å signere for Cofidis.

Hang med i semiklassikerne
I det franske laget har han hatt et overraskende bra år. Jeg sier overraskende bra, fordi han ikke har vært en rytter som har sanket topplasseringer. Likevel har han markert seg rett bak de beste, i de tøffeste rittene. Han mangler det siste lille, men har et fysisk utgangspunkt få U23-ryttere kan matche.

Topp 20-plasseringer i Omloop Het Niuewsblad, Driedaagse van West-Vlaanderen, Dwars door Vlaanderen og E3 Prijs Vlaanderen. Kun i Driedaagse van West-Vlanderen endte Sénéchal opp med å bli slått av en yngre konkurrent. Resten av de som slo han var mange år eldre.

I tillegg til gode resultater kjørte franskmannen også offensivt. Han var ikke redd for å ta sjansen, viste lite respekt for de mer meritterte konkurrentene, og virker til å ha en utrolig selvtillit så lenge underlaget han triller over er brostein.

Etter klassikersesongen imponerte han så i 4-dagers Dunkerque, hvor han tok en fjerdeplass på en av de mest kuperte og forblåste etappene. Niendeplassen på en etappe i Tour de Picardie og andreplassen på prologen i Boucles de la Mayenne ble sesongens siste topplasseringer.

FREMTIDSHÅP: Cofidis har en fremtidens mann i franske Florian Sénéchal. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

FREMTIDSHÅP: Cofidis har en fremtidens mann i franske Florian Sénéchal. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Foran de jevngamle
Det er en sesong som oppsummerer Florian Sénéchal som syklist veldig godt. Han mangler litt på å være en vinnertype, men han er bunnsolid. Han er et av de absolutt største brosteinstalentene som finnes, samtidig som han på sitt beste er utrolig seig også i de korte bakkene.

Det den 1.79m høye og 76 kilo tunge rytteren kanskje manglet litt i år var spurtstyrken. Den så vi flere glimt av i tidligere år, og økes fokuset der kan det bidra til enda bedre plasseringer. Vi sier ikke at han noen gang skal bli en massespurter, men han har en punch som kan og bør omsettes i en spurt som gjør at han ikke trenger å komme alene til mål for å vinne.

Drømmerittet hans er Paris-Roubaix, og innsatsen i junior- og U23-klassen viser at han bør ha en fremtid her. I tillegg er Flandern rundt et naturlig ritt å se for seg fremtidig suksess for Cofidis-rytteren.

Samtidig må vi beholde litt bakkekontakt. Mannen er 21 år gammel. Hans spesialitet er ritt hvor det som oftest er ryttere i 30-årene som går til topps. Selv om han er et eksepsjonelt talent trenger han litt tid. Han trenger tid til å hevde seg i semiklassikerne, før han kan rette alt fokus på monumentene.

I 2015 håper og tror vi han skal ta en pallplass i en av semiklassikerne hvor han kom topp 20 i år. Samtidig bør han få to-tre seirer i litt mindre ritt. For egne sjanser vil han få, selv om hans egenskaper mest trolig vil bli verdsatt av lagets storsignering, Nacer Bouhanni.

Med tanke på at Patrick Lefevere egentlig ville se Sénéchal på amatørnivået også i år, så kan man si at franskmannen allerede er et år foran skjema. Han har taklet proffnivået strålende. Nå er håpet at oppturen fortsetter i 2015. Da vil mange snakke om Cofidis-rytteren som den kommende kronprinsen i brosteinsritt.

Jonas