STANSET WIGGINS: Med syv av syklene borte, kunne ikke Team Wiggins fortsette rittet i Polen. Her er eier Bradley Wiggins avbildet foran Tour de Yorkshire.

I SØKELYSET: Bradley Wiggins har fått mye ufrivillig oppmerksomhet den siste uka. Arkivfoto.

Dumoulin om Wiggins: – Det stinker

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 24.09.16 11:28

Del på    

Nederlenderen ønsker forandring på systemet etter TUE-avsløringer.

Det har stormet rundt bruk av såkalte TUE (terapeutisk fritaksordning, bruk av midler på dopinglisten på grunn av medisinske årsaker) de siste dagene, og det er spesielt Team Sky som har fått høre det.. Årsaken er  lekkasjene fra den russiske hackerorganisasjonen Fancy Bears, som hacket seg inn i databasen til WADA, hvor både Chris Froome og Bradley Wiggins har blitt navngitt.

Fredag kveld gikk det også utover Jakob Fuglsang, men det ble raskt avklart at hans fritak stammet fra VM i terrengsykkel i 2008, og ikke OL-fellestarten i 2016 (hvor han ble nummer to), som først hevdet.

I tillegg ble ryttere som Stephen Cummings og Fabian Cancellara navngitt. Sistnevntes lag, Trek-Segafredo, gikk umiddelbart ut for å fortelle at Cancellara ble behandlet for en allergisk reaksjon etter å ha blitt stukket av en bie.

Dumoulin vil ha nytt system
I et intervju med De Limburger går Tom Dumoulin nå hardt ut mot Wiggins, som fikk triamcinolone acetonide (også kjent som kenalog) injisert tre ganger. Alle tre gangene like før et treukersritt (i forkant av Tour de France i 2011, Tour de France i 2012 og Giro d’Italia i 2013).

– Det er veldig rart at Wiggins tok medisinen hver gang i samme periode (før et treukersritt). Og via injeksjon? Da har du veldig alvorlig astma, det er ikke noe gjør for vanlige astmatikere. I hvert fall ikke utøvere som har astma på grunn av idretten. Tilsynelatende virket Wiggins’ injeksjon i flere uker også. Da synes jeg ikke du burde konkurrere. Det stinker, sier Dumoulin til den nederlandske avisen.

Nederlenderen ifølge seg selv aldri søkt om en TUE, selv om det kunne vært grunnlag for å ha gitt det. – Nei, det er juks? Jeg har aldri søkt om en TUE. Jeg brukte et «puff» en gang, men jeg trengte ikke tillatelse.

Les mer: Wiggins benekter at «dopinglege» ga ham ulovlig steroid

Dumoulin sier videre at han mener systemet virker for dårlig, og at han tror mye allerede er forhåndsgodkjent. Derfor foreslår han nå at det skal være offentlig hvem som bruker disse fritakene til ethvert tidspunkt. – Hvis det bringer oss nærmere til en ren sport, så er jeg for det.

McQuaid: – Ønsket å forby det
Tidligere UCI-president Pat McQuaid har også blandet seg inn i debatten, og gikk så langt som å kalle Team Sky for hyklerske til Cyclingnews.com.

– Jeg forsøkte å få kortikosteroider (som triamcinolone acetonide er en del av) til å bli helt forbudt. Jeg ble gitt et inntrykk av at de ble misbrukt, sier McQuaid, og henviser til en samtale med den tidligere UCI-doktoren Mario Zorzoli. Legen, som ikke lengre er en del av UCI, omtaler også TUEs som en gråsone i arbeidet mot doping.

Den kjente journalisten David Walsh, kjent for å være én av de som lenge jobbet mot Lance Armstrong, og skrev om Team Skys bruk av TUEs i forrige søndags Sunday Times.

Der skrev han at laget er kjent for sin nulltoleranse-policy, og ønsker å bli sett på som hvitere enn hvitt. Nå mente han imidlertid at de opererte i en gråsone. – Det de gjorde var lovlig, men ikke rett.

PS! Søndag skal Wiggins delta i et talkshow for å snakke ut om bråket den siste uka.

Tagget med: , , , ,

Les også disse