Britisk sykkelsjef trekker seg etter anklager

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.04.16 10:14

Del på    

Skal ha kalt Paralympics-utøvere «mongoer».

(procycling.no): 100 dager før OL i Rio de Janeiro valgte teknisk direktør, Shane Sutton, å trekke seg fra stillingen.

Den britiske sykkelsjefen har vært en sentral brikke i landets revolusjon både på bane og landevei det siste tiåret.

I løpet av de siste dagene har det likevel stormet rundt australieren etter anklager om diskriminering rettet mot både Paralympics-deltakere og kvinnelige syklister.

Ifølge anklagene skal Sutton ha omtalt utøvere som «mongoer» og «diblinger». Det har fått sykkelforbundet til å reagere. De startet en undersøkelse, og suspenderte samtidig australieren.

– Til nød ble vi tolerert

En av de som har valgt å fortelle sin versjon av saken, er Darren Kenny. Syklisten har tatt seks gull i Paralympics.

– Hans (Sutton) holdning til dem (medlemmene av britenes lag for funksjonshemmede) var harsk. Til nød ble vi tolerert. Utrykkene han benyttet for å referere til oss var stort sett «gimps» (et nedsettende utrykk om personer med funksjonshemming), og gjerne med et annet ord foran det. Jeg vet at andre også reagerte på at de ikke fikk lov til å være på banen og forberede seg til konkurranser, har Kenny fortalt i et intervju med Daily Mail.

Også kvinnelige utøvere skal ha reagert på Suttons oppførsel. Jess Varnish mener hun droppet fra den britiske OL-troppen etter at hun kritiserte det britiske sykkelforbundet i etterkant av bane-VM i London.

Hun hevder at hun fikk greie på vrakingen via et intervju gjengitt av The Times, der Sutton forteller at han ikke ser noen grunn til «å kaste bort britiske idrettmidler på Varnish», som da hadde bestemt seg for å legge opp etter inneværende sesong.

– Da jeg leste det, innså jeg at min karriere i British Cycling var over, i hvert fall i Shane Suttons øyne, og at jeg aldri ville få likeverdig behandling eller muligheten til å konkurrere for dem igjen, så lenge han var prestasjonsansvarlig. Det var ikke lenger noe poeng i å tie stille. Han fortalte alle at Rio-drømmen min var over, før han fortalte det til meg, skriver hun på sin egen blogg.

– Skaff deg et barn!

Det var anklagene fra Varnish som fikk hele snøballen til å rulle. I etterkant har hun fått støtte av landslagsutøverne Nicole Cooke og Victoria Pendleton.

Ifølge Varnish har Sutton fortalt henne at hun bør «gå og skaffe seg et barn», i den betydning at hennes idrettskarriere nå er over.

– Jeg har blitt gjort kjent med at flere innenfor British Cyling er redde for å stå fram på grunn av fryktkulturen som eksiterer, og at de ikke ønsker å miste jobben. Jeg er ikke alene om å ha følt det slik, og jeg er glad for at fåtallet føler seg selvsikre nok til å ytre sin mening i etterkant av intervjuet mitt, skriver Varnish.

Sutton har på sin side tatt til motmæle mot anklagene, men likevel valgt å fratre sin stilling.

– I dag er det 100 dager igjen til OL og Paralympics. Det er helt avgjørende at utøverne våre, idet de går inn i den siste fasen av forberedelsene, kan gjøre det helt uten distraksjoner, skriver han i uttalelse på det britiske forbundets sider.

Han er klar til å kjempe for å renvaske navnet sitt for beskyldningene som er rettet mot ham.

– Det er viktig at granskingen som har blitt varslet av British Cycling og UK Sport blir gjennomført, og jeg vil selvsagt samarbeid helt og fullt med den. Jeg har gjort det klart at jeg avviser de spesifikke anklagene som har framkommet mot meg de siste dagene, og jeg ser fram i mot å ta del i granskingen slik at jeg kan svare på anklagene i detalj.

Tagget med: , , ,

Les også disse