Prøv Procycling Pluss idag

Tim de Waele/Getty Images

Roglic angrepet og isolert

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 23.05.19 17:08

Del på    

Giro-favoritten uten hjelpere i finalen på etappe 12.

(procycling.no): Angrepene gikk i strie strømmer da Giro-favorittene inntok Montose-stigningen mot slutten av den 12. etappen torsdag.

Cesare Benedetti (Bora-hansgrohe) gikk til topps på den 156 km lange etappen fra Cuneo til Pinerolo. Italieneren spurtet til seier fra en liten gruppe som utkrystalliserte seg fra et større brudd mot slutten av etappen, mens sammenlagtkanonene følte hverandre på tennene bak ham.

Benedettis første proffseier kom etter at 31-åringen overlistet Damiano Caruso (Bahrain-Merida) og Edward Dunbar (Team Ineos) på oppløpet. Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) og Eros Capecchi (Deceuninck-QuickStep) rykket i fra i siste bakke, men ble innhentet av sine tre bruddkamerater inne på de siste par hundre meterne.

Store navn som Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Mikel Landa (Movistar) og Miguel Angel Lopez (Astana) gikk løs i den ni kilometer lange Montose, og satte press på den store favoritten Primoz Roglic (Jumbo-Visma), vinneren av tempoetappen til San Marino tidligere i uken.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

En isolert Roglic fikk i utforkjøringen kontakt med en mindre gruppe med blant andre Nibali, Simon Yates (Mitchelton-Scott), Rafal Majka (Bora-hansgrohe), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Richard Carapaz (Movistar) og Bauke Mollema (Trek-Segafredo) – mens Landa og Lopez befattet seg med sine respektive hjelpere fra dagens tidlige brudd og nøt en 40 sekunders ledelse på de øvrige favorittene.

Sett bort i fra en kort og brakk brosteinsbakke inne i Pinerolo var de siste 20 kilometerne av etappen flate. Her klarte Roglic- og Nibali-gruppen å begrense skaden og reduserte avstanden. Landa og Lopez krysset målstreken 25 sekunder foran sine argeste sammenlagtkonkurrenter og fikk et heller begrenset utbytte av risikoen de tok.

Landa takker Lopez for samarbeidet etter 12. etappe. Tim de Waele/Getty Images)

Sammenlagtleder Valerio Conti (UAE Team Emirates) fikk som ventet det tøft i stigningen og måtte avse den rosa ledertrøyen. Som et plaster på såret ble den nye sammenlagtlederen Contis lagkamerat, Jan Polanc, som var en av rytterne i det tidligere bruddet.

Før fredagens tøffe finale til Ceresole Reale (Lago Serrù), den første skikkelige fjelletappen i årets Giro, leder Polanc med fire minutter og sju sekunder på Roglic. Nibali ligger 5:51 bak, Mollema 6:02 bak og Majka 7 minutter bak. Carapaz er også innenfor topp ti, 7:23 bak. 

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Se Benedetti spurte til seier her – video via Eurosport

Se Landa angripe i 1.kategorien Montose her – video via Eurosport

VINNER: Cesare Benedetti vant den 12 etappen av Giro d’Italia. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Slik gikk det til

Benedetti var en av 25 ryttere som rev seg løs på de første 20 kilometerne av etappen. Bruddet ble gitt mye arbeidsrom av Contis UAE da Polanc var en av rytterene til å gå av gårde. Ledelsen vokste seg opp til tolv minutter da etappen gikk inn i sin avgjørende fase.

Bruddet ble kraftig redusert da rytterne gikk inn i 1.kategorien Montose med 30 kilometer igjen. Brambilla og Capecchi var blant de som angrep tidlig i bakken. Førstnevnte var også først over toppen og sikret seg dermed ledelsen i klatrekonkurransen.

Benedetti var distansert fra teten, men klarte i løpet av et rask og teknisk utforkjøring å få kontakt igjen. Men frontgruppa redusert til bake seks ryttere inntok de den siste og avgjørende stigningen inne i Pinerolo.

Der dro Brambilla og Capecchi i fra på nytt. Etter den bratte brosteinsbakken så det ut som at duoen hadde fått luken til trengte til å gjøre opp om etappeseieren seg i mellom. Men Benedetti ga aldri opp håpet og fikk igjen kontakt med teten idet få meter gjensto.

Capecchi havnet i dødens posisjon inn på oppløpet og satte seg etter hvert opp. Brambilla åpnet spurten først, men på tyngre gir hadde Benedetti mer enn nok kraft og fart til å passere sin landsmann. Bora-rytteren tok spurten foran Caruso og Dunbar. Brambilla ble fire og Capecchi fem.

Tagget med: , ,

Les også disse