Prøv Procycling Pluss idag

UTE AV HOVEDFELTET: Anders Kristoffersen og de andre rytterne hos Motiv 3 Pro-Cycling har måttet finne tilbake til moderklubbene sine etter at kontinentalsatsingen ble lagt ned i starten av august. Her er han avbildet under Tour of Norway. Foto: Kristoffer Øverli Andersen/www.procycling.no

Slutt for norsk sykkellag

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.08.14 13:05

Del på    

Eieren slått personlig konkurs:  – Jeg er raka fant.

I forkant av NM omtalte procycling.no de økonomiske vanskelighetene i kontinentallaget Motiv 3 Pro-Cycling.

Laget har vært på etterskudd siden oppstarten i fjor høst, ettersom de ikke klarte å hanke inn en hovedsponsor. I stedet økte Gunnar Håkenrud sitt finansielle bidrag og lot eget selskap bli tittelsponsor i satsingen.

Den 3. august var det også offisielt slutt for Motiv 3 Pro-Cycling.

– Det er ikke mulig å få det til. Jeg har snudd alle steiner, og har ikke funnet sponsortilgang. Vi ga rytterne beskjed for en tid tilbake, og nå har også det norske- og det internasjonale sykkelforbundet fått beskjed, sier Gunnar Håkenrud til procycling.no.

Hurum: – Angrer ikke alt
Det er klart at Nikolai Tefre Lunder prøver lykken i Team Bliz Merida. De resterende rytterne har i stor grad vent hjem til sine moderklubber.

Noen av dem benyttet Sandefjord rundt til å vise seg fram, og blant dem Sondre Hurum som vant rittet.

– Jeg får håpe det jeg gjorde i helga kan øke interessen hos andre lag, selv om det er økonomiske utfordringer i flere av dem. Lagene har satset på en stall de ønsker å gjennomføre sesongen med, men vi får se neste år. Jeg tar i hvert fall gjerne imot telefoner fra lag som ønsker en prat, sier Hurum til procycling.no.

– Hvordan er din kortversjon av hva du opplevde i Motiv 3?

– Hele sesongen var preget av økonomisk usikkerhet, løftebrudd i konkurranseplan og mistillit til ledelsen.

– Angrer du på at du ble med?

– Helt ærlig, så har jeg både hatt opp- og nedturer med dette laget i år. Siden jeg trekker meg ut nå, kan jeg fortsatt redde meg selv. Det viste jeg i helga. Jeg kan ikke si at jeg angrer på alt, sier Hurum.

– Burde ikke startet opp
En som angrer er Håkenrud. Han har dårlig samvittighet overfor rytterne, og har også tapt hundretusener av egne kroner på det havarerte kontinentalprosjektet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAPTE ALT: Det har svidd økonomisk å starte opp et sykkellag uten det økonomiske fundamentet i orden. FOTO: OneCo Cycling Team

TAPTE ALT: Det har svidd økonomisk å starte opp et sykkellag uten det økonomiske fundamentet i orden. FOTO: OneCo Cycling Team

– Hvordan vil du oppsummere prosessen med dette laget selv?

– Nitrist er et forsiktig uttrykk. Det har vært beinhardt og hele denne situasjonen er svært beklagelig. I ettertid er det lett å se at jeg aldri skulle ha begitt meg ut på dette. De lå et ønske om å prøve å få det til i bunnen. Jeg ser at noen nå opptrer overrasket over at situasjonen ble slik, men dette har rytterne vært kjent med.

– Jeg tolker deg dit hen at du angrer på hele prosjektet. Hva er de største feilgrepene du har gjort?

– Jeg burde ikke startet opp et prosjekt med for dårlig økonomi, og den avgjørelsen må jeg bare beklage. Samtidig har det idrettslige tilbudet og en del av prestasjonene vært en glede å være med på.

Tapte penger
I juni skrev procycling.no om ryttere som ikke hadde fått utbetalt stipender i henhold til kontraktene sine.

Sykkelsatsingen er nå avsluttet, og Håkenruds private selskap (som bærer samme navn) er i ferd med å avvikles.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT I SANDEFJORD: Sondre Hurum gir ikke opp kontinentaldrømmen. FOTO: Sandefjord Grand Prix

VANT I SANDEFJORD: Sondre Hurum gir ikke opp kontinentaldrømmen. FOTO: Ernst Erdmann

Dermed blir det opp til bobestyreren å avgjøre hvordan eventuelle verdier i konkursboet skal fordeles.

– Jeg har tapt relativt mye penger, både privat og med firmaet mitt. Nå er jeg raka fant. Jeg har strukket meg lenger enn det var fornuftig å gjøre, men jeg hadde et håp om at vi skulle klare det. Jeg har tapt selskapet, er personlig konkurs og jobbsøkende. Det er ikke akkurat noen lysende situasjon når du nærmer deg 60. Det er jævlig, men jeg kan ikke annet enn å klandre meg selv.

– Hva med rytternes utestående midler?

– Rytterne har mottatt noe lønn, men ikke nok lønn. En del taper på det, og klager i etterkant. Men det får vi tåle. Det er mest synd på rytterne, presierer Håkenrud.

– Antall norske lag bør reguleres
procycling.no har tatt til orde for at antall norske kontinentallag bør reduseres. Foran denne sesongen fantes sju forskjellige aktører, og hos flere av disse er økonomien dårlig.

KOMMENTAR: Slik utnyttes norske kontinentalryttere

Vi har foreslått strengere regulering av sykkelforbundet (NCF), innføring av minstelønn og at rytterne skal danne en egen rytterforening.

Håkenrud har ingen planer om å starte nye prosjekter i norsk sykkelsport i nær framtid, men har likevel et innspill å komme med til forbundets regulering av framtidige aktører.

– Jeg tror ikke det er skadelig om det oppstår en diskusjon om antall kontinentallag i etterkant av dette. Hvor mange av de norske sykkelrytterne er gode nok? Hvor stort er sponsormarkedet for sykling i Norge? Hvor mange lag skal man ha? Rytterne trenger lønn og lagene må ha gode nok driftsmidler, og kanskje er det bedre å samarbeide om færre lag i framtiden.

– Jeg vil også tro at forbundet tar et ytterligere initiativ rundt dette utover høsten. Dette ble diskutert allerede i fjor høst, men det skjedde likevel ikke stort. Det var vel også en av grunnene til at jeg og andre fikk starte opp i fred. Jeg vil tro at økonomien er anstrengt også i andre norske lag. Jeg er den siste som skal henge ut noen, men tror kanskje å løfte elitesatsingen i klubbene og kanskje ha færre kontinentallag kan være en framtidig løsning. Dersom vi sammenlikner oss med andre nasjoner, er vi nok litt mange, avslutter Håkenrud.

PS! Etter Motiv 3 Pro-Cyclings fall står Team Joker, Øster Hus-Ridley, Team Sparebanken Sør, Team Ringeriks-Kraft, Team Frøy Bianchi, Team fixIT.no og kvinnesatsingen Team Hitec Products UCK igjen som de norske kontinentallagene.