<strong>ØNSKER Å VISE SEG FREM:</strong> Til tross for at han bare er 23 år, ønsker Sven Erik Bystrøm å vise seg frem i årets Flandern rundt. Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no)

ØNSKER Å VISE SEG FREM: Til tross for at han bare er 23 år, ønsker Sven Erik Bystrøm å vise seg frem i årets Flandern rundt. Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no)

Bystrøm ønsker nøkkelrolle i Flandern

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 3.04.15 17:57

Del på    

– Jeg håper å være en viktig del av Alex og Lucas vinnersjanser.

KORTRIJK (procycling.no): Flandern rundt er Sven Erik Bystrøms store debut. Den belgiske brosteinsklassikeren blir 23-årigens først monument.

Men noe nytt, flamsk sykkeleventyr blir det ikke. Han har syklet i Belgia hvert år siden han var 15 og kjenner bakkene godt. For Katjusjas fersking skal dette bli en hvilken som helt dag på jobben.

– Jeg må bare behandle det som et helt vanlig ritt. Spent er jeg jo selvfølgelig, men det er ikke jeg som bærer hele lagets ære på mine skuldre, sier Bystrøm til procycling.no — to dager før han skal forsere 264 frenetiske kilometer og bestige 19 trappebratte hellingen.

Han sitter avslappet og henslengt i godt polstret hotellstol i Kortrijk, byen hvor det koker på denne tiden av året. «De Ronde» er en nasjonal helligdom i Flandern, men i hodet til den unge debutanten putrer det lett. Med lave skuldre skal han gjøre sitt beste for Katjusjas frontmenn — Alexander Kristoff og Luca Paolini. Men som debutant nyter han moderate forventninger.

Les også: Kristoff dysser ned Flandern-sjansene

– Det var en fantastisk følelse
Sitt lovende kaliber har U23-verdensmesteren uansett bevist. Lagkameratene har begynt å kalle han «Bystrid». Hans eget navn omvandlet til et russisk fartsbegrep.

Billetten til søndagens Flandern sikret han seg med en gnistrende prestasjon i Driedaags De Panne. Angrepet hans på Leberg skapte utskillelsen som satte Kristoff opp til sammenlagtseier. Dette var også Bystrøms eget gjennombrudd.

TV-bildene viser hans lange, slanke silhuett pile oppover den bratte hellingen. Når Bystrøm reiser seg og drar på i pedalene, kombinerer han imponerende kraft med uforstyrret eleganse. Lagledelsen ga han sjansen til å vise seg frem i De Panne, og de likte det de så. Stil er ingen garanti for suksess, men det er alltid et tegn på talent.

– Det var et gjennombrudd for meg. Jeg fikk endelig vist meg frem på den europeiske sykkelkalenderen, sier Bystrøm om angrepet på første etappe som endte i den første av tre triumfer til Kristoff, og påfølgende sammenlagtseier.

– Jeg fikk klarsignal og følte meg bra. Jeg så at det var mange slitne bein. Det var en fantastisk følelse å kjøre av gårde. Jeg var litt overrasket over at jeg kunne kjøre i fra så lett. Men beina var utrolig bra, sier Bystrøm — som endte på en sterk 13.-plass sammenlagt i debuten.

Flandern-løypen har han sett, studert og analysert. Dagen etter E3 Harelbeke foretok Bystrøm en grundig rekognosering av de avgjørende partiene.

– Jeg kjørte i løypen dagen etter Harelbeke med Marco Haller. Vi kjørte de siste 100 kilometerne. Det var litt seigt med seks timers rekognosering dagen etter E3, men det var tydeligvis verdt det, med tanke på formen jeg hadde i De Panne og erfaringen jeg fikk.

Se procycling.nos favorittips her!

Den verste bakken
En viktig erfaring fikk han også i Dwars Door Vlaanderen, der han viste styrke ved å prege finalen. Grunnet ungdommelig hybris havnet han imidlertid i feil brudd på slutten. På Oude Kwaremont gikk han tom for energi. Den 2.1 kilometer lange hellingen er Flanderns verste, ifølge Bystrøm.

– Den er lang og man kommer inn med dårlig fart. I starten stiger det slakt, mens på toppen flater det ut med en falsk flate. Der er brosteinen elendig, sånn at man ikke har noen fart. Men det verste med bakken er at det går slakt oppover før den egentlig begynner. Man er allerede litt på stålet når man kommer inn i bakken, sier Bystrøm.

– Jeg er mest spent på hvordan beina er etter 200 kilometer. Jeg har ikke syklet så lange ritt før, men det er etter det punktet at jeg kan være til avgjørende støtte. Jeg håper å være en viktig del av Alex og Lucas vinnersjanser. Jeg må komme meg fint gjennom de første partiene og prøve å sitte med etter at finalen har begynt. Finalen begynner på ordentlig etter Koppenberg.

Men før den beryktede Koppenberg venter hvile og avkobling. Samtidig må han holde seg unna rastløsheten. En balansekunst. Tiden går imidlertid fort med litt FIFA på Playstation. Dessverre er romkameraten nesten umulig å slå.

– Alex er en vinnertype i det meste. Det er vanskelig å slå ham der også, smiler Bystrøm.

Denne saken er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Tagget med:

Les også disse