NOK EN TØFF DAG: Primoz Roglic maktet ikke å holde følge med Richard Carapaz, men hadde kontakt med Vincnezo Nibali inn til mål. Etterpå avslørte sloveneren at han fremdeles er preget av velten fra etappen som ble avsluttet i Como. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Roglic-avsløring: – Jeg har fremdeles smerter

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 30.05.19 12:33

Del på    

Ettervirkningene fra møtet med autovernet sitter fortsatt i.

(procycling.no): TV-kameraene fanget det først ikke opp i direktesendinga, men så sendte de en reprise der Primoz Roglic halvveis hang over autovernet i den skumle utforkjøringa ned mot Como-sjøen på dag 15 av rittet.

Det bildene ikke viste var med hvor stor fart han traff metallet som reddet ham fra en langt verre skjebne.

Les også: Forvandlingen: Fire magiske dager for Richard Carapaz

Etter at Roglic, for femte etappe på rad tapte tid i retning Richard Carapaz, ankom målområdet i Anterselva fortalte han blant andre cyclingnews.com og flobikes.com at han fremdeles sliter med etterdønninger fra sammenstøtet:

– Jeg har fremdeles smerter her, spesielt rundt brystet, forklarte Roglic pressen og viste hvor det gjorde mest vondt.

– Men når det gjelder magen, så går det bedre. Jeg kan være optimistisk med tanke på det, sa Roglic til blant andre cyclingnews.com.

VIDEO: Se Roglic møte med autovernet her. Video fra Eurosport!

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Så ble han spurt i hvor stor grad det hemmer ham på sykkelen.

– Alt har en liten innvirkning, la oss si det på den måten. Det hjelper i hvert fall ikke. Nå (så langt i rittet) er det ikke enkelt for noen, det er en tøff kamp for alle sammen, utbroderte sloveneren.

Enkelt på papiret, blytungt i praksis

Hvor preget rytterne er etter 17 dager på landeveien i dels særs tøft terreng, kom skikkelig til overflata under onsdagens etappe mot Anterselva.

Totalt dreide det seg ikke om mer enn i underkant av 3500 høydemeter. Stigningene underveis var heller ikke spesielt avskrekkende med 11,3 kilometer á fem prosent, 4,6 kilometer á 6,5 prosent, 5,8 á 8 prosent og 9,2 á 5.7 prosent oppover mot Lago di Anterselva.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I TRØBBEL: Primoz Roglic ble kjørt ifra oppover og måtte satse ekstra nedover. Det gikk ikke så bra. Foto: Skjermdump Eurosport Norge

Det var likevel ikke en etappe å undervurdere da det stort sett gikk opp og ned hele veien under andre halvdel av etappen, og de første 4,5 kilometerne av den avsluttende bakken steg med 8,2 prosent i snitt (maksimalt 12 prosent), før den flatet ut mot toppen.

Først da bruddet forgjeves måtte kapitulere i forsøket på hente i Nans Peters, men også da Miguel Angel Lopez skulle avslutte verket Jan Hirt hadde satt så pent opp for ham, så slo det en at disse rytterne nærmer seg utkjørt.

Lover heftig avslutning

For første gang valgte altså Roglic å lette på sløret om smertene som har fulgt ham siden Vincenzo Nibali puttet 40 sekunder på ham på «Lombardia-etappen», og det var naturlig nok flere som tenkte at svakt begynnende resignasjon lå bak utspillet, etter at noen nye sekunder endte opp i favør av Mikel Landa og Richard Carapaz på vei opp til skiskytterstadionet.

Artikkelen fortsetter videre under bildet

– Forventer bedre enn fjerdeplass

Selv lover 29-åringen å kjempe innbitt til «il grande finale» selv om han er under kraftig press fra både Movistar og Bahrain-Merida:

– Dagene flyr fort forbi nå, men for meg er det viktigste at jeg holder meg frisk og helskinnet igjennom dette. Det kommer til å bli en kamp hele veien inn. Jeg skal også kjempe hele veien inn, slik at det blir morsomt å se på, sier Roglic som er tempospesialist og sikter seg inn mot den avsluttende etappen i Verona.

Fikk spekulasjoner rettet mot seg

Da Roglic ledet rittet i starten og hadde flere minutters ledelse tilbake til Nibali og Carapaz i sammendraget, begynte det også å ulme rundt sloveneren etter at flere av hans landsmenn var direkte involvert i «Operasjon Aderlass» og doping-etterforskningen ført av østerriksk politi.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det er ingenting som kobler Jumbo-Visma-rytteren til skandalen, men det hjalp ikke 29-åringens renommé at tidligere topprytter Stef Clement uttalte følgende:

– Hvert eneste ritt Roglic har startet denne sesongen, har han vunnet. Dette er ikke normale trinn (i utviklingen), de er gigantiske. I løpet av fem år vil han være forvandlet fra en skihopper til en Grand Tour-vinner. Dersom denne gutten hadde syklet for lag som UAE Team Emirates, Katusha eller Astana, hadde vi alle gått med helt andre tanker, uttalte Clement under TV-programmet Sportforum på kanalen NOS.

Les også: – Hadde hatt helt andre tanker om han kjørte for et annet lag

Jumbo-Visma var kjapt ute med å slå påstandene tilbake, men Thijs Zonneveld i Algemeen Dagblad har fortsatt med å stille spørsmål til teamsjef Richard Plugge om lagkapteinens fysiske data og eventuell bruk av medisinske fritak internt i laget. I løpet av giroen har Roglic også blitt forsøkt koblet opp mot en lyssky slovensk lege, fått spørsmål stilt mot seg etter sykkelbytte og blitt konfrontert med uttalelsene fra Clement.

– En leder av en Grand Tour er alltid under lupen, spesielt hvis han er fra et annet land enn laget han kjører for hører hjemme i, sier Plugge som hadde forventet at slike oppslag skulle dukke opp.

– Vi er villige til å dele wattfilene til Primoz i etterkant av giroen. For meg ser jeg ikke problemet, men vi skal diskutere det med Primoz først.

– Har dere benyttet dere av medisinske fritak under giroen?

– Nei, det har vi ikke brukt på årevis. Dersom en rytter er så syk at han trenger et medisinsk fritak, sier vi: Ikke start. Det er vår policy, vi er imot misbruk av medikamenter, svarer Plugge til avisen.

Roglic ned i velt med flere lagkamerater

Tagget med: , , , , ,

Les også disse