KNEKT: Egan Bernal hadde en fryktelig dag oppover Gran Colombier, og ble et enkelt bytte for Primoz Roglic og Tadej Pogacar. Nå har han stått av årets Tour de France. FOTO: Pauline Ballet/ASO

Kritiserer Brailsfords laguttak

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.09.20 09:55

Del på    

Bradley Wiggins mener tilstedeværelsen til Geraint Thomas hadde endret mye.

(procycling.no): I oppkjøringsrittene til Tour de France, ble det klart at verken Geraint Thomas eller Chris Froome var i den formen man hadde håpet på.

At begge to skulle vrakes fra Tour de France-laget, var dog overraskende. I tillegg forsvant Egan Bernal ut foran dag fire av Critérium du Dauphiné, angivelig med ryggproblemer.

Les også: Her ryker Bernals Tour de France

Etappene opp mot Le Puy Mary og Grand Colombier har nå avslørt at heller ikke kolombianeren har vært på nivået han skulle. Fredag tapte han 38 sekunder til Primoz Roglic og Tadej Pogacar. Søndag gikk det skikkelig hull på melposen, og Ineos Grenadiers-kapteinen tapte hele 7 minutter og 20 sekunder på de siste 13 kilometerne opp til toppen av HC-kategorien.

Med fasit i hånd er det heller ikke fritt for å slippe unna kritikk av laget. Bradley Wiggins var krystallklar overfor seerne og britisk Eurosport, da han sablet ned uttaket Dave Brailsford står ansvarlig for.

– Etter min mening tar du med deg de største profilene til et ritt som dette. Det var det samme i fjor da Dimension Data ikke tok med seg Mark Cavendish. Bare nærværet deres ved frokosten og på starten av de flate etappene, når rytterne stiller seg opp før start. Spesielt Geraint (Thomas). Jeg kan ikke forstå at Geraint ikke har en tilsvarende rolle som Tom Dumoulin. Jeg kan se for meg at han løste en slik oppgave hvis han ønsket det. Når Bernal er nødt til å slippe, kan jeg se for meg Geraint i tilsvarende posisjon som Richie Porte har nå. Selv ute av form hadde han sannsynligvis vært på nivået til Porte akkurat nå. Hadde han vært i form hadde han trolig kjempet om seieren, mener Wiggins.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRITISK: Bradley Wiggins forstår ikke hva Dave Brailsford prøvde på da han lot Chris Froome og Geraint Thomas bli hjemme fra årets Tour de France. FOTO: Steve Stammers/Eurosport

Forstår ikke Carapaz-valget

Geraint Thomas er for tida i aksjon under Tirreno-Adriatico, og har gjort sakene sine bra nede i Italia. I øyeblikket ligger han plasset på tredjeplass i sammendraget, bak Simon Yates og Rafal Majka foran den avgjørende tempoetappen i San Benedetto del Tronto.

Det er 39 sekunder opp til Yates. Mitchelton-Scott-rytteren er i praktslag, men Thomas bør i hvert fall kunne passer Majka og sikre seg 2.-plassen senere i ettermiddag.

Video: Se sammendrag fra etappe 15 der Bernal knekker i fjellene her:

Det italienske etapperittet er ikke Tour de France, men det gir likevel en viss pekepinn på at walisieren ikke var helt ’of the mark’, selv om han var over 53 minutter bak Críterium du Dauphiné-vinner Daniel Felipe Martínez da oppkjøringsrittet til touren var ferdigsyklet. Det gikk selvsagt også litt på arbeidsoppgavene han fikk underveis, etter at Ineos-mannskapet mottok noen kraftige ørefiker fra Jumbo-Visma-kollektivet.

Konklusjonen fra den sportslige ledelsen i Ineos ble likevel å vrake både Thomas og Froome, og i stedet forfremme Richard Carapaz til Bernals løytnant. Ecuadorianeren hadde opprinnelig Giro d’Italia på programmet sitt, rittet han vant sammenlagt i 2019.

– Chris Froome har fortjent plassen på det laget, bare i kraft av å ha vunnet rittet fire ganger tidligere. Om ikke annet som et ledd i forberedelsene hans inn mot La Vuelta. Jeg kan heller ikke se hvordan Richard Carapaz skulle være en direkte erstatter for en av de to, heller, fortsetter Wiggins.

Carapaz har også vært en skygge av seg selv i rittet så langt, og har i tillegg vært uheldige med noen velt. Han er for lengst fortapt i sammendraget, og ligger nå helt nede på en 16.-plass over halvtimen bak de beste.

Froome: – Ikke min egen avgjørelse

Froome sykler også Tirreno-Adriatico i disse dager. Han har ikke pekt seg ut like positivt som Thomas, men sier i et intervju med Eurosport at det var lagets beslutning at han ikke skulle ta del i årets Tour de France:

– Jeg tror at jeg kunne ha spilt en rolle, men laget bestemte at det verken var den beste avgjørelsen for meg eller dem, sier 35-åringen.

Tidligere i sommer ble det klart at Froome avslutter karrieren hos Israel Cycling Academy. Det kan ha fått noe å si for det endelige uttaket. Briten gjør det klart at han hadde stilt seg til disposisjon til å gjøre en jobb som hjelperytter i forkant av treukersrittet.

– Jeg kan bare snakke for min egen del, men jeg hadde vært veldig åpen for å bli med i touren og hjelpe til så godt jeg kunne. Både Geraint og meg har masse erfaring. Vi har kjørt touren mange ganger tidligere, og står bokført med fem seirer. Så jeg ser godt for meg at vi kunne ha hjulpet laget med noe, forteller han.

Rasch: – Ønsket oss så hardt ritt som mulig

Foran de to avgjørende etappene Le Puy Mary og Grand Colombier, uttalte Gabriel Rasch (ledende sportsdirektør i Team Ineos) følgende til Sykkelpodden hos TV 2:

– Så langt har Jumbo-Visma kjørt sånn som vi hadde håpet på: Altfor fort og altfor sterkt i fjellene, og egentlig kvittet seg med sammenlagtfavoritter og laget luker til flere av dem, deriblant deres egen Tom Dumoulin. Vi ønsker et hardest mulig løp. Det er måten vi kan vinne touren på, uttalte Rasch.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR DE KONTROLL PÅ NOE SOM HELST? Ineos-laget har ikke lignet seg selv så langt i årets Tour de France. Det ser ikke ut til at britene har kontroll på Roglic (gul trøye) og Pogacar (hvit trøye) i det hele tatt. FOTO: Pauline Ballet/ASO

Det ser rett og slett bare dumt ut nå, ettersom Ineos kun glimtvis har tatt ansvar i hovedfeltet. Og gang på gang har blitt avslørt når det kollektivet maskineriet rundt Primoz Roglic har blitt spilt ut.

I tillegg har ikke det britiske storlaget noe som helst kontroll på Tadej Pogacar, som i løpet av de siste etappene har tatt steget opp på podiet og ligger plassert på andreplassen bak landsmannen Roglic i skrivende stund.

Det er Ineos-laget som ikke ligner på seg selv, og det har naturligvis også Wiggins i Eurosport-studioet fått med seg. Han peker spesielt imot fraværet av Thomas i det endelige uttaket:

– Det er en oppstilling som skiller seg mye fra det Sky og Ineos har gjort de siste årene. Det er kun Luke Rowe som er igjen. Det er ikke laget slik vi kjenner det ut fra et britisk perspektiv. Det er noe som mangler; rutinen til å ta de rette avgjørelsene underveis. En Geraint i det laget hadde endret hele dynamikken. Det vil komme fram de neste ukene hva som egentlig gikk galt, mener Wiggins.

Tagget med: , ,

Les også disse