Prøv Procycling Pluss idag

I GODT SELSKAP: Dylan Teuns (t.h.) ble kåret til Belgias beste ungdomsrytter i 2014. Her står han sammen med Greg Van Avermaet og Michal Kwiatkowski Foto: LUC CLAESSEN (Afp/Scanpix)

Trekløveret konkurrentene bør frykte

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 30.12.14 15:19

Del på    

BLOGG: Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet og dagens talent.

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal, spurttalentet Phil Bauhaus, Team Giants Ramon Sinkeldam, vidunderlige Jakub Mareczko, Quick Steps nye klassikerrytter Yves Lampaert og Skys colombianske håp Sebastian Henao.

4. plass – Dylan Teuns
Han er riktignok bare 22 år, og har nettopp fullført sin siste sesong i U23-klassen. Likevel er det belgiske talentet Dylan Teuns allerede nevnt i samme åndedrag som Philippe Gilbert og Greg van Avermaet.

Den klatresterke rytteren ble født i Flanderen. Likevel er det Ardennene han drømmer om når han i 2015 skal kjøre sin første fullstendige proffsesong, som lagkamerat med nevnte Gilbert og Van Avermaet, i BMC-laget.

Som junior fikk han sin største seier i juniorutgaven av Het Volk, rittet som i dag er kjent under navnet Omloop Het Nieuwsblad.

U23-karrieren ble startet i Jong Vlaanderen laget, som etter Teuns’ første år byttet navn til Bofrost – Steria. Det var først i det andre senioråret, i 2012, at Teuns begynte å vise seg frem. Fjerdeplass sammenlagt i et av de tøffeste U23-rittene, Ronde de l’Isard, var sterkt. Klatreferdighetene ble ytterligere bekreftet med femteplassen på en etappe i Tour Alsace og fjerdeplass på en etappe i Giro della Valle d’Aosta senere samme år.

IKKE HELT TIL TOPPS: VM var et av få ritt hvor Dylan Teuns ikke helt lyktes i 2014. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

IKKE HELT TIL TOPPS: VM var et av få ritt hvor Dylan Teuns ikke helt lyktes i 2014. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Opptur med BMC
Plutselig var Teuns en mann konkurrentene fryktet. Det med god grunn. Våren 2013 vant Teuns det nasjonale rittet Triptyque Ardennaise, før han tok turen opp på pallen med sin tredjeplass sammenlagt i Ronde de l’Isard. Det resultatet, kombinert med femteplassen i U23-utgaven av Liege-Bastogne-Liege, var nok til å sikre seg kontrakt med BMCs utviklingslag foran 2014-sesongen.

Der løsnet det virkelig. Etter topplasseringer på etapper i store ritt som Tour de Normandie og Circuit des Ardennes, var talentet klar for et av hans favorittritt, U23-utgaven av Liege-Bastogne-Liege. Her var han veldig nære karrierens første seier, men inne på velodromen snek Anthony Turgis seg forbi på de siste meterne.

Den lille nedturen ble raskt revansjert da belgieren vant en etappe i Tour de Bretagne og ble nummer to sammenlagt i det prestisjetunge rittet. Derfra gikk det slag i slag. Tredjeplassen på etappen Daniel Hoelgaard vant i Ronde de l’Oise og andreplassen i U23-utgaven av Omloop Het Nieuwsblad minner oss om at han er en meget sterk allrounder.

Men det er i bakkene han er aller best. Det være seg både de korte og de litt lengre fjellene. En herlig soloseier på den tredje etappen i Giro della Valle d’Aosta oste klasse, og BMC ga han både proffkontrakt fra 2015 og en lærlingperiode med de store gutta i andre halvdel av sesongen.

Beste ungdomsrytter i debuten
Debuten kom i Tour of Utah, hvor han ble nummer 18 etter å ha kjørt mye som hjelperytter. En etappeseier i Tour de l’Avenir ventet før han for alvor skulle vise at han hører hjemme i det store selskap, da han kjørte hjem plassifrene 3, 4 og 7 underveis i Tour of Britain.

Det gjorde han til en av storfavorittene i U23-VM. Teuns gikk med i den farlige gruppen som kom løs halvveis ut i rittet og brukte en del krefter på det. Da Australia kjørte dem inn manglet han litt på å følge suverene Sven Erik Bystrøm.

Til tross for et litt skuffende mesterskap ble sesongen avsluttet sterkt, med andreplass i U23-rittet til Il Lombardia.

Med disse resultatene er det lett å forstå sammenlikningen med Gilbert og Van Avermaet. Spesielt kjøringen i Tour of Britain viser at Teuns har proffnivået inne allerede. Så er spørsmålet om BMC er det rette laget for en lovende unggutt?

Erstatter store stjerner
Laget har hatt et rykte på seg for å spille på sine mest meriterte ryttere, uavhengig av hvem som faktisk viser den beste formen. Unge talenter har i liten grad fått prøve seg. Men dette er i ferd med å snu. Vi har sett en tydelig strategisk endring i det amerikanske laget. Gammelt og «over the top» blir byttet ut med ungt og spennende.

Det viser seg spesielt foran kommende sesong, da stjerner som Cadel Evans, Samuel Sanchez og Thor Hushovd forsvinner ut av laget, uten at de mest profilerte rytterne hentes inn som erstattere. Istedenfor er ryttere som Dylan Teuns og regjerende europamester i U23-klassen, Stefan Küng, hentet.

Det er som sagt Ardenner-klassikerne som ligger Teuns hjerte nærmest, og mest trolig får han en første smakebit allerede i 2015, da som ren hjelper for lagets kapteiner. Men i de mindre kuperte endagsrittene som f. eks. Strade Bianchi og Brabantse Pijl er han muligens sterk nok til å spille en større rolle i finalen.

HEDRET: Teuns' innsats er blitt lagt merke til i Belgia. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

HEDRET: Teuns’ innsats er blitt lagt merke til i Belgia. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Suksess i Norge?
Dessuten går Teuns såpass bra i bakkene at ukelange etapperitt bør passe han godt. Da tenker vi på alt fra klatreritt som Romandiet rundt til småkuperte ritt som Belgia rundt og Eneco Tour. Kanskje får vi også se han i Norge i løpet av året, Arctic Race bør passe han bra, og med Hushovd som ambasadør stiller nok BMC sterkt. Det er denne allsidigheten som taler i Teuns’ favør. Han kan lykkes i så mange ritt at presset blir mindre. Det er ingen ritt han på død og liv må prestere topp i, han har så mange muligheter.

Samtidig så er det vanskelig å riste av seg forventningene fra den belgiske sykkelfansen. På bakgrunn av årets flotte sesong ble han hedret som årets unge rytter i den prestisjetunge kåringen av årets Flandrien, gjort av den store belgiske avisen Het Nieuwsblad. Der sto han på scenen ved siden av vinneren i seniorklassen, Greg Van Avermaet og regjerende verdensmester Michal Kwiatkowski (årets beste utenlandske rytter).

Tour of Oman blir nordmenns første mulighet til å se hva Teuns er god for. Et ritt som bør passe han bra. Kanskje kan han allerede der markere seg. Hvis ikke finnes det flust av muligheter gjennom sesong. En seier eller to bør det bli, og se ikke bort ifra at trekløveret Gilbert, Van Avermaet og Teuns blir en snakkis i mange år fremover.

Jonas