Prøv Procycling Pluss idag

FØLGER HAN I FABIO ARUS FOTSPOR? Davide Formolos debutsesong var så lovende at det er lov å ha høye forhåpninger til italieneren neste år. Foto: Tim de Waele

Vidunderbarnet som hylles av mesteren

Jonas Lindstrøm
Tips meg

Publisert 1.01.15 12:19

Del på    

BLOGG: Dette er talentet Ivan Basso spår at blir hans arvtager.

Velkommen til årets talentliste. Listen over ryttere vi spår at vil få sitt gjennombrudd neste sesong, har etter hvert blitt en tradisjon, som nå går inn i sitt sjette år. Vi har hatt våre fulltreffere og våre katastrofevalg. Men bloggen handler like mye om å gi dere en sjanse til å bli kjent med noen av verdens største talenter, som at vi på død og liv skal fremstå som kloke mennesker.

Før vi starter listen må vi presisere at vi aldri har hatt, hverken i år eller tidligere år, noen nordmenn på listen. Dette fordi det sjelden blir en bedre liste av å la hjertet avlaste hjernen. Ryttere som har vært på listen tidligere er heller ikke aktuelle for årets liste. Ellers er det ingen regler.

Vi har allerede presentert den solide franskmannen Florian Sénéchal, spurttalentet Phil Bauhaus, Team Giants Ramon Sinkeldam, vidunderlige Jakub Mareczko, Quick Steps nye klassikerrytter Yves Lampaert, Skys colombianske håp Sebastian Henao, BMC-talentet Dylan Teuns og den sterke sveitseren Silvan Dillier.

2. plass – Davide Formolo
Opp gjennom oppveksten har han hatt Marco Pantani og Ivan Basso som sine to store forbilder. Nå spår sistnevnte at det er 22 år gamle Davide Formolo som vil overta hans posisjon som en av Italias beste klatrere.

– Skulle jeg startet mitt eget lag ville Formolo vært den første rytteren jeg signerte, uttalte den italienske veteranen. Så hva er det som gjør Formolo så spesiell? Hva gjør at både Ivan Basso og vi tror at hans endelige gjennombrudd kommer i 2015?

Formolo er en typisk klatrer. En klassisk italiensk klatrer. Allerede som femåring begynte han å sykle. Faren var amatørsyklist, og sammen med Davides onkel introduserte han unggutten for sykkelsporten. At storebror satset på terrengsykling i oppveksten var heller ingen ulempe.

Men Formolo var ingen barnestjerne. Ikke engang som junior var han noen stor stjerne. Noen fine resultater ble det riktignok på hjemmebane, men det var nok få som så det store stjernepotensialet i han på den tiden.

Det var først som U23-rytter, da han fikk prøve seg i de store fjellene, at Formolo fikk vist hva han var god for. I 2012 ble det flere pallplasseringer, med fjerdeplassen sammenlagt i Giro della Valle d’Aosta som den kanskje sterkeste prestasjonen. Seier ble det også i det nasjonale rittet Giro Ciclistico Pesche Nettarine di Romagna.

Året etter gjentok han den seieren. Seier ble det også i Trofeo Learco Guerra. I tillegg ble det mange flotte resultater i endagsritt, han ble kun slått av Davide Villella i Giro della Valle d’Aosta, og han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med sjetteplass sammenlagt i Tour de l’Avenir. Det var plassen bak Oskar Svendsen.

KUN SLÅTT AV NIBALI: Så nærme var Formolo å bli italiensk mester i 2014. Også i år bør løypa i det nasjonale mesterskapet passe talentet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

KUN SLÅTT AV NIBALI: Så nærme var Formolo å bli italiensk mester i 2014. Også i år bør løypa i det nasjonale mesterskapet passe talentet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Alltid i toppen
Den flotte kjøringene sikret han en kontrakt med Cannondale foran 2014-sesongen. Der fikk han et rittprogram uten de aller største utfordringene. Han ble holdt unna Grand Tourene, og ble matchet i form utover sesongen, noe som ga gode resultater.

Sjuendeplass i Tour of Taiwan utviklet seg til fjerdeplass sammenlagt i Tyrkia rundt (han ble nummer to på en av klatreetappene). Deretter gikk turen til Norge, hvor han ble nummer 12 i Tour des Fjords, etter å ha vist seg frem med angrep på rittets tøffeste etappe.

Etter turen til Norge skulle Formolo endelig få teste seg i sitt første World Tour-ritt. Sveits rundt er et av årets tøffeste ritt og et ritt de største stjernene bruker som siste oppkjøring til Tour de France. Her leverte han jevnt sterkt på alle klatreetappene og kjørte overraskende bra på tempoetappene. Til slutt holdt det til en overbevisende sjuendeplass sammenlagt. En sterk World Tour-debut, som ga selvtillit til resten av sesongen.

I det italienske mesterskapet var Formolo mannen som presset Tour de France-vinner Vincenzo Nibali til døra. Kun noen få metere sto mellom Formolo og den italienske mestertrøya. Andreplas ble det også i GP Industria & Artigianato Larciano. Der, som i Tyrkia rundt, var det kun gjennombruddsmannen Adam Yates som var sterkere enn Cannondale-rytteren.


Utover høsten ble det flere fine resultater, med sjetteplass i Giro dell’Emilia og sjuendeplass i Japan Cup, på tampen av sesongen. I VM fikk han være med den italienske troppen som reserve. Resultatene var nok til å imponere en ringrev som Ivan Basso.

I tillegg til de sterke resultatene har Formolo tryggheten det må ha vært å se Fabio Aru lykkes slik han gjorde i 2014. De to har konkurrert en del mot hverandre opp gjennom årene, og selv om Arus U23-karriere var et hakk bedre enn Formolos, så sto ikke Cannondale-rytterens debutår blant proffene noe tilbake for det Aru fikk til i 2013.

Ikke lenger helt italiensk
Likevel er det en del spørsmålstegn knyttet til Formolos 2015-sesong. Mest trolig vil han få prøve seg på sin første Grand Tour. Giro d’Italia står nok høyt i kurs, selv om den lange tempoetappen i rittet passer den 181 cm lange og 62 kilo lette klatreren dårlig. Hvordan vil kroppen hans takle påkjenningen et slikt etapperitt er. Vil han blomstre som aldri før eller bli utkjørt?

Det blir også hans første år utenfor de trygge rammene av et italiensk lag. Formolo blir nemlig med over på sammenslåingen av Cannondale og Garmin, og er dermed under Jonathan Vaughters vinger. Selv om det italienske fortsatt står sterkt i laget, blir det langt mer internasjonalt enn det Cannondale har vært i år. All den begrensede engelskkunnskapen han har opparbeidet seg i år, får han bruk for.

Skulle alt klaffe, og Formolo takler utfordringene som kommer, er potensialet stort. Han slår oss som den perfekte klatrer. En mann som kan gjøre det helt store i fjellene, samtidig som han presterer jevnt. Det er sjeldent han faller gjennom. Det eneste minuset er tempoene. Her er han klar over at han må forbedre seg om drømmen om å bli den nye Basso skal realiseres.

FOKUSOMRÅDE: Den unge italieneren vet at han må heve tempoprestasjonene skal han bli en fremtidig Grand Tour-vinner. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

FOKUSOMRÅDE: Den unge italieneren vet at han må heve tempoprestasjonene skal han bli en fremtidig Grand Tour-vinner. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Neste år girosensasjon?
Men det er ikke bare etapperittene han har en fremtid i. 2014 viste oss at han er en ytterst habil endagsrytter i kuperte ritt. Han vil være en av favorittene i det italienske mesterskapet, og bør kunne gå til topps i et par ritt.

Men 2015 handler ikke bare om å omsette pallprestasjoner til seirer i de nest største rittene. Formolo har et så stort potensial og et maksnivå som gjør at man kan drømme om suksess også i World Touren. Bli ikke sjokkert om han er Giro d’Italias store komet neste år, eller om han klatrer med de beste i ritt som Tirreno-Adriatico og Romandiet rundt.

Italiensk sykkelsport har fått et kjempeløft i etapperittene med Nibalis seier i Tour de France og Fabio Arus store gjennombrudd. Nå kan mann nummer tre ta steget opp i verdenstoppen. Opp på nivået Marco Pantani og Ivan Basso var på. Forhåpentligvis gjør han det på en bedre måte, og gir Italia noe de har grunn til å være stolt av.

Jonas