TAPTE MER TID: Primoz Roglic ble isolert igjen og endte opp med å tape 1:23 til Carapaz og Nibali. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Episk etappe påførte Roglic nytt, knusende nederlag

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 28.05.19 17:27

Del på    

VIDEO Over to minutter bak Richard Carapaz i sammendraget.

(procycling.no): Selveste Mortirolo sto på menyen under Giro d’Italia dronningetappe. 21 ryttere slet seg løs tidlig, og det skulle vise seg at restene av bruddet skulle kjempe om etappeseieren på vei inn mot Ponte di Legno etter 196 kilometers sykling.

Det var en dag da Astana, Movistar og Bahrain-Merida lyktes til fulle med taktikken de la for etappen.

Med 35 kilometer igjen satte Vincenzo Nibali «kniven» i konkurrentene og angrep i midtpartiet opp Mortirolo som holdt over 12 prosent i snitt. Fartsøkninga sendte Rafal Majka, Simon Yates og Pavel Sivakov av lasset. Også Miguel Angel Lopez så ut til å være i problemer, men «sto opp fra de døde» og angrep med en gang da han kom opp igjen til gruppa der Carapaz og Mikel Landa satt.

Angrepet sendte en isolert Roglic ned i kjelleren. Han slet med å ta hjulet til Bauke Mollema, en annen som fikk det på vei opp den fryktede stigningen.

På toppen lå sloveneren 1:40 bak Carapaz & Co. På dette punktet så det mer og mer ut til at seieren i årets Giro d’Italia sto mellom Carapaz og Nibali.

Ciccone tok etappeseieren

Roglic tok inn litt av det tapte på vei ned fjellet. På flatene inn mot mål slo gruppa til Lopez og Nibali seg sammen, og alle gikk rundt for å øke avstanden tilbake til Jumbo-Vismas kaptein.

På et punkt var avstanden nede i 45 sekunder, men den hadde økt på nytt til 1:20 noe små kilometer før mål.

Her kan du se Ciccones elleville målfeiring i Ponte di Legno. Video fra Eurosport:

Inngangen til Ponte di Legno ble trøblete for Ciccone. Først fikk Hirt stallordne om ikke å gå rundt med ham, og så begynte avgjørelsen om å droppe regnjakka ned fra Mortirolo å hjemsøke 24-åringen som hakket tenner før duoen skulle gjøre opp om etappeseieren. Han benyttet også etappen til langt på vei å sikre seg klatretrøya fra giroen.

Italieneren tok som forventet den spurten, mens Damiano Caruso trakk gruppa til Nibali og Carapaz mot målområdet. Spørsmålet var nå hvor mye ytterligere minutter og sekunder de kunne putte i sekken på Roglic.

1:23 var svaret – noe som sendte ham ned til tredjeplass i sammendraget. Nå også bak Vincenzo Nibali (22 sekunder). Opp til Carapaz er det nå hele 2 minutter og 9 sekunder.

Resultater, sammenlagt (les fyldig referat under resultatene):
1. Richard Carapaz (Movistar Team) 70.02,05
2. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) +1:47
3. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +2:09
4. Mikel Landa (Movistar Team) +3:15
5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +5:00
6. Rafal Majka (BORA-Hansgrohe) +5:40
7. Miguel Angel Lopez (Astana Team) +6:17
8. Simon Yates (Mitchelton-Scott) +6:46
9. Pavel Sivakov (Team INEOS) +7:51
10. Jan Polanc (UAE Team Emirates) +8:06

Resultater, 16. etappe:
1. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 5:36,24
2. Jan Hirt (Astana Team) samme tid
3. Fausto Masnada (Androni Giocattoli) +1:20
4. Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) +1:41
5. Hugh Carthy (EF Education First) samme tid
6. Richard Carapaz (Movistar Team) st
7. Mikel Landa (Movistar Team) st
8. Jo Dombrowski (EF Education First) st
9. Damiano Caruso (Bahrain-Merida) st
10. Mattia Cattaneo (Androni-Giocattoli) st

Slik gikk det til:

Gavia-passet ble vurdert som uegnet på grunn av rasfare, dermed sendte dag 16 av Giro d’Italia hovedfeltet via både Cevo og Aprica før møtet med den beryktede Passo de Mortirolo.

På en potensielt Giro d’Italia-avgjørende-etappe var det mange som ønsket å melde seg på i bruddet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Chris Juul-Jensen (Mitchelton-Scott), Davide Villella (Astana), Michael Schwarzmann (BORA-Hansgrohe), Mikkel Honoré (Quick Step) og Jai Hindley (Team Sunweb) var de fem første rytterne som angrep.

Flere av lagene som utfordrer framfor alt Richard Carapaz (Movistar Team) og Primoz Roglic (Jumbo-Visma) i sammendraget, ønsket også å posisjonere sine menn i bruddet.

Damiano Caruso (Bahrain-Merida) var aktiv. Han fikk med seg Pello Bilbao (Astana) og Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), også andre tungvektere som Joe Dombrowski, Diego Ulissi og Giulio Ciccone (klatretrøya) hang seg på. Til slutt sto det hele 20 mann på lista. Movistar kjørte høyt tempo bak i feltet en stund, men da det lyktes å plassere Andrey Amador i bruddet, slo de seg til ro med det.

Også Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Jan Hirt (Astana) og Antonio Nibali (Bahrain-Merida) kom seg med for storlagene. Anthwan Tolhoek (Jumbo-Visma), Gianluca Brambilla (Trek) og Bob Jungels (Quick Step) forsøkte seg til slutt, men ble kjørt inn av feltet.

21 ryttere slet seg løs

Med 21 mann der framme sakket hovedfeltet av på farta, og lot rømlingene ligge å duve mellom fire og fem minutter lengre fram i løypa.

Inn mot klatringen opp Cevo-stigninga var det Movistar som var fartsholdere på vegne av Carapaz i hovedfeltet.

På toppen av stigningen var det Giulio Ciccone som tok full pott, på tross av at Androni-Giocattoli igjen hadde sendt ut både Fausto Masnada og Mattia Cattaneo i jakten på nye klatrepoeng.

Aprica var neste punkt på etappeprofilen. Movistar ga litt slack, slik at bruddet nådde uante høyder og noterte seg for 5:33 tilbake til Carapaz i hovedfeltet. På toppen av stigningen var det nok en gang Ciccone som plukket klatrepoengene foran nesa på Cattaneo.

Dombrowski og Nieve, som trolig jaktet etappeseier fra bruddet, håpet nok å entre den 11,9 kilometer lange Mortirolo (10,9 prosent i snitt) med over fem minutters forsprang. Men på vei ned fra Aprica var det klart at forspranget ikke ville være så stort inn mot fjellpasset. Francisco Ventoso orket ikke vente noe mer, så han angrep på egenhånd.

På vei nedover i Dolomittene skapte Movistar-laget litt drama på egenhånd. Antonio Pedrero satt i posisjonen bak Carapaz og gikk ned i en sving da forhjulet skled bort under ham. Heldigvis impliserte han ingen andre i uhellet på vei ned mot lavlandet.

Hardkjør for Nieve

Movistar-toget var nødt til å stanse opp litt i påvente av å få Pedrero i posisjon igjen. Det gjorde at forspranget fram til feltet igjen spratt opp over fem minutter.

Mitchelton-Scott tok ingen sjanser og satt selvsagt Juul-Jensen i front av bruddet på flatene. Dansken dro så hardt at bruddet ble splittet opp i to deler. Alt for å gi Nieve sjansen til etappeseier og et forsprang på rundt fem minutter inn mot bakken. Juul-Jensens jobbing førte forspranget nærmere 6 enn 5 minutter med 40 kilometer igjen å sykle.

På toppen ble det meldt magre 7 varmegrader og regn, så det spilte opp til et vanvittig drama på etappen som egentlig også skulle ha inneholdt Passo di Gavia.

– Dette kan bli de 40 mest dramatiske kilometerne i årets Giro d’Italia, varslet Jørn Sundby i Eurosports direktesending.

Bahrain-Merida tar teten

Inn i «monsterbakken» var det Nate Brown (EF Education First) som angrep først. Han fikk selskap på bakhjulet av alltid villige Ciccone. Samtidig lot Brouwman seg slippe bakover, for å gjøre en siste tjeneste for Primoz Roglic oppover fjellsida.

I bunnen av bakken var det i underkant av 5:30 mellom brudd og felt. Brown og Ciccone gjøv løs fra front, mens Bahrain-Merida overtok tauejobben fra Movistar-laget bak i feltet ved Valerio Agnoli. Vincenzo Nibali posisjonerte seg klar for nye hugg.

MESTERKLASSE: Vincenzo Nibali har kjørt veldig aggressivt de siste dagene og tirsdagens dronningetappe i giroen var intet unntak. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Det varte imidlertid ikke lenge, da Agnoli takket for seg – mens Carretero overtok tauejobben for Movistar. I bruddet var EF Education-rytterne kjappkokt, mens Jan Hirt (Astana) og Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) byttet på å angripe hverandre på vei opp den brutale klatringen. Baskeren så ut til å slite litt, mens Caruso, Hirt og Ciccone dannet teten i bruddet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Roglic så ut som han isolert tidlig, men Sep Kuss bet seg fast på halen av et felt som var kratig avmargret alt tidlig i bakken. Jumbo-Visma hadde dessuten plasssert Bouwman i bruddet.

Med 35 kilometer igjen tok Bahrain-Merida igjen kontrollen via fjærlette Domenico Pozzovivo. Han økte marsjfarta ytterligere og gjorde at Rafal Majka, Pavel Sivakov og Miguel Angel Lopez var blant rytterne som slet med å henge på.

Roglic får det tidlig

34,2 kilometer igjen til mål var det på punktet der Nibali valgte å gå til. Et mektig støt!

– Fantastisk! Han klinka til der, Nibali, utbrøt Lars Petter Nordhaug i TV-sendinga til Eurosport.

Bak hadde både Majka, Lopez og Simon Yates problemer – og vondt ble selvfølgelig bare til verre det Nibali skrudde farta flere hakk opp fra front.

Litt overraskende var det faktisk Hugh Carthy (EF Education First) som endte opp med å gå etter Nibali. I gruppa bak satt kun Richard Carapaz, Mikel Landa, Pedrero og Roglic. Mens Pozzovivo, Sosa, Lopez og Majka holdt gruppa innenfor sin rekkevidde.

Bak havnet Roglic i problemer etter Superman Lopez kom seg opp igjen og angrep fra gruppa som fremdeles jaktet Nibali og Carthy. Fra bruddet slapp lillebror Antonio Nibali seg ned for å hjelpe sin kaptein, mens Roglic slet med å holde hjulet til Bauke Mollema foran ham.

Regn og dårlig sikt på toppen

Nibali og Carthy holdt det gående videre, men tok ikke all verdens på Hirt, Caruso og Ciccone i teten.

Bak gjorde Landa en fantastisk jobb for Carapaz. Lopez var litt til og fra i den gruppa, men det var faktisk colombianeren som satte inn det siste angrepet som til slutt gjorde at gruppa til Carapaz igjen fikk kontakt med Nibali.

Da hadde mørket senket seg over Mortirolo, nedbøren begynt og lavt skydekke ga alle ingrediensene en del av rytterne nok frykta før de skulle ta seg ned fra den fryktede stigninga.

Det var Landa, Carapaz, Nibali, Lopez og Carthy som hadde tilhold i gruppa rundt sammenlagtlederen. Bak fikk Roglic litt hvile etter Bouwmans gjeninntreden, men Jumbo-Visma så langt på vei ut til å være taktisk utslått. Movistar hadde fremdeles Amador i forkant, mens Nibali kunne forvente seg service av Caruso fram mot mål – i en duell som ligner mer og mer et oppgjør mellom Nibali og Carapaz i kampen om La Maglia Rosa.

Og hvem som krysset toppen av Mortirolo først? Giulio Ciccone, selvfølgelig!

Rasende italiener

Lopez angrep på nytt like før toppen, og fikk selskap av Pello Bilbao på vei nedover. Med Hirt, Bilbao og Lopez blant de første i løypa, må man kunne si at også Astana traff godt på taktikken de la opp denne dagen.

Carapaz, Landa, Nibali, Carthy og Amador krysset toppen kort tid etter, mens Roglic lå hele 1:40 bak sammenlagtlederen over folkehavet på regntunge Mortirolo.

I teten ble Ciccone mer og mer frustrert. Astana-bilen ga Hirt beskjed om at han kun skulle sitte på hjul, så tsjekkeren hadde ikke annet valg. Bak ham lå Lopez og Bilbao samlet, og hadde 20 sekunder å gå på til gruppa til sammenlagtlederen.

Caruso begynte å taue for Nibali på flatene. Bilbao slo ut til siden, og Lopez måtte nå gjøre jobben selv. Det tok ikke lang tid før de to gruppene ble forent.

Bak der igjen hadde Roglic mer krefter igjen. Avstanden på 1:40 mellom gruppene på toppen av fjellet, var plutselig nede i 45 sekunder. Var det en vei tilbake i teten for den temposterke Jumbo-Visma-rytteren, likevel?

Maglia rosa gikk rundt

Meldingene bakfra fikk alle til å gå med rundt i gruppa til Carapaz, inkludert sammenlagtlederen. Foran fikk også Hirt mer frihet for å gå rundt sammen med en forfrossen Ciccone. 24-åringens beslutning om å hive fra seg regnjakka på toppen av fjellet, var ikke den klokeste avgjørelsen han har tatt.

Ciccone klarte heldigvis å samle seg på vei inn mot mål. Der tok en enkelt og greit seg av Hirt på oppløpet.

Bak ledet Damiano Caruso gruppa til Nibali og Carapaz mot mål. De hadde opparbeidet seg en luke på 1 minutt og 23 sekunder bakover til Roglic. Tsjekkeren mistet dermed også kontrollen på andreplassen i sammendraget til Nibali.

Ingenting kommer til å være avgjort før rytterne er i mål på den avgjørende tempoen i Verona, men Jumbo-Visma-kapteinen er nå skikkelig på defensiven etter en Grand Tour som startet så lovende for det unge, nederlandske mannskapet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse