DISTANSERTE KONKURRENTENE: Mikel Landa kjørte strålende til Lago Serrù og hentet tid på konkurrentene. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Fyrverkeri fra Movistar på Lago Serrù

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 24.05.19 17:23

Del på    

VIDEO: Nibali og Roglic lekte katt og mus.

(procycling.no): Ilnur Zakarin tok en etterlengtet seier for Katusha-Alpecin på den 13. etappen av Giro d’Italia, da han vant på toppen av Lago Serrù og samtidig kjørte seg inn igjen i kampen om sammendraget etter å ha sittet i brudd hele dagen.

Mens Zakarin duellerte med Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) og Bauke Mollema (Trek-Segafredo) om etappeseieren, iverksatte Movistar et formidabelt angrep på resten av sammenlagtkonkurrentene.

Med Hector Carrettero og Andrey Amador oppe i veien klinte Landa til med 15 kilometer til mål, og fikk god hjelp av lagkameratene, etter hvert som han tok dem igjen og distanserte øvrige favoritter. Samtidig kunne Richard Carapaz bare sitte på hjul og følge konkurrentene bak.

Landa maktet ikke å ta igjen Zakarin og Nieve, men krysset målstreken ett minutt og 20 sekunder bak, mens Carapaz etter hvert også rev seg løs og krysset målstreken 18 sekunder senere.

VIDEO: Se målgang fra den 13. etappen fra Eurosport.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Katt og mus

Vincenzo Nibali prøvde å følge på da Landa angrep og fikk hjelp fra Domenico Pozzivivo, som også hadde vært i brudd, men maktet ikke å holde tempoet til Landa. Luken opp til spanjolen var lenge rundt 20 sekunder, men etter hvert som Pozzovivo forsvant og Nibali måtte gjøre jobben selv vokste luken.

Primoz Roglic satt lenge klistret til italienerens hjul, akkurat som på den foregående etappen og «Lo Squalo» virket å ha fått nok av det. Nibali uttalte seg også kritisk mot slovenerens kjøring på gårsdagens etappe, og markerte tydelig at han var lei av å taue på ham.

Til slutt gikk Roglic frem, men duoen var ikke enig om noe samarbeid og tapte jevnt og trutt. Begge to forsøkte seg etter hvert med fartsøkninger, men det var ikke mye krutt igjen, og til slutt krysset de streken ett minutt og 37 sekunder bak Landa.

(artikkelen fortsetter under)

DUELL: Primoz Roglic og Vincenzo Nibali fulgte hverandre helt til streken på Lago Serrù. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Roglic er imidlertid fremdeles i føringen blant favorittene, med Zakarin nå nærmest rundt 30 sekunder bak, mens Nibali har rundt halvannet minutt opp.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Problemer for Yates og López

Simon Yates viste svakhetstegn på den individuelle tempoen på den 9. etappen og fredag fortsatte problemene for briten. Etter angrepet fra Landa maktet ikke Mitchelton-Scott-rytteren å følge konkurrentene lenge og sakket akterut.

Miguel Ángel López hadde imidlertid kreftene til å følge Nibali og Roglic, men fikk tekniske problemer med sykkelen. Kolombianeren stoppet først for å få hjelp av nøytral service, og virket å få sykkelen igang igjen, men byttet den etter hvert da Astana-bilen kom susende.

25-åringen kjempet hardt for å komme tilbake, men fikk aldri kontakt og krysset til slutt streken fire minutter og 19 sekunder bak Zakarin. Yates kom inn over minuttet senere og tapte fem minutter til etappevinneren. Dermed befinner duoen seg rundt åtte minutter bak Jan Polanc, som fremdeles leder rittet.

Saken oppdateres!

Slik gikk det til:

Det ble en intens start på den 13. etappen av Giro d’Italia, med rittets første, virkelige fjell ulmende i horisonten. I det småkuperte terrenget ut fra start i Pinerolo gikk det raskt og angrepene florerte.

Etter hvert i dagens første klatring, Colle del Lys (14,9 kilometer à 6,4 prosent) gikk endelig en stor gruppe av gårde: Andre Amador, Hector Carrettero, Jose Joaquin Rojas, Andrey Amador (Movistar), Tony Gallopin and Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Mattia Cattaneo, Fausto Masnada (Androni-Giocattoli), Dario Cataldo, Ion Izagirre, Andrey Zeits (Astana), Antonio Nibali, Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Davide Formolo (Bahrain-Merida), Victor De La Parte (CCC Team), Joe Dombrowski (EF Education First), Krists Neilands, Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Chris Juul-Jensen, Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Eddie Dunbar, Tao Geoghegan Hart (Team Ineos), Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Bauke Mollema, Gianluca Brambilla, Giulio Ciccone og Nicola Conci (Trek-Segafredo).

Over toppen var det Ciccone som var først og italieneren fortsetter å sanke poeng i klatrekonkurransen, som han sikter seg inn på, og hele 40 poeng kunne han innkassere etter innsatsen opp Colle del Lys. I utforkjøringen ble gruppen redusert, da Tao Geoghegan Hart veltet og måtte stå av rittet med et kragebeinsbrudd.

Gruppen hadde opparbeidet seg en ledelse på over tre minutter etter den første klatringen, og i hovedfeltet var det Jumbo-Visma som tok kontrollen, men fikk etter hvert også litt bidrag fra UAE Team Emirates, med Jan Polanc i ledertrøyen. Man kunne imidlertid ikke slippe en så sterk og farlig for langt opp i veien, så inn mot Pian del Lupo (9,4 kilometer à 8,7 prosent) så ble tempoet satt opp og man kjørte luken ned til rundt to minutter.

Etter hvert begynte Polanc å få problemer og tapte terreng til hovedfeltet. Pello Bilbao og Miguel Ángel López (Astana) forsøkte med et angrep fra feltet, men ble nøytralisert. Mot toppen ble det konkurranse om klatrepoengene i bruddet, men igjen var Ciccone den hvasseste og tok full pott, foran Pozzovivo og Carrettero. En svært redusert favorittgruppe fulgte minuttet senere, og Astana gav gass i utforkjøringen, mens Polanc jaktet for å komme opp igjen. Sloveneren fikk imidlertid god hjelp av blant andre Bob Jungels, og etter hvert samlet det seg igjen.

De siste 34 kilometerne gikk det oppover mot Lago Serrù og det tok ikke lang tid før bruddet begynte å reduseres og det begynte å komme noen små angrep. Masnada var den første til å utgjøre en forskjell og fikk med seg Izagirre, Ciccone, Dombrowski og Carratero. Men etter hvert kjempet Mollema, Nieve, Amador og Zakarin seg tilbake, og trioen skulle snart distansere resten.

Med 15 kilometer igjen gikk Landa til og etter at Astana hadde nøytralisert ham én gang klinket han til igjen og slet seg løs. Opp i veien tok det ikke lang tid før Amador og Carratero ventet på ham og brukte de siste krampetrekningene på å hjelpe ham videre.

Bak etablerte det seg en gruppe med Nibali, Pozzovivo, Majka, Lopez, Carapaz, og Sivakov, men Carapaz og Majka dro etter hvert av gårde og da begynte Nibali og Roglic å lure på hverandre, og ble sittende i bakleksa. Begge to gjorde forsøk på å snike seg av gårde fra den andre, men duoen tapte bra med tid etter hvert.

I front satte Ilnur Zakarin inn det avgjørdende støtet med fem kilometer til mål, og distanserte Bauke Mollema og Mikel Nieve.

Tagget med: ,

Les også disse