KONTROVERSIELL: Shane Sutton måtte trekke seg fra British Cycling etter diskriminerinsanklager. FOTO: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

Tidligere Sky-trener forsvarer omstridt bruk av kortikosteroid

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 18.11.17 14:09

Del på    

– Handler om å få overtaket på konkurrenten din.

(procycling.no): Onsdag denne uken kom det britiske antidopingbyrået (UKAD) med sin konklusjon i den såkalte «jiffy-bag»-saken. Saken har sin rot i Critérium du Dauphiné i 2011, da en mystisk medisinsk forsendelse skal ha blitt levert til Team Sky-bussen.

Innholdet i pakken har vært omdiskutert. Team Sky-sjef, Dave Brailsford, hevdet under en høring i det britisk parlamentet at pakken inneholdt fluimucil, et legemiddel som fungerer slimoppløsende ved behandling av forkjølelse eller sår hals, og at Wiggins inntok det via forstøver.

LES OGSÅ: Har etterforsket Wiggins’ mystiske pakke i ett år – Sky slipper unna uten sanksjoner

I konklusjonen til UKAD forteller de at de kan ikke med sikkerhet si hva pakken inneholdt, og det britiske storlaget slipper dermed unna uten sanksjoner – med mindre nye, håndfaste beviser dukker opp. Etterforskningen startet i 2016, som følge av påstander om at pakken inneholdt triamcinolone, et kraftig kortikosteroid, som Wiggins har fått terapeutisk fritak (TUE) for ved tre anledninger (i 2011, 2012 og 2013).

Lagets bruk av fritaket har blitt hardt kritisert, blant annet av Tom Dumoulin og Marcel Kittel. Tidligere proffsyklist David Millar, som i 2003 ble tatt for doping, har i en omfattende artikkel i New York Times beskrevet triamcinolone (kenacort), som et av de mest potente stoffene han brukte for å dope seg. Stoffet fikk han tillatelse til å ta gjennom terapeutisk fritak ved å forfalske en ankelskade.

– Handler om å finne marginene

Kontroversene har vært mange omkring Team Sky og British Cycling de siste årene. En av dem er Shane Sutton og diskrimineringsanklagene mot ham. Saken endte med at Sutton trakk seg fra sin stilling som teknisk direktør i British Cycling. Waliseren hadde tidligere jobbet som trener for Team Sky og Bradley Wiggins.

Sutton, som nå er trener for det kinesiske sykkelforbundet, forsvarer bruken av triamcinolone i en ny BBC-dokumentar, og trekker det frem som en måte å oppnå «marginal gains», uten å trå utenfor antidoping-regelverket.

– Hvis du har en utøver som er 95 prosent klar og de små 5 prosentene er en plange eller skade som plager dem, hvis du kan få en TUE og få dem til 100 prosent, så klart ville du det i de dagene, forteller Sutton.

– Det handler om å skaffe deg overtaket på konkurrenten din og til syvende og sist handler det om å ta knekken på dem. Du krysser definitivt ikke linjen og det har vi heller aldri gjort.

Når den australske treneren blir spurt om «å finne marginene kan bety å skaffe en TUE» svarer han «ja, fordi reglene tillater deg å gjøre det».

Dokumentaren, som skal sendes søndag klokken 22 norsk tid, har fått navnet Britain’s Cycling Superheroes: the Price of Success, og ser på kontroversene som har hengt over Team Sky og British Cycling de siste 14 månedene. Sky-sjef Brailsford er også intervjuet i forbindelse med dokumentaren.

– Hvis en utøver hemmes av sykdom og det er en medisin de kan få, og kriteriene til en TUE møtes, så bør de [få det]. Hvis WADA og UCI godkjenner dette og alt er fullstendig klart og gjort rede for, så var jeg komfortabel med det, sier Dave Brailsford.

Samsvarer med varsler-informasjon

Uttalelsene til Sutton går hånd i hånd med varsleren av sakens informasjon. Brevet som varsleren sendte til Damian Collins, sjef i Kultur, media og sportskomitéen, i midten av februar, ligger publisert på det britiske parlamentets hjemmesider.

I brevet skriver vedkommende:

– Under de nåværende reglene tror jeg ikke det har vært noen overtramp, dog mener jeg at de terapeutiske fritakene ble brukt taktisk av laget, for å støtte helsen til rytteren, med mål om å bygge opp prestasjonen. På det tidspunktet var det jevnlig ryttervurderingsmøter og alle detaljene rundt rytteren ble diskutert. Medisinsk konfidensialitet ble flagget (dette er vanlig praksis i sport) og seriøsiteten av Brad (Wiggins) sine allergier ble aldri diskutert.

– Bruken av triamcinolone acetonide ble aldri diskutert i disse møtene. Det hadde imidlertid blitt diskutert utenfor ryttervurderingsmøtene og som generell diskusjon, fordi det hadde blitt brukt i årevis i sykling og konsensusen var at det var akseptabelt å bruke.

Vil ha forbud

Davide Lappartient, som i Bergen i september ble valgt til ny UCI-president, har tatt til ordet for å fjerne medisinske fritak for kortikosteroider i konkurranser.

– Målet mitt er å fjerne dem fra og med 2019. Jeg vil at disse produktene skal plasseres på listen over forbudte stoffer, sier Lappartient til Sporza.

Om ikke franskmannen skulle få på plass et forbud ønsker han uansett en kraftig innstramning og har støtte fra blant annet MPCC (Bevegelsen for troverdig sykkelsport), som krever at Verdens antidopinbyrå (WADA) tar tak i saken.

Les mer om det her: Wiggins-medisinene kan bli forbudt fra 2019

Tagget med: , , , , ,

Les også disse