EN NY SUPERMANN: Stef Clement mener man bør stille spørsmålstegn når man ser ryttere som er så overlegne som Primoz Roglic har vært i løpet av de første ni etappene av Giro d'Italia. Her er han på vei mot rosa trøye under tempo-åpningen i Bologna. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

– Hadde hatt helt andre tanker om han kjørte for et annet lag

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.05.19 16:08

Del på    

VIDEO: Jumbo-Visma-ansatt skaper støy med Roglic-uttalelser.

(procycling.no): I pressekretser har det nærmest gått sport i å rette mistanker mot lederen av Grand Tours underveis i rittene. Paradoksalt nok sitter ikke en gang Primoz Roglic i den rosa ledertrøya etter giroen ni første etapper, men har allerede opparbeidet seg en behagelig ledelse tilbake til konkurrentene sine.

Den nederlandske avisa De Telegraaf har publisert uttalelser fra eks-rytter Stef Clement om Roglic-dominansen så langt i rittet. Noe overraskende bidrar 36-åringen, som selv jobber internt i laget med marketing og hospitality, med å sette 29-åringens prestasjoner i dårlig lys.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I TV-programmet Sportforum på NOS ble Clement spurt om han er overrasket over å se hvor overlegen sloveneren har vært så langt i rittet:

– Så klart er jeg overrasket. Man trenger ikke å spekulere når det gjelder Roglic, men du må også se på ryttere som Simon Yates og Vincenzo Nibali, som allerede er flere minutter bak. Dette er to ryttere som alt har vunnet hver sin Grand Tour. Hva gjør de galt? Hvorfor kommer ikke andre opp på det samme nivået? Kunnskapsnivået ser ut til å være omtrent samme i hele feltet. Det er små detaljer som er forskjellen, noe som bør gi deg sekunder og ikke minutter, blir 36-åringen sitert på av De Telegraaf.

Mener man ikke stiller spørsmål rundt Jumbo-Visma

Clement var lagkamerat med sloveneren både i 2017 og 2018, og har dermed fulgt utviklingen hans på nært hold.

– Hvert eneste ritt Roglic har startet denne sesongen, har han vunnet. Dette er ikke normale trinn (i utviklingen), de er gigantiske, uttaler Clement i TV-programmet, og fortsetter:

– I løpet av fem år vil han være forvandlet fra en skihopper til en Grand Tour-vinner. Dersom denne gutten hadde syklet for lag som UAE Team Emirates, Katusha eller Astana, hadde vi alle gått med helt andre tanker.

– Tviler ikke på Roglic

Uttalelsene var som manna for oven for en del journalister. Eurosports reporter ved starten i Ravenna foran den 10. Giro d’Italia-etappen hadde dem med seg og stilte spørsmålene videre til Addy Engels i Jumbo-Visma.

VIDEO: Se intervjuet med Addy Engels om Clement-uttalelsene her. Video fra Eurosport!

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– En tidligere rytter som også jobber for Jumbo-Visma sier at det Primoz Roglic holder på med er unormalt.

– Da tror jeg det er noe feil med oversettelsen. Jeg vet ikke om det var på den måten han ordla seg. Nei, det var ikke det han sa, påpeker sportsdirektør Engels.

Les også: Roglic ned i velt med flere lagkamerater

– Han sa at han utvikler seg på ekstraordinært vis.

– Ja, men det er noe annet en unormalt. Jeg forstår hva han prøver å si.

– Er du enig med ham?

– Nei, jeg er ikke det. Jeg vet hvordan vi jobber. Vi lager et prestasjonsmiljø, ikke bare for Roglic, men for alle rytterne våre, slik at de skal kunne prestere så godt som overhodet mulig. Vi investerer mye tid og energi for å få ting optimalt når det gjelder ernæring, trening og utstyret.

– Det er ikke den minste tvil fra din side når det gjelder Primoz Roglic?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det er nettopp omgivelsene vi har skapt for å få rytterne til å yte maksimalt sammen med en svært streng antidoping-policy, som er miljøet Primoz valgte seg for sykkelkarrieren sin. Så nei, vi kan gjøre veldig mye ut av disse utalelsene, men jeg det er definitivt ikke verdt det.

Diskutert under Eurosport-sending

Uttalelsene ble naturlig nok også diskutert under direktesendingen til Eurosport Norge fra tirsdagens etappe av Giro d’Italia.

– Det er noe man drar med seg når man er aller, aller best i sykkelsporten, at det kommer mistanker, konstaterte kommentator Jørn Sundby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RETT FRA LEVRA: Stef Clement mener en rytter fra Astana eller UAE Team Emirates hadde fått mer mistanke rettet mot seg om han hadde syklet som Primoz Roglic. Her går han selv til topps under en etappe av Katalonia rundt for Belkin Pro Cycling (tidligere Rabobank og nå Jumbo-Visma). ©TDWSport.com

Sykkelekspert Stig Kristiansen var usikker på hva Clement mente når han omtalte prestasjonene som ’ekstraordinære’:

– Dersom du skal vinne touren, giroen eller vueltaen sammenlagt, så må du helt klart gjøre noe ekstraordinært. Det er én promille, kanskje så lite som 5-6 ryttere i verden, med en befolkning på sju og en halv milliarder mennesker, som er i stand til det hvert år, så det sier seg selv at noe særlig trangere nåløye enn det, er det vanskeligere å finne. Du trenger en ekstrem tålmodighet, genetikk, watt per kilo og alt det der. Og du skal være, ja la oss bruket ordet ekstremt ekstraordinær over tid, for å få det til, uttalte Kristiansen.

Drar inn Pantano-saken

Primoz Roglic har vunnet begge de to innledende tempoetappene i årets giro. I tillegg er nok hans overlegenhet forsterket av at Tom Dumoulin alt har måttet kaste inn håndkleet.

VIDEO: Se eksklusive opptak fra velten til Primoz Roglic under etappe 6. Video fra Eurosport:

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Sammenlagt er det fremdeles Valerio Conti som leder etter at han ble nummer to fra bruddet på dag seks av rittet. Roglic har opparbeidet seg en ledelse på 1:44 til Vincenzo Nibali, 1:55 på Bauke Mollema, 3:46 på Simon Yates, 4:29 til Miguel Angel Lopez og hele 4:52 tilbake til Mikel Landa. Tidligere denne sesongen har sloveneren også vunnet Tour de Romandie, Tirreno-Adriatico og UAE Tour sammenlagt.

Clement står foreløpig på sikt, og dro også noen paralleller til dopingsaken rundt Jarlinson Pantano for kort tid tilbake:

– Min tidligere lagkamerat Jarlinson Pantano, som jeg også ser på som en god venn, har også havnet i trøbbel hos Trek-Segafredo (testet positivt for EPO, vår anm.), et lag vi ikke tenker slike tanker om. Det er ikke slik at om du sykler for Richard Plugges lag, så er alt i orden, uttalte Clement.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse