MEDISINSK FRITAK: Bradley Wiggins kunne ta kortikosteroider lovlig i forkant av sin Tour de France-seier som følge av et medisinsk fritak. Nå vil den nyvalgte UCI-presidenten fjerne denne ordningen. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANI

Wiggins-medisinene kan bli forbudt fra 2019

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 14.10.17 11:14

Del på    

UCIs nye president vil forby kortikosteroider.

(procycling.no): Bradley Wiggins’ kontroversielle medisinbruk har skap mange overskrifter etter at hackergruppen Fancy Bears avslørte at briten hadde tatt kortison i forkant av flere Grand Tours, blant annet 2012-utgaven av Tour de France som han vant.

Kortikosteroidet kortison er egentlig forbudt, men med medisinsk fritak kan ryttere ta stoffet i forbindelse med konkurranse. Det var dette Wiggins gjorde ved flere anledninger da han slet med allergi.

Flere eks-proffer, blant andre Michael Rasmussen, har omtalt systemet som lett å lure og en enkel måte for å ta kraftige, prestasjonsfremmende stoffer.

Nå vil den nyvalgte UCI-presidenten David Lappartient sette en stopper for dette. Han tar til ordet for å fjerne medisinske fritak for kortikosteroider i konkurranse.

– Målet mitt er å fjerne dem fra og med 2019. Jeg vil at disse produktene skal plasseres på listen over forbudte stoffer, sier Lappartient til Sporza.

– Men hvis vi ikke får det til, kan vi forbedre vår tilnærming i sykkelsporten ved å pålegge en hvileperiode for ryttere som trenger kortison. Det er ikke et spørsmål om doping, men om rytternes helse. Vi kan pålegge et midlertidig startforbud hvor rytterne blir holdt borte fra konkurranse i 15 dager for å gi dem tid til å bli friske. Jeg vil introdusere det fra starten av 2019.

«Hva venter dere på?»

I et åpent brev fra MPCC (Bevegelsen for troverdig sykkelsport) til WADA, går organisasjonen ut og forlanger handling på dette temaet.

«Hva venter dere på?» er en frase som blir gjentatt flere ganger i brevet. MPCC ønsker et forbud mot kortikosteroider og tar også opp problematikken rundt tramadol, et kontroversielt smertestillende som ikke er på forbudslisten, kun på overvåkingslisten.

Lave kortisolnivåer kan være en effekt av bruk av kortikosteroider, og lag som er medlem i MPCC har forpliktet seg til å ikke ta kortikosteroider i konkurranse. Lampre fjernet Chris Horner fra Vuelta-laget i 2014 da amerikaneren skulle forsvare seieren, men hadde for lavt kortisolnivå.

Året etter målte Lars Boom for lave verdier i forkant av Tour de France, men nederlenderens arbeidsgiver, Astana, nektet å fjerne ham fra laget og meldte seg heller ut av MPCC.

Syv WorldTour-lag er medlem i MPCC. To norske kontinentallag er også med – Team Sparebanken Sør og Team Coop. 

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse