Prøv Procycling Pluss idag

<b>ENSOM STJERNE:</b> I år har vi kun Alexander Kristoff i Tour de France, men om ti år kan vi ha 10-15 mann, mener Gino Van Oudenhove. Han er sentral i det som blir Norges første prokontilag fra 2016-sesongen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

ENSOM STJERNE: I år har vi kun Alexander Kristoff i Tour de France, men om ti år kan vi ha 10-15 mann, mener Gino Van Oudenhove. Han er sentral i det som blir Norges første prokontilag fra 2016-sesongen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

– Kan bli starten på et norsk Tour de France-lag

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.07.14 14:04

Del på    

Norsk sykkellag tripler satsingen.

Mens Alexander Kristoff herjer i Tour de France, gjør Team Joker alvor av planene om å videreføre satsingen til prokontinentalt nivå.

Med en slik status er det i prinsippet mulig å ble invitert til Tour de France, slik blant andre IAM Cycling, Cofidis og Team NetApp er i årets ritt.

Det legges planer for at det norske prokontilaget vil innta landeveien fra 2016-sesongen.

– Vi skal gjøre hva vi kan for å få til det, sier lageier Birger Hungerholdt i Team Joker til procycling.no.

Tredobler satsingen

Han mener det vil koste rundt 15 millioner kroner å få satsingen på beina, men:

 – For å krydre stallen med gode ryttere, havner vi nok fort på rundt 20 millioner, legger han til.

I tillegg kommer utgifter til klær, sykler, biler og annet nødvendig utstyr.

Det er ventet at organisasjonen rundt Team Joker må tredoble satsingen for å sende Norge et steg nærmere Tour de France.

Ut på sponsorjakt

Penger er selvsagt et sentralt tema. Det kreves store sponsoravtaler for å dra prosjektet i havn.

Hungerholdt har mange års erfaring fra bransjen og fra sykkelsporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STARTET I JOKER: Det er mange norske proffer som har bakgrunn fra Team Joker. I et prokontilag vil talentene få enda flere år på seg til å klargjøre seg for tilværelsen i enda større sykkellag. FOTO: Tim De Waele, tdwsport.com

STARTET I JOKER: Det er mange norske proffer som har bakgrunn fra Team Joker. I et prokontilag vil talentene få enda flere år på seg til å klargjøre seg for tilværelsen i enda større sykkellag. FOTO: Tim De Waele, tdwsport.com

Trolig hadde han ikke begitt seg ut på prosjektet heller, dersom det ikke allerede var vist velvilje fra norske sponsorer.

– Gode prosjekter er alltid mulig å selge inn, dårlige prosjekter er vanskelig. Vi er nødt til å komme opp med et godt prosjekt, og da er jeg helt sikker på at det vil la seg gjøre.

Ser mot belgisk modell

procycling.no vet at avgjørelsen om å satse på et norske prokontilag ble tatt allerede i starten av forrige måned.

På møtet var Gino Van Oudenhove, sportsdirektør i Team Joker. Hva slags rolle han får i det nye prosjektet, er ennå ikke avgjort.

Men ingen andre sportsdirektører som er bosatt i Norge, sitter på kompetansen den belgiske 42-åringen besitter.

– Hva slags modell vil dette laget basere seg på?

– Jeg spurte om målet var å stille i Tour de France, i klassikerne, å utvikle ryttere til WorldTour eller være spesielt synlige i ritt som går på TV, sier Van Oudenhove til procycling.no.

– Hva svarte de da?

– De ønsket alt det der. Så da jeg at de måtte tre-firedoble budsjettet. Men jeg tenker i retning av Topsport Vlaanderen.

– 10-15 norske ryttere i Tour de France

Det belgiske prokontilaget er statsstøttet og er sentrert rundt Flandern-regionen.

Her har man i nyere tid sendt Jan Bakelants til Omega Pharma-Quick Step, og denne sesongen er Kenneth Vanbilsen og Tom Van Asbroeck i ferd med å pådra seg interesse fra større lag.

Les også: Kristoff truet av magevirus

Team Joker har allerede sendt Kristoff, Boasson Hagen, Gabriel Rasch, Frederik Wilmann, Vegard Breen, Lars Petter Nordhaug og Vegard Stake Laengen ut i profflivet.

– Det er ikke alle ryttere som heter Boasson Hagen, og som kan gå rett til et profflag fra oss, påpeker Van Oudenhove.

– Historisk sett har vi vært heldige med å få ryttere ut, men et prokontilag vil gi rytterne mer tid. Det vil gjøre at vi kan beholde Odd Christian Eiking eller Oskar Svendsen lenger i våre rekker. Det vil også være et springbrett for andre ryttere fra kontinentalnivået. Om ti år kan Norge ha 10-15 mann i Tour de France, og kanskje har vi også et eget lag.

Klassikere og Tour de France

Topsport-Vlaanderen har i dag 25 ryttere på kontrakt. I 2016 må Van Oudehove rå over minst 16 mann, slik at de kan kjøre doble programmer.

I oppstartsfasen vil laget være prisgitt invitasjoner for å få innpass i de største sykkelrittene.

Her er arrangørene forpliktet til å rydde plass for de 18 WorldTour-lagene, men kan spe på feltet med både prokonti- og nasjonale kontinentallag.

– Det første året kan vi kanskje gå for en klassiker som Omloop Het Nieuwsblad, og kanskje et etapperitt som Tyrkia rundt, sier Van Oudenhove.

– Det er mange som drømmer om et norsk lag i Tour de France. Kan dette bli starten på det?

– Det kan jo det. Vi er nødt til å prøve å komme med i klassikerne, og kjøre en grand tour i løpet av to-tre år. I starten blir det nok flest 2.1- og HC-løp.

Vurderer dansker, svensker og norske proffer

Også Hungerholdt har en drøm om å se et norsk mannskap i Tour de France en gang i framtida.

– Vi får se hvilke ritt som åpner seg, men i prinsippet kan vi kjøre Tour de France. Jeg ser ikke det som en umulighet med tanke på ASOs (Tour de France-arrangørens) gode forhold til Norge.

– Hvilke markeder vil dere lete i når dere skal rekruttere ryttere til laget?

– Det er naturlig at vi har en norsk ryggrad, men vi kommer også til å se til Sverige og Danmark.

– Kan dere klare å hente noen av dagens utenlandsproffer hjem?

– Jeg ser ikke bort ifra at Lars Petter Nordhaug eller Vegard Stake Laengen kan være aktuelle for et slikt prosjekt. Det er ikke gitt at de sitter på avtaler hos andre profflag i årene som kommer.

Tagget med: , , ,

Les også disse