Prøv Procycling Pluss idag

ENSOM SVALE: Årets Kuurne-Brussel-Kuurne ble en stor opptur for Yves Lampaert. Neste år skal han kjempe sammen med Omega Pharma-Quick Step-rytterne istedenfor mot dem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Quick Steps nye joker

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 28.12.14 16:31

Del på    

BLOGG: Fra svart belte i judo til verdens beste sykkellag.

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal, spurttalentet Phil Bauhaus, Team Giants Ramon Sinkeldam og vidunderlige Jakub Mareczko.

6. plass – Yves Lampaert
23 år gamle Yves Lampaert er mannen som etter hvert kan tukte det nåværende hierarkiet i Etixx-Quick Step. Belgieren med en forkjærlighet for brosteinsklassikerne blir et sterkt tillegg til den allerede vanvittige klassikerstammen i storlaget.

Belgieren har imponert stort de siste årene, men var aldri noen barnestjerne. Faktisk begynte han ikke å sykle aktivt før han ble 18 år. Før den tid hadde han hovedsakelig drevet med kampsport, men da han fikk svart belte i judo, ønsket han å prøve noe nytt.

Å si at han ble bitt av sykkelbasillen, ville vært en overdrivelse. Sakte, men sikkert vokste imidlertid interessen. Mye av takken skal fetter Stijn Neirynck, som selv var en lovende syklist, ha.

Den sene starten betydde naturlig nok at det ikke ble de største resultatene i junioralderen, men noen topplasseringer ble det likevel. Det var tydelig at bondegutten fra Izegem hadde et talent få forunt.

Startet sent
I 2011 ble han nummer to i U23-mesterskapet i Vest-Flandern, men hadde fortsatt til gode å gjøre det noe særlig bedre topp 20 i UCI-ritt. 30. plassen i U23-utgaven av Paris-Roubaix bare to år etter at han hadde begynt å sykle, må dog ikke undervurderes.

Men det var først i 2012 Lampaert virkelig begynte å yppe seg skikkelig i toppen med sine jevngamle syklister. Først viste han styrke med 12. plass sammenlagt i Triptyque des Monts et Châteaux. Andreplassen i Paris-Roubaix, bare bak Bob Jungels, viste at Belgia var i ferd med å fostre enda et fantastisk sykkeltalent. Da han også vant U23-tempoen i det belgiske mesterskapet, hadde han vist frem sine to store forser. Brostein- og tempotalentet ble hentet av Topsport Vlaanderen før 2013. Da hadde han også syklet inn til 16. plass på U23-tempoen i VM og blitt nummer syv i U23-utgaven av Paris-Tours.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GREI PÅ TEMPO: Yves Lampaert har hele karrieren vært en habil temporytter. Det kan vise seg nyttig i ritt som Driedaagse De PanneFoto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Før han signerte med Topsport var Lampaert på treningsleir med Quick Steps utviklingslag. Til tross for at han bare hadde syklet i tre-fire år og nettopp fullført sin bachelor i landbruk, var han svært ettertraktet. Avtalen mellom Topsport og Lampaert skulle vise seg å bli vellykket for begge parter, nå som unggutten for alvor begynte å satse på sykkel.

Strålte i Kuurne
Det tok dog ikke av i starten, men 12. plass sammenlagt i Driedaagse De Panne er sterkt for en mann som nettopp har blitt proff. Ellers ble det med et par plasseringer rundt nummer ti i løpet av våren. Så kom den første store oppturen. GP van de stad Geel vil for alltid ha en plass i Lampaerts hjerte. Det var nemlig her han tok sin første proffseier, da han spurtslo bruddkameratene på slutten.

Det ga selvtillit før U23-EM, der han ble nummer 13 på både tempo og fellesstart. Deretter ble det 10. plass i Tour des Fjords, 9. plass i Druivenkoers – Overijse, 5. plass i Châteauroux Classic de l’Indre Trophée Fenioux, 12. plass i temporittet Chrono Champenois og 14. plass på tempoen i U23-VM. En meget god sesong som førsteårsproff, ble fulgt opp av en enda mer imponerende sesong i år.

Spesielt ett ritt skiller seg ut. 2. mars 2014 gjør Lampaert noe aldeles strålende. I Kuurne-Brussel-Kuurne kupper Omega Pharma-Quick Step og Belkin showet. I en ledergruppe på 10 ryttere, sitter de meg henholdsvis fem og tre ryttere. De to eneste som klarer å følge med, er Paris-Roubaix-vinner Johan Vansummeren og 22 år gamle Yves Lampaert. Men det holder ikke med det. Topsport-rytteren bidrar i gruppen og sørger for at feltet aldri klarer å hente dem igjen. I spurten blir han nummer fire, etter en strålende dag på arbeid.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I SITT RETTE ELEMENT: Bondegutten Lampaert trives godt på de brosteinsbelagte slettene som brukes under Paris-Roubaix. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Lekte sammen sine nye kamerater
I Albert Achterhes Pet Ronde van Drenthe ble han nummer fem, og 11. plass sammenlagt i Driedaagse De Panne ga forhåpninger om noe bra også i Paris-Roubaix. Han debut i rittet endte dog på en anonym 108. plass. Et par ritt uten nevneverdig suksess ble så fulgt opp med 6. plass i Ronde Van Zeeland Seaports, 9. plass i Halle-Ingooigem og 5. plass i det nasjonale mesterskapet. En andreplass på en etappe i Tour de Wallonie viste god form før Eneco Tour. Der var han relativt beskjeden inntil den siste etappen.

Sammen med sine fremtidige lagkamerater Guillaume van Keirsbulck, Julien Vermote og Matteo Trentin styrte han bruddet som gikk inn. Etappen endte i tredjeplass, etter at førstnevnte klarte å snike seg av gårde. Karrierens andre proffseier kom en snau uke senere, da han solo seiret i Arnhem Veenendaal Classic. 12. plassen i GP de Wallonie ble det siste gode resultatet i sesongen, som viste at Lampaert hører til på øverste nivå.

Og når han først tar steget opp, blir han en del av verdens beste brosteinslag. Laget med så mange potensielle vinnere av Paris-Roubaix, at det nesten er umulig å forstå at det er sant. Tom Boonen, Niki Terpstra og Zdenek Stybar, for å nevne de største. Her er altså Lampaert tiltenkt en rolle. Ikke som en av de kapteinene, men som en diamant de kan polere til den neste store belgiske brosteinskongen.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERK: Yves Lampaert var strålende på den siste etappen i Eneco Tour, men måtte se seg slått av to fremtidige lagkamerater. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tøff konkurranse
Neste år kommer nok Lampaert til å være i skyggen av de Quick Steps stjerner. Å tro at han skal få sin egen mulighet i Paris-Roubaix og Flandern rundt, ville vært som å tro på julenissen. Men han kommer til å lære av de beste og dra med seg kunnskapen og erfaringen videre i karrieren. I de litt mindre brosteinsrittene, som Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke og Dwars Door Vlaanderen, er ikke hierarkiet så strengt. Her kan menn som Lampaert få sjansen. Og så sterk som Lampaert er, tror vi han griper dem med begge hender.

I tillegg til å være en offensiv klassikerrytter, besitter også Lampaert en giftig avslutning. Det er nok få som ønsker å ha med seg 23-åringen inn på oppløpet i en mindre gruppe. Med gode tempoferdigheter, burde det også være gode muligheter i etapperitt som Eneco Tour og Driedaagse De Panne.

Lampaert kommer tvilsomt til å skinne i de aller største rittene neste år. For det er han nemlig omringet av for mange stjerner. Men i år vant 18 av Omega Pharma-Quick Steps ryttere sykkelritt. Det viser at det også er rom for de nest beste. Der befinner Yves Lampaert seg. Neste år tror vi han kommer til å vise at han kan bli Belgias neste klassikeryndling.

Anders