FÅ SNAKKET OM HAN: Men nå leder han. Richard Carapaz. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Forvandlingen: Fire magiske dager for Richard Carapaz

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 29.05.19 11:22

Del på    

Nå peker han ut Vincenzo Nibali som sin argeste konkurrent.

(procycling.no): Dag 16 av Giro d’Italia var dronningetappen, på tross av at turen opp til Passo di Gavia uteble.

Samtidig var det en av de siste store mulighetene til å øke forspranget til Primoz Roglic foran den avsluttende tempoen i Verona. Igjen ble etappen en solid opptur for Richard Carapaz og Movistar.

Les også: Episk etappe påførte Roglic nytt, knusende nederlag

Jobben med å mørne Roglic startet Vincenzo Nibali tidlig i møtet med den brutale Mortirolo. Movistar klarte etter hvert å nøytralisere angrepet ved å sette Mikel Landa i front av forfølgergruppa, samtidig begynte Roglic å henge med hodet på halen av feltet.

Han var kjørt av lenge før toppen og paradoksalt nok lå Simon Yates og tauet i gruppa han befant seg i. Nedover og bortover flatene etter Mortirolo slo han litt tilbake, før konkurrentene hans økte forspranget på nytt på vei inn til mål:

– Med tempoetappen i Verona i bakhodet, så tok vi viktig tid på Roglic, fortalte Richard Carapaz til pressen i Ponte di Legno, ifølge cyclingnews.com.

Lå 3:16 bak på dag 12

Ecuadorianeren leder nå med hele 2 minutter og 9 sekunder tilbake til Jumbo-Visma-kapteinen, etter at Giulio Ciccone tok karrierens aller saftigste seier, og gruppa der sammenlagtleder Carapaz, Landa, Hugh Carthy, Nibali og Joe Dombrowski satt i ankom målområdet 1 minutt og 40 sekunder senere.

Deretter tok det nye 1:23 før Roglic klokket inn. I forkant jobbet Nibali og Carapaz sammen for å snu trenden som gjorde at sloveneren lå 45 sekunder bak 5 kilometer før ankomsten i Ponte di Legno.

Podkast🎙️: «Historieløst å si at Giro d’Italia er avgjort»

Noen ganger er det utrolig fort hvordan ting snur. Etter etappe 12 med målgang i Pinerolo, lå Carapaz 3 minutter og 16 sekunder bak Roglic.

Les også: Fyrverkeri fra Movistar på Lago Serrú

På toppen av Lago Serrú snakket ingen om 26-åringen fra El Carmelo, som tok 1 minutt og 19 sekunder tilbake (mens Mikel Landa jafset inn ytterligere 18 sekunder).

Den største tabben?

Så kom den ’famøse’ etappen mot Courmayeur, der Carapaz satte inn et voldsomt støt over Colle San Carlo. Verken Nibali eller Roglic var i stand til å følge, selv om ’Haien fra Messina’ til slutt gjorde et forsøk.

VIDEO: Se målgang fra etappe 16 her. Video fra Eurosport!

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I den siste bakken opp mot mål valgte så sloveneren å slå ut til side og markere at han ikke var interessert i å forsvare trøya og kappe ned avstanden opp til Movistar-klatreren. Avstanden vokste til slutt opp i hele 1 minutt og 54 sekunder.

De sju sekundene opp til Carapaz virket kanskje ikke så avskrekkende, men etter gårsdagens batalje opp Mortirolo har den avstanden økt til 2:09. Roglic tapte nemlig også nye 40 sekunder i retning Nibali og Carapaz på «Lombardia-etappen» ved Como-sjøens bredd.

Har tjent på Nibalis angrepsvilje

Så selv om det fremdeles er grunn til å frykte tida Roglic kan putte i sekken på konkurrentene over 17 kilometer i Verona, er det umulig å se bort ifra det faktum at mannen som vant Tour de Romandie i suveren stil for en drøy måneds tid tilbake, har dalende prestasjonskurve og har tapt tid til konkurrentene hver dag de siste fire etappene.

Faktisk har han tapt de siste fem dagene, men kun til Landa og Miguel Angel Lopez på etappen mot Pinerolo (etappe 12). Det var første gangen laget hans ble testet skikkelig, og «Rogla» endte opp med å sitte isolert opp mot Montose, men fikk igjen kontakt med Nibali & Co. på vei ned fra den ni kilometer lange bakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OFFENSIV LANGING: Vincenzo Nibali angriper underveis på etappen mot Ponte di Legno og plukker samtidig med seg en vannflaske i forbifarta. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Det siste dagene har det interessant at nok vært Nibalis offensive kjøring, som har vippet Roglic av pinnen. Kanskje spesielt under etappen mot Como, der «Lo Squalo» også angrep på vei ned mot mål.

Den som har tjent mest på offensiviteten, (sett bort ifra etappen mot Courmayeur der han tråkket til selv), er Carapaz – som i stor grad stoler på sitt eget lag i forsøket på å temme Nibali. Italienerens ensidige fokus mot Roglic er også noe som har banet vei for Carapaz’ vei inn i La Maglia Rosa.

Ecuadorianeren innrømmer også selv at hans største trussel i sammendraget nå er 34-åringen fra Messina. Igjen viste Bahrain-Merida-kapteinen fra gode bein da feltet inntok de tøffeste delene av kjempen Mortirolo:

– Vi har et langt klarere bilde av sammenlagtrytterne nå. Alle led over Mortirolo, men akkurat nå er Nibali min farligste utfordrer, uttalte Carapaz.

Klasseforskjell på lagene

Den kanskje største utfordringen for Roglic, er at han blir isolert så kjapt etappeprofilene eskalerer.

Den viktigste klatreren, Laurens De Plus, sto av etappe 7 med skade. Antwan Tolhoek har vist seg å være langt svakere enn Damiano Caruso er for Nibali og Mikel Landa er for Carapaz. Det skulle kanskje også bare mangle, men det var i det hele tatt klasseforskjell mellom de tre lagene under gårsdagens etappe.

VIDEO: Se sammendrag fra etappe 14 her – video fra Eurosport:

Mens Koen Bouwman og Sepp Kuss ikke var i nærheten av å utgjøre en forskjell, fikk Carapaz massiv støtte fra Landa og en ursterk Antonio Pedrero. I tillegg ventet Andey Amador på toppen av Mortirolo for å hjelpe sine kapteiner nedover utforkjøringen.

På samme måte kunne Nibali få tauehjelp både fra broder Antonio, mens også løytnant Damiano Caruso da de satte inn nådestøtet mot Roglic på flatene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLIK SER DET GJERNE UT: Vincenzo Nibali legger press på Primoz Roglic, Miguel Angel Lopez lurer i kulissene – mens Richard Carapaz har lagkompis Mikel Landa ved sin side. Dette er fra etappen mot Courmayeur der Carapaz endte opp med å ta saken i egne hender. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Også Astana spilte ut sine kort overraskende godt, selv om verken Miguel Angel Lopez eller Jan Hirt maktet å cashe ut en etappeseier på tross av iherdig innsats av hele laget.

Det lyktes Jumbo-Visma å få Bouwman med i bruddet, men hjelpen han kunne gi sin kaptein kom for sent og var heller ikke bra nok i den kritiske fasen opp Mortirolo. Tidlig på etappen ville laget også ha med Antwan Tolhoek i bruddet, men manøveren ble nøytralisert av Movistar.

Roglic: – Giroen er ikke over

Når man ser hvor fort ting har snudd med Carapaz, er det ingen grunn til å avskrive Roglic helt, heller. Selv om det akkurat nå må sies at det lite som taler til hans favør med tanke på avstandene i sammendraget og Jumbo-Visma-lagets klare mangler.

Les også: – Roglic er fortsatt i en god posisjon

I etterkant av dronningetappen uttalte sloveneren seg likevel ikke som en slagen mann, etter nok en nedslående dag på sykkelsetet for hans del:

– Det var en avgjørende dag, men det er fremdeles andre muligheter som gjenstår. Med Giro d’Italia er det mye som kan skje hver eneste dag, så jeg prøver å holde fokus og se hvordan det går.

Han ville ikke gå med på at tirsdagens etappe var ’starten på slutten’ for hans sammenlagtsjanser når rittet inntar Verona på søndag:

– Egentlig ikke, for min del. Jeg fokuserer mer på det positive og synes vi gjorde en god innsats. Jeg er fortsatt i en bra posisjon og er fornøyd med den. Denne giroen er ikke over, gjentok Roglic, ifølge cyclingnews.com.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse