Prøv Procycling Pluss idag

STORTALENT: Sebastian Henao er et av verdens største klatretalenter. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Skys colombianske juvel

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 29.12.14 17:35

Del på    

BLOGG: Kan bli Colombias neste superklatrer.

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal, spurttalentet Phil Bauhaus, Team Giants Ramon Sinkeldam, vidunderlige Jakub Mareczko og Quick Steps nye klassikerrytter Yves Lampaert.

5. plass – Sebastian Henao
Colombia har blitt en av verdens beste sykkelnasjoner igjen. De siste årene har det kommet mange talentfulle klatrere fra landet i Sør-Amerika. Sebastian Henao kan fort vise seg å bli den neste escarabajo.

Da Henao gikk til Sky før årets sesong, var han bare 20 år og uprøvd på det øverste nivået. Et naturlig spørsmål stilte seg nok for mange. Var denne mannen bare hentet for å holde fetter Sergio Henao fornøyd? Svaret var definitivt nei.

Henao hadde allerede vist at talentet fetteren hadde, ikke var unikt for familien Henao. For Sebastian har nemlig sykkel alltid vært veien å gå. Hele familien var opptatt av sykkelen, og spesielt faren ble en inspirasjon for Sebastian.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ÅLREIT PÅ TEMPO: Sebastian Henao er ingen tempospesialist, men har bra trøkk i beina for å være 1.71 meter lang og veie 57 kilo. Foto: RS (©TDWSport.com)

Klatret strålende i Colombia
I 2011 ble han nummer to sammenlagt i juniorrittet Vuelta del Porvenir de Colombia og vant en etappe. I 2012 ble han medlem Gobernacion de Antioquia-Indeportes Antioquia, etter å ha startet karrieren i Orgullo Paisa Cycling Club. Den samme klubben så starten for Rigoberto Uran og Sergio Henaos karriere.

I det nye laget tok han nok et steg. Tredjeplass i U23-utgaven av Vuelta a Colombia, som 18-åring, er intet annet en særdeles imponerende. Han ble også nummer fire og tre sammenlagt i to andre ritt den sesongen, i konkurranse med gamle klatrekonger som Felix Cardenas og Ivan Parra.

I 2013 tok han steget opp til Colombias beste sykkellag, Colombia-Coldesportes. Et naturlig steg for et colombiansk sykkeltalent, som fortsatte sin flotte utvikling der.

Han seiret sammenlagt i Clásica de Funza, før den beste prestasjonen for året. I en alder av 19 imponerte han alle med strålende klatring i Vuelta a Colombia. 15. plass sammenlagt i et av verdens tøffeste sykkelritt var nok den siste bekreftelsen Team Sky trengte. Dette var absolutt en mann å hente for fremtiden. I tillegg imponerte han i italienske ritt på høsten, blant annet da han ble nummer 18 i U23-VM i Firenze.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

KAN BLI EN AV DE STORE: Om noen år er det nok ikke mange som kan hamle opp med Henao i bakkene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Imponerte stort i giroen
Hans første proffår startet beskjedent. Han fikk prøve seg i mange forskjellige typer ritt, alt fra klatreritt til Nokere Koerse og Strade Bianche. Det var nok et klokt valg av Sky, da colombianere ofte har en tendens til å ha hatt et ensformig fokus før de kommer til Europa.

17. plass i Settimana Coppi e Bartali og 39. plass i Baskerland rundt høres kanskje ikke strålende ut, men det er få 20-åringer som kan vise til liknende prestasjoner. I det førstnevnte rittet var han også hjelper for Peter Kennaugh og Dario Cataldo, som ble nummer en og to sammenlagt. Så var han klar for årets høydepunkt, Giro d’Italia.

Det begynte stille og rolig, men etter at Richie Porte måtte kaste inn håndkleet før rittet startet, visste Henao at han kunne få sine sjanser. Planen var i utgangspunktet at Henao bare skulle sykle én eller to uker, men 20-åringen følte seg så pigg at han fikk fortsette hele veien. Da skulle han vise sitt enorme potensial.

Åttendeplassen på den snødekte etappen over Stelvio til Val Martello var lite annet enn fantastisk. Sky-rytteren klatret nesten hele fjellet sammen med ryttere som Rafal Majka, Fabio Aru og Rigoberto Uran.

Tre dager senere skulle han vise at det absolutt ikke bare var et blaff. På den knallharde bakketempoen slo han nemlig til med en ny åttendeplass, bare 20 sekunder bak Majka.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

KLATRET MED DE BESTE: Sebastian Henao overbeviste stort da han klatret sammen med Rigoberto Uran på en av de tøffeste etappene i årets Giro d’Italia. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Hva venter?
Etter giroen ble det mer stille fra det colombianske stortalentet. Han dro hjem til Colombia, men hjalp Peter Kennaugh til sammenlagtseier i Østerrike rundt og fungerte i samme rolle under Polen rundt. Han ble også tatt ut til det colombianske VM-laget, men resultatmessig leverte han beskjedent på høsten.

Neste år blir Henaos andre proffår, men han er fortsatt bare 21 år (fyller 22 i august). Hans uttalte mål er å vinne ungdomstrøyen i Giro d’Italia, til tross for at han flere år igjen før han blir for gammel til å vinne konkurransen. Det sier sitt om ambisjonsnivået. Han burde også kunne kjempe om en etappeseier, om ikke en mann som Richie Porte blander seg inn i tetkampen.

Vi tror også han tar sin første proffseier. Med de fantastiske klatreferdighetene han besitter, burde ikke det være for mye å håpe på. For det er ingen på Henaos alder som klatrer bedre. Her har Sky en juvel de må ta vare på, og gi sjansene han fortjener.

De siste årene har Nairo Quintana og Rigoberto Uran blitt de fremste klatrerne fra Colombia, men snart får de konkurranse fra denne mannen. Det er nemlig vanskelig å finne en grunn til at Henao ikke skal bli en syklist i øverste verdensklasse. Han virker til å ha alt. Et stort talent, en kjærlighet for sykkelen og ålreite tempoegenskaper. En fremtidig Tour de France-vinner?

Anders