KAPTEIN: Stig Kristiansen har vært ganske klar på at Alexander Kristoff blir den norske kapteinen i VM. Her fra oppkjøringen til fjorårets VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bystrøm om kapteinsdebatten: – Hausset opp i media

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 14.10.16 19:02

Del på    

DOHA (procycling.no): Sven Erik Bystrøm og resten av det norske landslaget forbereder seg i disse dager til søndagens fellesstart.

Hvordan den vil utarte seg for det norske laget og resten av feltet virker fremdeles relativt usikkert to dager før rittet. For der juniorene og U23-rytterne har syklet alle sine kilometere inne i byområdet i Doha, skal herrene sykle 151 kilometer før de kommer inn på de syv avsluttende rundene i The Pearl.

– Jeg håper å være med på den første runden. Det kan bli mye vind og et hardt ritt. Men det blåser nok ikke så mye på de siste rundene. Planen er å gjøre en god jobb for Alexander (Kristoff) og beskytte ham mest mulig underveis, sier Sven Erik Bystrøm til procycling.no og NTB.

Opphausset kapteinsdebatt
Bystrøm har blitt én av de mest betrodde hjelperne til den norske kapteinen, og har også syklet på lag med Kristoff i Katusha de to siste sesongene.

Les også: All-in for Kristoff i VM

Som så ofte før har det blitt en debatt i media om kapteinsrollen i mesterskapet, etter at Edvald Boasson Hagen har funnet tilbake til storformen det siste året. Kristoff har på sin side hatt en sesong preget av mye nesten, og har ikke vunnet i WorldTouren på godt over ett år.

 – Er alle enige om den norske taktikken?

– Ja, jeg føler egentlig det, men media er veldig opptatt av å stille spørsmål om kapteinsrollen. Tingen er at vi skal få en norsk vinner. Om det er Alex eller Edvald er det samme for landslagssjefen. På forhånd er Alex det beste vi har, og den mest sannsynlige rittutviklingen er at dette ender i en spurt, mener Bystrøm.

Les også: Vil ha Alex og Edvald som sidestilte kapteiner

 – Oppfatter du det som vanskelig å få Alex og Edvald til å samarbeide for det norske laget?

– Nei, jeg føler ikke det. De stiller ganske likt. Begge to er medaljehåp. Det er bare positivt at begge er her. Målet til landslaget er å få en norsk vinner. I en samlet spurt er det beste kortet Alex. Boasson Hagen kan gå i mindre brudd og spille på at Alex kommer bak, slik at han kan jobbe lite foran der.

Les mer: Stake Laengen vil ha to kapteiner

 – Er du enig i at Edvald har en bedre sjanse i Bergen og heller bør håpe på å få en tjeneste i retur der?

– Ja, delvis. Men det er samme scenarioet der, der har Edvald hakket større sjanse enn Alex. En tjeneste i gjengeld er mulig. Det kan hende Alex gjerne gjengir det neste år. Kapteinsdiskusjonen er litt opphauset i media, mener rogalendingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bystrøm , Boasson Hagen og Nordhaug i deltagerlandsbyen Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

NYTT MESTERSKAP: Sven Erik Bystrøm deltok i OL tidligere i år, hvor han markerte seg i brudd. I Qatar blir jobben hans å passe på Kristoff. 
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Opptrekk fra Boasson Hagen det optimale
Skulle det ende opp i en spurt, som de fleste spådommene går på, vil Kristoff være blant favorittene, sammen med ryttere som André Greipel, Mark Cavendish, Peter Sagan, Arnaud Démare og Fernando Gaviria.

 – Er du enig i at den beste muligheten for en norsk medalje er om Edvald trekker opp for Alex?

– Jeg vil kanskje si det er den absolutt beste muligheten. Men sykkelritt er veldig uforutsigbart. Det finnes andre muligheter, men det er det mest optimale for oss på papiret.

 – Hvem skal trekke opp Alex om Edvald ikke er der?

– Da tror jeg Alex har best fordel av finne et hjul til en annen spurter: Cavendish, Greipel eller Démare. Vi andre får hjelpe ham så godt vi kan slik at han får en god posisjon inn mot spurten. Skal du gjøre et sisteopptrekk, så må du være en skikkelig god spurter selv. Sondre er lav og tar lite vind, påpeker Bystrøm om det norske lagets joker.

Tror på en hard fellesstart
En massespurt virker som det mest sannsynlige scenarioet i Qatar, men sidevinden kan bli hard nok til å splitte feltet.

Bystrøm peker på Sveits, USA og Spania som nasjoner som ikke ønsker en samlet spurt. Han er samtidig relativt sikker på at det et lite brudd ikke vil gå inn, og at det vil være vanskelig å komme unna på de siste kilometerne.

 – Det trenger ikke nødvendigvis å være en fordel for Norge at dette ender med en stor massespurt. Hva slags rittutvikling ser du for deg?

– Jeg tror det blir et hardt ritt fra start. Mye vind i starten. Redusert felt som kommer inn i finalen. Greipel, Cav med mot slutten, men en fordel for Alex er at han har en bedre spurt på slutten av et langt ritt.

 – Hvor trygg er du på en norske medalje?

– Jeg er ikke trygg, men jeg føler det er store muligheter og Alex er blant de største favorittene her nede. Og Edvald i backup dersom det oppstår andre ting enn forventet.

Tagget med: , , , ,

Les også disse