Prøv Procycling Pluss idag

SEIERSMASKIN: Nå gjenstår det å se om spurteren med ekstremferdighetene klarer å ta proffnivået. Foto: Youtube (Skjermdump)

«Den mest ekstreme spurteren vi har sett»

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 27.12.14 16:02

Del på    

BLOGG: Blir dette neste års store sensasjonsrytter?

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal, spurttalentet Phil Bauhaus og Team Giants Ramon Sinkeldam.

7. plass – Jakub Mareczko
Aldri før har vi gravd dypere for å finne en skikkelig joker på talentlista enn det vi gjør nå. Aldri har vi tatt en større sjanse, men sjelden har vi sett like ekstrem spisskompetanse som det Jakub Mareczko besitter.

La oss begynne med litt bakgrunnsinfo. Mareczko er som navnet kanskje avslører født i byen Jaroslaw i Polen, men oppvokst i Brescia, Italia. På sykkelen representerer han sistnevnte land.

I yngre årsklasser hevdet han seg bra i banesykling, noe bronsen i junior-EM på scratch i 2012 beviste. De siste to sesongene er det dog landeveien han har satset på, og Italias jungel av en amatørscene har vært hans utstillingsvindu.

Jungel fordi det finnes så ufattelig mange ritt. Det være seg noen skikkelige klassikere av noen ritt, og en del som lever opp til merkelappen amatørritt. Så hva er det Mareczko har gjort i disse rittene som gjør at han har slåss seg inn på denne listen?

Seier på seier
I 2013 stakk han av med tre seirer og var ni ganger på pallen. En bra start på seniorkarrieren, men ingenting sammenliknet med årets sesong. I år har 20-åringen gått til topps hele 13 ganger, fem ganger har han vært nest best og tre ganger har han bekledd det nederste trinnet på pallen.

Vi skal ikke begynne å ramse opp navn på rittene, de er ganske lite kjent utenfor Italia. Vi skal heller ikke hevde at alle seirene vitner om enorm kvalitet. Det vi derimot skal si er at dersom du vinner 13 sykkelritt i løpet av én sesong, så er du god. Da har du mest trolig noe spesielt ved deg.

Én av seirene kom i UCI-ritt, Circuito del Porto, i mai. Men allerede før det hadde han markert seg, da han spurtet ned det mye omtalte stortalentet Caleb Ewan i Trofeo Antonietto Rancilio. Slik motstand har han ikke møtt ofte denne sesong, hans to største duellanter har vært kompisen Nicolas Marini og albaneren Xhuliano Kamberaj.

Utover sesongen har Marezcko dog blitt bedre og bedre. De andre har hatt mindre og mindre å stille opp med, slik at den polskfødte spurtkanonen har hatt bedre og bedre tid til å tenke ut gode målfeiringer. Da han vant sitt siste ritt for sesongen gikk han først solo på slutten, i håp om å vinne på en annen måte enn han pleier, før han tok spurten etter å ha blitt hentet av feltet med 800 meter igjen.

Den nye Guardini?
Parallellene er allerede dratt til Andrea Guardini. Han vant 19 ritt i sitt siste år som amatør hjemme i Italia, før han dro ut og sjokkerte sykkelverden med å ta 11 UCI-seirer i sitt første år som proff.

Riktignok har Guardini slitt en del etter den sesongen, og faren er absolutt til stede for at det samme skjer med Mareczko allerede neste sesong. Vi skal ikke lure oss selv. Det er noe helt annet å kjøre UCI-ritt med proffene enn det er å kjøre paddeflate italienske endagsritt som amatør.

Det kan også diskuteres hvorvidt det er sunt å konkurrere som amatør i Italia. Rittilbudet er riktignok enormt, men det blir litt ensformig. Det er de samme rytterne som møter hverandre til duell hver uke, og du får ikke kjent på nivået ute i verden.

Guardini-sammenlikningen er noe av det som dro oss mot den 1.69 meter høye og 67 kilo tunge kraftpluggen, men det var mer. For oss har Marezcko blitt en Youtube-favoritt (som dere sikkert skjønner når dere ser spurtene i denne bloggen). Måten han vinner rittene på er utrolig. Han har en aerodynamisk stil som er så ekstrem at den nesten må bli ineffektiv. Han ligger så lavt over styret at selv Mark Cavendish skulle fått store problemer med å kopiere stilen.

Vi er svake for slike ryttere, men det er ikke bare den ekstreme stilen som er så tiltalene. Akselerasjonen er flott og timingen stort sett upåklagelig. Alle viktige ting å ta med seg inn i sitt første proffår. Spørsmålet er om han neste år har styrken til å ta seg inn til spurtene med pigge nok bein til å gå for full maskin.

«Prosjekt Mareczko»
Laget som har plukket opp talentet er Neri Sottoli. Et lag som har sine lik i skapet. Danilo Di Luca og Mauro Santambrogio ble begge tatt mens de kjørte for laget i 2013-sesongen, og i år har Matteo Rabottini blitt midlertidig suspendert som følge av en positiv prøve på EPO. Det er et lag som gir deg vond smak i munn. Et lag med dårlig ledelse.

Det er også laget Andrea Guardini fikk sitt gjennombrudd i. Et lag som har så stor tro på talentet at de allerede snakker om «prosjekt Mareczko», og forhandler med veteranen Alessandro Petacchi, med tanke på å få inn han som en hjelper og mentor for unggutten.

Når vi snakker om å få et gjennombrudd neste år så tenker vi mer i den retning Guardini fikk i 2011. At han blir en snakkis etter å ha vunnet flere mindre ritt. World Touren er utvilsomt et steg for stort neste år. Det er dog ikke så farlig. Det finnes ritt som er nærmest skreddersydd for ryttere som Mareczko, og verden vil nok få se hans potensial ved en del anledninger.

Om ikke annet så noter deg navnet. Og bli fan. Få ting er morsommere enn å følge slike ryttere med ekstreme ferdigheter, og åpenbare svakheter. Det kommer til å bli opp- og nedturer. Forhåpentligvis klart flest oppturer.

Jonas