KAN SMILE: Amund Grøndahl Jansen var fornøyd da han fikk se sesongplanen for 2020. Foto: Luc Claessen/Getty Images

– Det store målet personlig må være en WorldTour-seier

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 21.12.19 15:37

Del på    

Grøndahl Jansen får langt større resultatansvar i 2020.

(procycling.no): For snaut to år siden møtte procycling.no Amund Grøndahl Jansen i Girona like før sesongstart. Da hadde nordmannen lagt bak seg sin første sesong i Team LottoNL-Jumbo, dagens Jumbo-Visma, hvor han blant annet fikk kjøre både Flandern rundt og Paris-Roubaix. Og målet for de kommende sesongene var klart:

– Jeg håper å bli så god at jeg kan vinne i de største rittene, at jeg kan være en rytter det satses på i brosteinsklassikerne i et lag. Det er det jeg jobber for. Det hadde vært umotiverende å jobbe for noe mindre. Hvis du drar ut og trener hver dag for å kjøre hjelperytter i klassikerne om fem år, blir det ikke like motiverende. Det jeg ser for meg er at jeg skal kunne innta en kapteinsrolle i brosteinsklassikerne om en fire-fem år, sa han i januar 2018.

Les hele saken: – Ser for meg en kapteinsrolle om noen år

Siden har han tatt store steg, og i juni kom «endelig» den første proffseieren da han vant den tredje etappen i ZLM Tour. Seieren ble fulgt opp med en ny seier en uke etterpå, da han brukte rutinen han hadde opparbeidet seg på noen år i proffverdenen og utmanøvrerte Andreas Leknessund og Carl Fredrik Hagen i spurten om NM-gullet på Røyse. 

Høstsesongen viste igjen at han hadde tatt solide steg, med femteplass i både Prudential RideLondon-Surrey Classic og Bretagne Classic som de fremste resultatene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Får større resultatansvar

Inn mot 2020-sesongen har nå fått en rolle hvor mulighetene er store, noe man også kunne se under fredagens lagpresentasjon i Amsterdam. Der var han blant de få rytterne som ble sittende i samtale med den nederlandske programlederen for å snakke om hva som venter neste år.

Til vårklassikerne er planen klar, med Wout van Aert, Mike Teunissen og Amund Grøndahl Jansen som lagets hovedmenn. 

– Det er syv mann per ritt, men det er Wout, Mike og meg som er de det blir sett til for å kjøre resultater i finalene. Så har vi fire ryttere til å legge til rette for oss. Det blir en litt ny rolle, men det blir spennende.

– Føler du deg klar for en slik rolle?

– Ja, jeg føler det selv i hvert fall. Med det nivået jeg hadde på høsten i hvert fall, tror jeg at jeg kan blande meg inn i tetsjiktet i rittene på våren. Det er ikke så mange ritt, men jeg håper å kunne bite godt fra meg der og gjøre en god figur i den rollen jeg har fått, sier 25-åringen, som rekker å bli 26 før han åpner sesongen med Omloop Het Nieuwsblad 29. februar.

Hentet på kilometersmerket: – Skulle klart podiet

Kan åpne seg egne muligheter i Giro d’Italia

Inn mot klassikersesongen neste år legges oppladningen til høyden. I etterkant av Omloop Het Nieuwsblad, kjører han Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo, E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix, Giro d’Italia, NM, Tour de Pologne, Prudential RideLondon-Surrey Classic, Bretagne Classic, BinckBank Tour, WorldTour-rittene i Canada og Tour of Guangxi, samt noen mindre ritt innimellom.

– Jeg ser ganske positivt på det. Jeg tror det blir et bra år for karrieren. Det blir gøy å komme i gang, og det blir et spennende år, sier han om rittprogrammet. 

– Jeg er spent på Omloop, når vi kommer rett fra høydesamling til rittet. Det er fire ritt jeg kjører av brosteinsklassikerne. Det er de rittene jeg ser for meg at det er gode muligheter til å gjøre noe for min egen del. På høstsesongen er det en del muligheter. London er en mulighet, men det er nok vanskelig å vinne med tanke på at det alltid vil være spurtere som overlever. I Canada går det an å gjøre noe, men Bretagne er kanskje det mest åpne rittet på høstsesongen, sammen med eventuelle enkeltetapper i BinckBank Tour, sier han.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Grøndahl Jansen har kjørt Tour de France de siste to årene, men skal i 2020 altså kjøre Giro d’Italia for første gang

– Det er gøy å kjøre Tour de France, men for å utvikle seg og ta steg som sykkelrytter for min egen del, så er giroen et veldig godt alternativ. Å få en Grand Tour tidlig i sesongen tror jeg ikke er noen ulempe, tvert imot. Da får du tid til å hvile og forberede deg til andre del av sesong. Du får også en god treningsbolk, og kan da prøve å ta to steg i løpet av sesongen istedenfor å kun kunne ta ett, fysisk sett.

IMPONERTE I BRETAGNE: Grøndahl Jansen kjørte inn til femteplass i årets Bretagne Classic. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Til giroen har allerede flere av verdens raskeste spurtere meldt sin ankomst, som Pascal Ackermann, Caleb Ewan, Alexander Kristoff, Peter Sagan og da Grøndahl Jansens lagkamerat, Dylan Groenewegen.

Etter planen vil trolig Groenewegen stå av rundt halvveis i rittet, noe som da kan bety gode muligheter til å jakte en etappeseier for Grøndahl Jansen. 

– Det er mange muligheter for Dylan i spurtene. Vi har jo også George Bennett med for å gjøre en god figur som sammenlagtrytter, men det blir litt friere tøyler enn det har vært i Tour de France. Så får man håpe det er en eller annen dag som kan by på noe for ryttere som meg og Mike. Fra ellevte etappe og ut er det flere åpne muligheter enn tilfellet har vært i touren i hvert fall.

Tatt steg sammen med laget

På høsten vil også Wout van Aert kjøre noen av de samme rittene som nordmannen, og belgieren vil der være «den store kapteinen», men Grøndahl Jansen er forespeilet enten frie tøyler eller at han skal satses på i høstrittene også.

– Tenker du at du står foran en gjennombruddssesong?

– Ja, jeg håper i hvert fall det, at jeg skal gjøre meg fortjent til den rollen de har gitt meg i 2020. Jeg vil vise at jeg kan kjøre inn resultater på det øverste nivået. Det blir et viktig år i hvert fall, for å vise at jeg kapabel til å blande meg inn med de beste. 

Med sin første proffseier i 2019, er spørsmålet da om en WorldTour-seier i 2020 vil være det neste steget?

– Det store målet personlig må være å vinne et WorldTour-ritt, er den klare beskjeden fra romerikingen.

Selv har han tatt store steg i løpet av de tre sesongene i det nederlandske laget, noe som også må sies om hele Jumbo-Visma. Til neste års Tour de France stiller de altså til start med trioen Tom Dumoulin, Primoz Roglic og Steven Kruijswijk i spissen.

– Det har gått fremover alle årene jeg har vært i laget. Du merker at det blir flere sponsorer, større budsjett og bedre ryttere i laget. Hele systemet er på vei opp og frem. Stadig er det små detaljer som blir bedre og bedre. Plutselig kommer det nytt utstyr til klassikerne, det er mer å velge i og flere små detaljer hvor man prøver å hente ut marginer til sin favør. Det er en spennende reise å være med på, og samtidig prøve å utvikle seg i takt med laget.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse