FOR MANGE: Roy Hegreberg fra Øster Hus-Ridley legger ikke skjul på at det er for mange norske kontinentallag. Nå håper han at det settes en minimumsgrense på budsjettene. Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no)

Mener det er for mange norske kontinentallag

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 17.08.14 20:00

Del på    

– Det ødelegger for andre.

KVÆNANGEN/TROMSØ (procycling.no): Før årets sesong rynket Roy Hegreberg på nesen. Sportsdirektøren i Team Øster Hus-Ridley så mørkt på andelen kontinentallag i landet.

– Jeg har vært veldig tydelig på at det er for mange. Det har tømt markedet for ryttere, og det er større konkurranse om å være med i ritt, sier Hegreberg til procycling.no.

Før sesongen telte vi syv norske kontinentallag: ØsterHus Ridley, Team Joker, Sparebanken Sør, Ringeriks, Motiv 3, Team FixIT, Frøy Bianchi.

Motiv 3 har imidlertid gått konkurs og eksisterer ikke lenger.

– Ødelegger for andre
Likevel er det for mange, skal vi tro den tidligere proffen.

– Det har ødelagt for mange av de norske klubbsatsingene, og nå må det settes et minimumskrav for budsjetter i slike lag.

Selv bekrefter Hegreberg at budsjettet i hans lag ligger opp mot fem millioner kroner i året.

– Det er forskjellige måter å gjøre det på. Noen betaler stipender til alle rytterne, mens andre bare betaler noen. For oss er det det sportslige som kommer først, sier han.

Idealmodellen
Men det har neppe vært bedre tider for norsk sykkel. Vi teller flere norske proffer enn noen gang, og også ryttere som blant andre Hoelgaard-brødrene, Bjørn Tore Hoem og Odd Christian Eiking kan ta steget ut i proffverden i løpet av karrieren.

Men mye kan likevel gjøres, skal vi tro Hegreberg.

– Det ideelle ville jo vært med et norsk pro kontinentallag og tre kontinental. Da kan vi hele tiden rekruttere de beste rytterne fra både klubblag og kontinentallag oppover i rekkene.

Hans Falk i Norges Cykleforbund (NCF) er enig med Hegreberg om at det er vel mange lag i Norge per dags dato.

– Ja, vi har vel notert at det er mange. Om det er for mange eller ikke, er det ulike meninger om. Vi holder på å se over kriteriene for å registrere seg som et norsk lag. Jeg synes vi har noen lag som ikke holder kontintentalnivå, sier svensken til procycling.no.

– Hvilke kriterier snakker man om?

– Vi snakker om at det skal finnes noen form for garantier for syklistene. De skal ha et sportslig opplegg over hele sesongen. Nå ser vi at det er noen av lagene som kjører ritt i Norge, men ikke i utlandet. Det er litt sporadiske ritt i utlandet for noen av lagene.

Joker vil ta steget opp
NCF ser på kriterier som strekker seg fra det sportslige til det økonomiske, men det viktigste er å forsikre seg om at ryttere på norske kontinentallag er sikret et fullverdig, internasjonalt program gjennom hele sesongen, ikke bare på våren.

Et norsk World Tour-lag virker fortsatt å være en del år unna, men Team Joker har som målsetting å ta steget opp til prokontinentalnivå før 2016-sesongen. Det gleder Falk.

– Det ville vært veldig fint med et lag på prokontinentalnivå, men det krever mange økonomiske ressurser. Jeg håper vi har et prokontilag til 2016. Da kan også antall kontinentallag varieres, forteller Falk.

Les mer: – Kan bli starten på et norsk Tour de France-lag

Lars Petter Nordhaug legger ikke skjul på at det er på tide med større satsing på norsk sykkel.

– Det ville vært helt fantastisk med et eget World Tour-lag, og det er på tide med en stor norsk sponsor.

Det støtter Alexander Kristoff, selv om han er lunken til hvor realistisk det er.

– Vi er nok et stykke unna nå, men det er klart det er mulig om bare midlene er der, sier han til procycling.no.

Mestertrøya reddet skjebnen
I innledningen av årets sesong så det mørkt ut for Øster Hus-Ridley, et av Norges eldste sykkellag. Morten Hegreberg, som var heltidsansatt, måtte gi seg på grunn av mangel på økonomiske midler, og måtte gi stafettpinnen videre til bror Roy, som nå deler ansvaret med Arne Aareskjold og Jan Erik Fjotland.

Nå har laget sikret seg ny stor avtale med bautaen i norsk sykkel, Uno X. I tillegg legger verken norgesmesteren eller Hegreberg skjul på at NM-suksessen i juni var med på å sikre framtiden.

– Det ser lysere ut nå. Vi fryktet ikke for opplegget i 2014, men det så mørkt ut for 2015, innrømmer Tormod Hausken Jacobsen.

Norgesmesteren er også klar på at det ikke er gunstig med tre forskjellige sportsdirektører, men at laget med sine gode resultater i år, har svart på tiltale.

REDNINGEN: Tormod Hauske Jacobsen ble norsk seniormester i juni. Han legger ikke skjul på at nettopp det kan ha reddet ØsterHus RIdley. Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no)

REDNINGEN: Tormod Hausken Jacobsen ble norsk seniormester i juni. Han legger ikke skjul på at nettopp det kan ha reddet Øster Hus-Ridley. Foto: Kjetil R. Anda (procycling.no)