FLASKETRØBBEL: Flaska er fin nok den, men hvor skal den kastes? I WorldTour-rittene er det kamp om disse, men når norske mosjonister sykler for eksempel Trondheim-Oslo, dreier det seg om ren forsøpling. Det ønsker Green Cycling og procycling.no-blogger Jonas Orset å gjøre noe med. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

«Jeg forsøpler aldri, bare på sykkelritt»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.04.18 11:07

Del på    

procycling.no-blogger vil ha nulltoleranse mot forsøpling fra sykkelsetet.

Navn: Jonas Orset
Født: 29.09, 1990
Lag: Team Dare-Gaviota
Ryttertype: Allrounder/roleur
Twitter: @JonasOrset
Hjemmeside: www.jonasorset.com

– Hold veiene rene!

Av Jonas Orset, procycling.no-blogger

VI SÅ DET PÅ TV: Proffene fikk en flaske av følgebilen, tok en slurk og kastet flasken. Langt inn i skogen. Andre ganger ned en fjellvegg. Jo lenger, jo bedre. Hva hensikten var er ikke godt å si. Gode forbilder var de i alle fall ikke.

Heldigvis ser vi en sakte endring i proffverden. ASO har blitt strenge på forsøpling og i Tour de France finnes nå egne «Grønne soner» eller «Waste zones» der rytterne kan kaste flasker og innpakningspapir. Ryttere som kvitter seg med gel eller tomme etiketter kan vente seg en bot på 50 sveitserfrancs, om han blir sett riktignok …

For det kan være vanskelig å håndtere hva ryttere midt i feltet foretar seg for kommissærer i biler bak eller foran feltet. I Tour de France er det heldigvis eget ryddemannskap etter rittene, som tar med seg det de finner av papir og flasker, langs løypen, av det de ihuga tilskuerne ikke allerede har kriget om å ta med seg hjem som suvenir. Veiene står forhåpentligvis igjen like rene som dagen i forveien.

I Tour de France er det heldigvis eget ryddemannskap etter rittene

I Norge er det andre kår. Vi har ikke de samme folkeskarene som slåss om klissete tomflasker på våre nasjonale ritt. Ofte sykler vi også på øde landeveier der «ingen skulle tro at nokon kunne bu.» Hva tror du skjer med avfallet du kaster da?

(Innlegget fortsetter under bildet)

KAST FLASKA HIT DA! I utlandet vil fansen gjerne ha flaska når proffsyklistene suser forbi. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

DET FINNES KNAPT et norsk sykkelritt med ordentlig søppel-strategi. I invitasjonen til NorgesCup-rittene finnes det mye god informasjon – men det sies ikke et ord om søppel. Tour de France-inspirerte ungdommer tror gjerne det er ok å kaste gel-papir i sykkelritt. De så jo proffene på TV.

«Jeg forsøpler aldri, bare på sykkelritt» …

Hvorfor holdningene til forsøpling er annerledes under sykkelritt er uforståelig. Små rittarrangører har ikke kapasitet til å plukke søppel langs løypen. De har mer enn nok med å samle dugnadspersonell til å stå løypevakter og i kiosken. Dermed blir det en utfordring når energi-innpakning og flasker pælmes 20-30 meter inn i et skogkratt.

At søppel blir ute av syne betyr ikke at det er ok å hive det.

Det er mange grunner til at vi ikke skal forsøple:

1. Søppel er ikke pent, og det er respektløs å kaste fra seg i naturen og på andres eiendom. Ville du hatt flasker og halvtomme gel i din hage eller tursti?

2. Det er ikke bra for naturen og omgivelsene. Forsøplingen påvirker plantene og dyrene som lever der negativt.

3. Det blir ikke borte. Det tar rundt 500 år før en plastikkflaske brytes ned. Mye ender etterhvert i verdenshavene. Når plastikk først brytes ned, blir det ikke borte. Det går først til mikroplast som går inn i drikkevannet vårt og blir spist av fisken. Maten vår blir forurenset. Vil du spise og drikke plastikk?

I HØST STARTET Thomas Rem og jeg prosjektet Green Cycling Norway. Vi ønsker å bidra til et positivt sykkelmiljø som bygger på gode verdier. Blant våre fokusområder er forsøpling i sykkelritt. Alle som tenker seg om ønsker et godt og sunt miljø. Derfor ønsker vi ikke først og fremst å rekke pekefingeren på synderne, men å skape oppmerksomhet og sette i gang sunne tanker. Bli bevisst.

Alternativet er rett og slett nulltoleranse mot forsøpling

Arrangørene bør være tydeligere i sin søppel-strategi. En rittinvitasjon uten klare retningslinjer er uakseptabelt. «Green zones» er en god løsning. Alternativet er rett og slett nulltoleranse mot forsøpling med bot, deplassering eller diskvalifikasjon av syndere.

Norges Cykleforbund bør være i bildet med å hjelpe arrangører med å forme en god strategiplan. Det siste vi ønsker er en tilsvarende situasjon som etter Holmenkollen Skifestival. Det flyter avfallet også en måned derpå. Forferdelig.

Ryttere har et eget ansvar. Innpakningspapir og tomme gel kan legges tilbake på lomma eller under trøya. Mange, også proffer, gjør det allerede. Flasker kan kastes i langesonen og langere må bli flinkere til å ta med seg brukte flasker. Kanskje kan ryttere også ta turen til langesonen etter målgang for å se om flasken de kastet ligger der enda?

(Innlegget fortsetter under bildet)

ER DETTE GREIT? Et vanlig syn langs norske landeveier. Jonas Orset vil at også rytterne tar ansvar for å bevare naturen ren.

JEG SYNES det er et stort paradoks at mange ryttere ikke tar vare på naturen, en natur vi er avhengig av for å få de flotte opplevelsene fra sykkelsetet. Et positivt sykkelmiljø blir dessuten mer attraktivt å ta del i, både for sponsorer, kommunale instanser og mannen i gata og hans tre barn. Og det er vi alle tjent med.

Jeg oppfordrer til å bli med på eventet: «Jeg skal ikke kaste søppel under sykkelritt i 2018». Trykk «Skal», utfordre sykkelvenner og hold løftet.

La oss holde vårt vakre sykkelland sunt, rent og pent.

Les andre blogger fra Jonas Orset:

– Jeg har vært vitne til mistenkelige situasjoner

Tagget med: , , ,

Siste i Blogger

«Klatreprins, folkehelt og en avrevet tå på sprit» fra 14. august
«Podkast🎙️: «Et av de bedre rittene Kristoff har gjort i Belgia»» fra 4. mars
«Podkast🎙️: «Må være veldig på mentalt»» fra 27. februar
«Podkast🎙️: «Et infernalsk tempo på begge etappene der han markerer seg»» fra 19. februar
«Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 24» fra 22. desember
««Du får det du betaler for i Normandie»» fra 1. mai
««Selv har jeg aldri kjørt rittet, men ofte latt meg frustrere over stavefeil»» fra 10. mars
««Var kanskje ikke Olav Hjemsæter jeg hadde størst forventninger til»» fra 5. mars
««Maken til skrell har jeg ikke sett på lenge i WorldTouren»» fra 18. januar
««Jeg er stolt over å kjenne slike mennesker»» fra 4. oktober

Se alle innlegg i Blogger

Les også disse