Prøv Procycling Pluss idag

STERK SPURTER: Phil Bauhaus kan bli den neste storspurteren fra Tyskland. Her vinner han i Portugal rundt. Foto: Scanpix/Epa (NUNO VEIGA)

Tysklands neste storspurter

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 25.12.14 13:18

Del på    

BLOGG: Kan han ta opp kampen med Kittel og Greipel allerede neste år?

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal.

Her finner du en oversikt over de tidligere års lister:

2010
2011

2012
2013
2014

9. plass – Phil Bauhaus
Andremann ut på årets liste er tyske Phil Bauhaus. Den tyske 20-åringen kan ta opp kampen med superspurterne og landsmennene André Greipel og Marcel Kittel. Årets sesong blir hans første på nest øverste nivå. Det kan bli en morsom affære.

Gutten fra Bocholt har vært syklist nesten hele livet, og nesten like lenge har han generert seier på seier. Som 12-åring endte han sesongen med hele 14 seirer. Så bra har det så klart ikke godt hele veien, men den raske avslutningen har sørget for at seirene har kommet jevnt og trutt hele livet.

Som førsteårs junior ble det tre seirer og 20 plasseringer mellom nummer to og 15 i ritt hjemme i Tyskland. De gangene han fikk forsøke seg i utlandet gikk det tyngre. Som andreårs junior ble det fire seirer på hjemmebane, og denne gangen viste han seg også frem i UCI-ritt.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

TYSKLAND NESTE STORE? Phil Bauhaus er talentfull nok til å ta opp kampen mot André Greipel og Marcel Kittel om et par år. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tok steget strålende
Det ble fjerde- og sjetteplass på etapper i Nations Cup, før han i 2.1-rittet Niedersachsen-Rundfahrt klokket inn plasseringene 7, 2 og 6 på fellesstartetappene. I det europeiske mesterskapet i Nederland ble han nummer 12, plasseringen bedre enn han fikk i VM senere på høsten. Det er absolutt godkjent, men lite tydet på at man hadde å gjøre med en fremtidig superstjerne.

Steget fra junior til senior tok han imidlertid godt, selv om resultatene ikke kom på løpende bånd i 2013 heller. På starten av sesongen slet han med skader, noe som sørget for flere DNF enn resultater. Først i Tour de Berlin i mai begynte det å løsne for Stölting-rytteren. Tredje- og andreplass i hjemmerittet viste at han fortsatt kunne. I 1.1-rittet Dutch Food Valley ble han nummer elleve, noe som absolutt er godkjent i konkurransen mot flere av sportens bedre syklister. På høsten knekte han UCI-koden da han vant førsteetappen i Tour of Bulgaria. Ikke verdens største ritt, men slikt gir selvtillit. Sjetteplassen i Kernen Omloop Echt-Susteren ble en fin boost før vintertreningen.

Og den vintertreningen må ha vært strålende. I 2014 tok han nemlig store steg. Fem UCI-seirer og ytterligere fire seirer ellers, vitner om en meget god sesong. Seirene kom i Skive-Løbet, Portugal rundt (2), Baltic Chain Tour og Kernen Omloop Echt-Susteren. Det var dog ikke bare seirene som var imponerende i år. I det tyske mesterskapet satt han med helt til finalen. I spurten var han sjanseløs på stjernene André Greipel og John Degenkolb, men tredjeplass i det nasjonale mesterskapet som 19-åring, er intet annet enn imponerende. En strålende sesong ble belønnet med plass på Tysklands nest beste sykkellag i 2015, nemlig Team Bora-Argon 18.

Foto: Scanpix/Epa (NUNO VEIGA)

SEIERSMASKIN: Vi spår at Bauhaus kommer til å få mange kyss på kinnene i årene som kommer. Foto: Scanpix/Epa (NUNO VEIGA)

Sammenliknes med Cavendish
Der kommer han til å få en myk overgang til det øverste nivået, i trygge, tyske omgivelser. I tillegg kan han legge hovedansvaret for å oppnå resultater over på andre. Det betyr tvilsomt at man ikke kommer til å se mye av tyskeren neste sesong. For når han ikke må hjelpe lagets hovedspurter Sam Bennett, kan Bauhaus gi noen og enhver problemer.

At han kan kjempe mot Kittel, Greipel og de andre superspurterne er nok for mye å håpe på. Han fyller tross alt 21 år i juli. Men at han skal kunne tukte de nest beste spurterne neste år, tror vi virkelig at han klarer. Han kommer nok til å være litt ujevn i prestasjonene, men han burde kunne raske med seg et par fine seirer. En vellykket sesong vil innebære rundt fem seirer, gjerne på et litt høyere nivå enn i år. Kanskje kan han også kjempe om seieren i U23-VM i Richmond. Løypen burde passe spurteren, som også går greit i bakker, relativt godt.

Denne sesongen viste den 181 centimeter lange tyskeren at han behersker brostein, men det er utelukkende som spurter han har tenkt til å satse fremover. Ingen dum idé skal vi tro Stölting-manager Jochen Hahn, som har jobbet med unggutten de siste årene. Han har nemlig sammenliknet 20-åringen med selveste Mark Cavendish. Spesielt hans evne til å posisjonere seg i spurtene har blitt rost. Om Bauhaus blir like god som det mange kaller tidenes beste spurter, gjenstår å se, men vi har klokkertro på at Bauhaus kommer til å gjøre sitt navn kjent allerede neste sesong.

Anders